Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Specials

Bijdetijdse routekaartjes met GPX en QR

Bijdetijdse routekaartjes
Gepubliceerd op 20 oktober 2000

Het is ongetwijfeld opgevallen dat er in Motorboot QR-codes bij vaartochten staan op de plek waar eerst routekaartjes stonden. Hierover is de redactie om verschillende redenen benaderd. Zo misten lezers de kaartjes, omdat het in een oogopslag een beeld gaf van de vaarroutes. Anderen konden niet uit de voeten met de QR-code of met het GPX-bestand dat men aantrof. Daarom leggen we graag uit waarom we deze weg zijn ingeslagen en welke stappen we nog in petto hebben.

Van het oude kaartje naar de navigatie-app

Het maken van de kaartjes die we tot voor kort bij de vaartochten publiceerden was arbeidsintensief en kostbaar en naar de toekomst toe niet houdbaar. Tegelijk zien we een toenemend gebruik van navigatieapps en vraag naar het makkelijk toegankelijk maken van vaarroutes. We gaan als redactie graag mee met de tijd en de veranderende vraag. Daarom zijn we gaan verkennen hoe we in het presenteren van de vaarroutes beter gebruik kunnen maken van nieuwe mogelijkheden voor bijdetijdse routekaartjes. 

Een eerste stap werd het publiceren van de QR-code bij de vaarverhalen. De QR-code is te scannen met de camera van telefoon. In beeld verschijnt de optie ‘Open link motorboot.com’. Dit is een link naar de website, die aan de QR-code hangt.

Bijdetijdse routekaartjes

Bijdetijdse routekaartjes

Op de site staat een overzichtskaartje van de vaarroute een link naar de GPX-coördinaten van deze route.

Bijdetijdse routekaartjes

Deze coördinaten zijn te downloaden en te openen in bijvoorbeeld de Waterkaartenapp of een andere navigatie-app. Voor de volledigheid is een instructie opgenomen over het downloaden van de het GPX-bestand. Bij het openen van de route in de navigatie-app geeft deze app de exacte informatie over de vaarroute, en is deze direct ook zelf te varen. 

Vervolgstappen voor bijdetijdse routekaartjes

Wat zijn onze vervolgstappen? We hebben de vraag om toch weer een kaartje bij het artikel in Motorboot te plaatsen gehoord. In de afgelopen periode hebben we geleerd hoe we op eenvoudige wijze een kaartje met de vaarroute kunnen maken. Deze heeft al een plekje gevonden op onze website en kunnen we nu ook weer een plek geven bij het artikel sámen met de QR-code. 

Meer gecompliceerd is het in beeld brengen van de vaartochten in het (verre) buitenland en over zee. Om de routes te maken en met te kunnen delen gebruiken wij de Waterkaartenapp. Deze app beschikt inmiddels over vaarweginformatie van Nederland, België, Duitsland en Engeland. Vaarverhalen buiten dit vaargebied kunnen wij op dit moment nog niet van gedetailleerde vaarroutes voorzien. Sowieso zijn vaartochten over zee altijd minder nauwkeurig in een vaarroute weer te geven. De te varen routes zijn immers afhankelijk van veel veranderende omstandigheden zoals het weer en de getijden. Deze routes kunnen wij dus alleen globaal weergeven. Kortom: we hebben nog een slag te maken en dan zijn we met de vaarverhalen weer helemaal bij de tijd . 

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar