Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Actueel

Boot van het jaar 2023

Super Lauwersmeer SLX54
Gepubliceerd op 29 augustus 2023

In aanloop naar de Hiswa te water 2023 zijn de verkiezingen voor de Boot van het jaar gehouden. De prijs kent vier categorieën met elk een eigen winnaar: Super Lauwersmeer SLX 54 wint in de categorie Motorboot van het Jaar Innovatieprijs 2023, de Woodler 28 in de categorie Sloepen en Tenders Innovatieprijs 2023; Watt Boats pakt de hoofdprijs in de categorie Boot van het Jaar Start-up Award en in de ‘buitencategorie’ de Boot van het Jaar Oeuvre Award is zeezeiler, wedstrijdzeiler en grootmeester van het jachtontwerp Gerard Dijkstra de winnaar.

Super Lauwersmeer SLX 54

Super Lauwersmeer SLX54

De Motorboot van het Jaar Innovatieprijs is een prijs voor een nieuw model motorjacht dat na september 2022 beschikbaar is gekomen op de Nederlandse markt. Er moet een duidelijke doelgroep voor zijn en innovatie is een essentieel onderdeel van het concept.

Jury

Voor deze prijs bestond de jury naast de voorzitter Arjen Rahusen en secretaris Alex Hoeve, beiden van de Botenbeurs Hiswa te water, uit vier juryleden: Yvonne Zwaan van Motorboot, André Kuyt als elektrospecialist, Epco Ongering van boottesten.nl en Bert Bosman van IVA Business School. De jury was zeer te spreken over de hoge kwaliteit van de voorgedragen boten. In elk denkbaar segment waren er uitstekende kandidaten voor de Motorboot van het Jaar innovatieprijs.  Uit alle voordrachten heeft de jury de volgende drie boten genomineerd:

1Flynt 756. Dit is een exclusieve sportboot met enorm veel designdetails. Met een 400 pk buitenboordmotor aan de spiegel weerspiegelt de Flynt de tegenwoordige outboard trend. De Flynt is snel, supersnel zelfs en kleeft als een kart aan het water. Dit Nederlandse product vaart geweldig en is helemaal custom made. De prijs van onder de twee ton is uniek voor zo’n prachtig gestyled model met een V10 motor. De uitstraling van de boot is stijlvol en lieflijk. Daarbij zijn de afwerking en de detaillering geweldig, je blijft naar alle designdetails kijken.

2Vanton Quicksteel 45 Cabin Cruiser. De jury vond dit een unieke, wat eigenwijze boot die vanuit een eigen visie is ontwikkeld. De boot heeft een extreem brede salon doordat er geen gangboorden zijn. Dat heeft voordelen, maar vlot naar het voordek gaan is daardoor lastig. De Vanton is vrij kostbaar, want alle onderdelen zijn speciaal ontworpen. Innovatief is de mogelijkheid van snelvaren met een stalen jacht. Dat lukt mede dankzij de Hull Vane, die zorgt dat de boot vlak accelereert.

3Super Lauwersmeer 54 SLX. Je zou dit jacht kunnen omschrijven als een pocketsize superjacht in zowel techniek als design. Je merkt aan alle details dat deze boot met hart en ziel is gebouwd. De detaillering is fantastisch en je ziet dat over elk detail is nagedacht. De 54 SLX is een keten van juiste beslissingen. Alles wordt in eigen huis gemaakt en uitgevoerd. De SLX vaart stil snel en krachtig. Ronduit innovatief is het om een grote beachclub op een 54 voeter te ontwerpen zonder dat de boot pompeus wordt. Ook vond de jury de techniek van het dak bijzonder.

Omstandigheden

Voor het testvaren was zaterdag 26 augustus uitgekozen. Er stond een stevige wind van 15-25 knopen uit zuidwestelijke richting. Uitdagende omstandigheden voor alle motorjachten. De drie genomineerde boten zijn nauwelijks met elkaar te vergelijken en zijn alle drie uitblinkers in hun segment. De jury was unaniem in het oordeel dat het een close call zou worden tussen de Flynt en de Super Lauwersmeer, beide parels van de Nederlandse jachtbouw. Uiteindelijk gaf het criterium innovatie bij deze totaal verschillende jachten de doorslag. Daarom heeft de jury unaniem de Super Lauwersmeer SLX 54 uitgekozen als winnaar van de Motorboot van het Jaar Innovatieprijs 2023.

Woodler 28

Woodler 28

De Sloepen en Tenders van het Jaar Innovatieprijs is een prijs voor een nieuw model sloep of tender dat na september 2022 beschikbaar is gekomen op de Nederlandse markt. Er moet een duidelijke doelgroep voor zijn en innovatie is een essentieel onderdeel van het concept.

Jury

De jury bestond voor deze prijs naast de voorzitter Arjen Rahusen en secretaris Alex Hoeve, beiden van de Botenbeurs Hiswa te water, uit vier juryleden: Yvonne Zwaan van Motorboot, Inge Pont van Daemes en Heeren, André Kuyt als elektrospecialist, Epco Ongering van boottesten.nl en Bert Bosman van IVA Business School. In deze categorie waren er acht extern voorgedragen kandidaten. Daarnaast hadden sommige juryleden zelf ook boten voorgedragen. Opvallend was dat er naast sloepen en tenders ook Ribs op de longlist stonden. Uit alle voordrachten heeft de jury de volgende drie boten genomineerd:

1De Woodler 28 van Jachtwerf de Jong is een zeer bijzondere boot. Uniek is de bouwwijze, waarbij een aluminium onderwaterschip is gecombineerd met de mahoniehouten romp. De basissnelheid is mooi laag en de boot is ook op snelheid uitstekend te manoeuvreren. De Woodler is een typische liefhebbersboot, met innovatie vanuit een eeuwenlange ambachtelijke traditie.

2 – De Henley 28 is elegant gelijnd, ruim en heeft goede zitposities. Het zwaartepunt ligt mooi laag, dus ligt de boot lekker in de golven en spoort goed. Bijzonder is het efficiënte, speciaal voor elektrisch varen ontwikkelde onderwaterschip. Met minimaal vermogen haal je een maximale actieradius uit de accu’s. De jury vond de Henley een elegante mooi-weer boot, waarmee je je op een zomerdag zo op de Thames waant. Bovendien heeft de Henley een innovatieve, opblaasbare buiskap. Die vinding is mooi uitgewerkt en draagt bij aan het gebruiksgemak van deze soepele elektroboot.

3 – Slechts één jurylid kreeg de kans om met de Rand 22 te varen en vond het een wendbare, stabiele en lekker varende boot. De jury betreurt het dat de Rand op de testdag niet voor alle juryleden beschikbaar was. Daardoor kon er geen gewogen oordeel over deze boot worden geveld.

Omstandigheden

De testvaarten vonden tussen heftige regenbuien door plaats op het testwater voor de Bataviahaven van Lelystad. Er stond veel wind, maar daar had geen van de genomineerde boten een probleem mee. Beide overgebleven boten waren mooi ontworpen, goed gebouwd en voldeden uitstekend op het water. Omdat innovatie een essentieel onderdeel van het design is, werd de Woodler met haar innovatieve constructie en buitengewoon geslaagde snel varende concept door de juryleden unaniem als winnaar van de Sloepen en Tenders Innovatieprijs 2023 gekozen.

De boot is prachtig om te zien, vaart simpel en gecontroleerd, maar heeft als eerste snel varende model van deze werf een paar kleine verbeterpunten op het gebied van de veiligheid. Zo kan de sta-positie beter en ontbreken er handgrepen. Toch is de boot voor een eersteling zeer goed gelukt. De Woodler 28 zet met haar aluminium onderwaterschip de houtbouw in een nieuw, toekomstbestendig perspectief.

Watt Boats

Watt Boats

De Boot van het Jaar Start-up Award is de prijs voor jonge bedrijven in de watersport die succesvol zijn met een nieuwe formule of nieuwe doelgroepen.

Jury

Voor deze prijs bestond de jury naast de voorzitter Arjen Rahusen en secretaris Alex Hoeve uit de juryleden: Yvonne Zwaan van Motorboot, Marinus van Sijdenborgh de Jong van Zeilen, Paul van den Keybus van Varen, André Kuyt als elektrospecialist, Inge Pont van Daemes en Heeren, Epco Ongering van boottesten.nl en Bert Bosman van IVA Business School.

Voor de Start-up Award waren meerdere bedrijven voorgedragen en deze waren allemaal sympathiek. Maar een jury moet een keuze maken. Een bijzondere vermelding verdient Perfect Boat Cover, een nieuw bedrijf rondom een bijzondere vinding, de blowtop. Door de juryleden kon deze vinding worden uitgeprobeerd op de Henley 28 die bij de sloepen en tenders als Boot van het Jaar was genomineerd. De jury vond de Blowtop een leuke gadget, maar niet echt een startup. Desondanks verdient Perfect Boat Cover een eervolle vermelding voor de originaliteit van het idee en de uitvoering.

Echte Start Up

Watt Boats is een echte startup. Het jonge bedrijfje bestaat uit een kleine club jonge studenten dat tijdens hun schooljaar op de nautische opleiding van de IVA Business School aan de gang ging met een origineel idee. Watt Boats wil oude afgeschreven reddingsboten opknappen en van een elektrische aandrijving voorzien. Om het idee handen en voeten te geven vroegen zij tegen de regels in vrij van school. En de start-up Watt Boats was het gevolg.

Het sprak de jury bijzonder aan dat deze jongeren afgeschreven reddingsboten uit Bangladesh een tweede leven willen geven en ze bovendien elektrisch maken. Veel duurzamer kun je het niet bedenken. Zo helpt Watt Boats mee de aarde te redden door innovatief en duurzaam aan de slag te gaan met bestaande, bruikbare, maar afgeschreven boten die anders de shredder in zouden zijn gegaan. Vandaar dat de jury unaniem heeft besloten de Dutch Boat of the Year Start-up Award toe te kennen aan Watt Boats.

Gerard Dijkstra

Gerard Dijkstra

De Boot van het Jaar Oeuvre Award is in het leven geroepen om een persoon te eren die zich langere tijd op bijzondere wijze voor de Nederlandse watersport verdienstelijk heeft gemaakt en daar niet eerder voor is gelauwerd.

Jury

Voor deze prijs bestond de jury naast de voorzitter Arjen Rahusen en secretaris Alex Hoeve uit de juryleden: Yvonne Zwaan van Motorboot, Marinus van Sijdenborgh de Jong van Zeilen, Paul van den Keybus van Varen, André Kuyt als elektrospecialist, Inge Pont van Daemes en Heeren, Epco Ongering van boottesten.nl en Bert Bosman van IVA Business School.

Genomineerden

In totaal zijn door de jury vijf personen besproken die voor de prijs in aanmerking zouden komen. Na een uitvoerige discussie heeft de jury unaniem besloten de Boot van het Jaar Oeuvre Award toe te kennen aan zeezeiler, wedstrijdzeiler en grootmeester van het jachtontwerp Gerard Dijkstra.

Overwegingen

Gerard Dijkstra heeft een enorm oeuvre, dat niet alleen heel breed is, maar zowel motorboten als zeiljachten bevat. Dijkstra ademt zeilsport. Als jongeman won hij als navigator aan boord bij Conny van Rietschoten de Whitbread Round the World Race, wat nu de Ocean Race is. Bij zijn ontwerpsuccessen moeten de Bestevaer zeil- en motorjachten worden genoemd. Behalve plezierjachten en superjachten ontwierp Dijkstra een enorme vloot aan werkschepen. Daarnaast is hij de ontwerper van spraakmakende boten als de Maltese Falcon en de Clipper Stad Amsterdam.

Dijkstra is een icoon in de zeilwereld, altijd heel vooruitstrevend en vol innovatieve ideeën. Wij kunnen hem niet genoeg danken voor de wedergeboorte van de J-klasse zeiljachten, waarmee een generatie tijdloos mooie snelle zeiljachten voor de eeuwigheid is behouden. De jury vindt dat Dijkstra als zeiler, jachtontwerper, innovator, en last but not least – zoals de jury mocht ervaren tijdens de proefvaart met zijn Bestevaer 36 – als een bijzonder aimabel mens. Geen prijs is groot genoeg voor Dijkstra, maar de Boot van het Jaar Oeuvre Award is het bescheiden eerbetoon van de jury. Dat lijkt ons passend voor iemand die zo bescheiden is ten opzichte van zijn enorme kennis en ervaring.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar