Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Actueel

Winnaars European Powerboat of the Year 2023

Winnaars European Powerboat of the Year 2023
Gepubliceerd op 21 januari 2023

De winnaars van de European Powerboat of the Year 2023 zijn bekend. Tijdens de Flagship Night op de openingsavond van Boot Düsseldorf zijn de prijzen uitgereikt.

Tot 8 meter

De winnaar in de categorie motorboten tot 8 meter is de Askeladden C78. Deze allrounder leent zich uitstekend voor uitstapjes met het gezin, vermaak op het water en het afleggen van afstanden. De vaareigenschappen zijn zeer goed. Bovendien is de boot met een 350 pk buitenboordmotor niet alleen een veilige familieboot, maar ook heel snel. De open kuip met kap biedt voldoende leefruimte voor overdag. De kajuit maakt de boot geschikt voor meerdaagse tochten met overnachting voor twee personen.

Winnaars European Powerboat of the Year 2023
AfbeeldingAskeladden C78
Tot 10 meter

Als de grootste in de Cap Camarat serie van Jeanneau biedt de 10.5 CC veel ruimte zowel bovendeks. Maar ook benedendeks, waar maar liefst vier slaapplaatsen zijn ondergebracht, voelt de boot verrassend groot. Een zijdeur in de verschansing aan bakboord zorgt voor een gemakkelijke instap vanaf een lage steiger, of een snelle plons in het water. De boot wordt voortgestuwd door twee 350 pk buitenboordmotoren. Daarnaast is de boot uitgerust met joystick besturing. Hierdoor reageert de boot snel en laat zich goed besturen.

Winnaars European Powerboat of the Year 2023
AfbeeldingCap Camarat 10.5 CC
Tot 14 meter

Rechte lijnen en een minimalistische vormgeving kenmerken de winnaar in de categorie motorboten tot 14 meter. De Spaanse De Antonio D36 is voorzien van een drievoudig getrapte romp die een topsnelheid van 45 knopen oplevert. Daarbij zijn de buitenboordmotoren opgenomen in het ontwerp van de boot, door ze in een bun onder het zonnedek te plaatsen. In de kajuit biedt de De Antonio D36 comfort in de vorm van twee hutten en een badkamer.

Winnaars European Powerboat of the Year 2023
AfbeeldingDe Antonio D36
Tot 20 meter

Met de M48 introduceert Prestige Yachts een nieuwe lijn motorjachten. De M48 is een catamaran met alle bijbehorende voordelen. Zo vaart het motorjacht effiiciënt, biedt het veel ruimte en is het zeewaardig. De 48-voeter biedt leefruimte die te vergelijken is met een 60-voets motorjacht met V-romp. Bovendien voldoen de vaareigenschappen aan de hoge standaarden die we van Prestige Yachts gewend zijn.

Winnaars European Powerboat of the Year 2023
AfbeeldingPrestige M48
Waterverplaatsers

Met de ontwikkeling van de SLX54 heeft Super Lauwersmeer nieuwe terreinen verkend op het gebied van stalen waterverplaatsers. Ten eerste is het onderwaterschip ontwikkeld door Van Oossanen. De Naval Architects voorzagen het motorjacht van een Hullvane. Dit is een onderwatervleugel die tegen het achterschip is gemonteerd en lift genereert tijdens het varen. Hierdoor kan de boot sneller en efficiënter varen. Ten tweede heeft het motorjacht een ruimtelijke indeling die de voordelen van een open kuip versie en een motorboot met achterdek combineert. De manier waarop de werf dat heeft samengebracht hebben we nog niet eerder gezien in deze categorie.

Winnaars European Powerboat of the Year 2023
AfbeeldingSuper Lauwersmeer SLX54
Elektrisch

De eerste European Powerboat of the Year Award in de categorie ‘Electric’ gaat naar de Candela C8. Deze boot combineert hydrofoiltechniek met volledig elektrische voortstuwing. Geavanceerde electronica maakt een groot bereik op hoge snelheid mogelijk. Zo kun je 50 mijl afleggen bij 24 knopen. Een mijlpaal voor het elektrisch varen.

Winnaars European Powerboat of the Year 2023
AfbeeldingCandela C8

Vakjury

De European Powerboat of the Year Award werd in 2005 in het leven geroepen op initiatief van het Duitse watersportblad ‘Boote’. De Awards worden sindsdien jaarlijks toegekend. De vakjury bestaat tegenwoordig uit redacteuren van acht toonaangevende Europese watersportmagazines, waaronder Motorboot. De jury let bij de beoordeling van de boten onder meer op design, constructie, afwerking, vaareigenschappen en innovatie. Naast Boote en Motorboot zijn de volgende magazines in de jury vertegenwoordigd: Boatmag.it (Italië), Båtliv (Noorwegen), Marina.ch (Zwitserland), Náutica y Yates Magazine (Spanje), Nepute Yachting Moteur (Frankrijk) en Yachtrevue (Oostenrijk). Voor alle winnaars van de European Powerboat of the Year 2023 en die van 2022 powerboat-award.com.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar