Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Specials

Vertier na het varen

Vertier na het varen
Gepubliceerd op 16 november 2023

Tijd voor iets anders

Het was weer heerlijk op het water. Je hebt de boot op een mooi plekje gelegd en nu is het tijd voor iets anders. Volgens het Watersportonderzoek 2021, uitgevoerd door Waterrecreatie Nederland en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC), zijn het bezoeken van een stad of dorp (72 procent) en de horeca (64 procent) de meest ondernomen activiteiten na het varen onder motorbootvaarders. Daarna volgen zonnen (53 procent), zwemmen (48 procent) en winkelen (38 procent). Maar wat doen de lezers van Motorboot het liefst als zij de motor hebben uitgezet? We ontvingen een scala aan reacties op onze oproep.

Door Jolanda Teering

Helpende hand

We varen altijd in Frankrijk. De aankomst op de plaats van bestemming vinden we vaak een beetje spannend, vooral als we er voor het eerst komen. Is er ruimte, moeten we ons eerst melden, is het niet te moeilijk om in de box te komen? En dan gaat het grote genieten beginnen. Als we meerdere dagen blijven, gaan we de boot gelijk een beetje huiselijk maken. De lampjes op zijn plaats, stroom aansluiten en een beetje het losse spul opruimen. Mijn vrouw Nel gaat op zoek naar een goed boek en ik zoek het havenkantoor op om te gaan betalen. Het wil wel eens lang duren voordat ik terug ben. Vaak blijf ik ergens hangen voor een praatje op de steiger of met een biertje ergens aan boord voor een leuk gesprekje. Meestal weet ik dan via de havenmeester wel wat er te doen is in de omgeving en of er winkels zijn in de buurt.

Een anekdote. Zittend in de kuip in een Franse haven komt er een huurboot aan gevaren voor het laatste plekje aan de steiger. Er is ruimte genoeg, maar er wordt vanaf de boot hard ‘debut, debut’ geroepen dat in goed Hollands ‘eerste keer’ betekent. Gelijk spring ik, net als wat andere mannen van boord, bezorgd voor schade aan de boot, om de huurboot op zijn plek te loodsen en te helpen met aanleggen. De boot was net opgehaald en de bestuurder had nul ervaring. Ze waren zo blij met onze hulp dat er gelijk een fles wijn werd opengemaakt. 

Jan van Dijk

Vertier na het varen

Slingerwandeling

Afmeren is voor ons het tegenovergestelde van thuiskomen: de koffie is al op, de benen moeten nu gestrekt worden, de loopplank gaat uit! Wat gaan we doen? De laarzen aan voor de modder van het Laarzenpad in de Brabantse Biesbosch? De wandelschoenen voor een eindeloze slingerwandeling langs de prachtige Zouweboezem in het voorjaar? Makkelijke schoenen voor een dwaaltocht door de binnenstad van Den Bosch op een heel vroege zondagmorgen in de nazomer? In ieder geval mogen de afgetrapte teenslippers niet de wal op, er zijn grenzen! Al deze activiteiten zijn mooi, maar een echt cadeautje is een stille ankerplek, of een walletje, of een kanaaloever, op een lauwe zomeravond. De zwemtrap gaat overboord, de tintel kruipt over de huid naar boven, de zucht komt vanzelf: ik ga zwemmen!

Bret de Boer

Op de steiger

Onze favoriete bezigheid na het varen is om in de loungestoelen op de kant te genieten van een wijntje en een hapje, het liefst met je gezicht in de zon. Wij evalueren dan ook altijd de net gevaren route, en bespreken eventuele aandachtspunten voor de volgende route. Dit gevoel van vrijheid kan wat ons betreft niet geëvenaard worden.

Jon Standing

Vertier na het varen

Radiografisch

Als onze Doerak aan de kant ligt, is mijn grote hobby aan de beurt. Ik ga zeilen met mijn radiografische boten. Ik heb er twee: een Dragon Force 65 en een Dragon Flyte 95.  Met al dat water kan ik mooi trainen voor latere wedstrijden. Meestal krijg ik veel belangstelling, maar helaas zie ik het weinig bij andere motorboten.

Wim Houdé

Hond uitlaten

Waar wij ook aanleggen, als eerste gaan we met onze waakhond Evi aan de wal, zodat zij haar benen kan strekken en haar behoeften kan doen. Als we ergens voor anker gaan liggen, dan pakken we daarvoor onze tender, de ‘Dudley Docker’. In een jachthaven vereffenen we direct met de havenmeester. En dan is het doorgaans tijd voor een middagborrel ofwel een ankerbiertje. Verder houden wij ervan om daarna een dorp of een stad te verkennen, meestal te voet of anders met de vouwfiets, waarbij Evi ook meegaat in een mand aan het stuur. Soms pakken we dan gelijk nog even een laatste boodschap mee uit de plaatselijke supermarkt.

Marco Opdam

Historische gevels

Als we op die mooie passantenplek liggen doen we natuurlijk boodschappen en we drinken wat. En dan ga ik herinneringen opbouwen. Al jarenlang verzamel ik opnames  van historische panden met geveldecoraties. Je vindt ze vooral in authentieke plaatsen zoals Franeker, Harlingen, Dokkum, Hindeloopen, Enkhuizen, Hoorn, Edam, Monnickendam en Gorinchem. En in vele andere waar geschiedenis bewaard is gebleven. Gelukkig te veel voor een kort stukje tekst. Ik neem de beelden mee om later thuis  terug te zoeken op mijn computer. Dan verdiep ik me in jaartallen en de betekenis van de decoraties. Het varen herbeleven, ons waterlandje herontdekken. Het geeft mij een selectieve ontspanning in onze jachtige tijden. Aanbevelenswaardig!

Theo van Mierlo

Vertier na het varen

IJscoupe

Eén van mijn favoriete bezigheden na een dag varen tijdens onze tochten met de Calypso is wandelen of fietsen, vaak met als doel een heerlijk ijsje kopen. Soms verwennen we onszelf met een ijscoupe in het zonnetje op een terras. Als wij naar het zuiden varen, dan staan de ijssalons van een bekende Limburgse keten op mijn verlanglijstje. Ik denk dat ik alle adressen er inmiddels wel van heb bezocht. Ik moet bekennen dat ik de grootste liefhebber ben, maar mijn vrouw Hanny is dan meestal solidair met mij en laat mij vaak niet alleen genieten. Alleen als het volgens haar te koud weer is, dan sta ik er alleen voor. In Heusden maken wij al jaren dankbaar gebruik van onze stempelkaart en scoor ik af en toe een gratis ijsje. Ja ja, het leven aan boord kan zwaar zijn!

Albert Remmelts

Vertier na het varen

Goed boek

Wat doen wij het liefste na het omdraaien van de contactsleutel van onze Albin 25? Ten eerste natuurlijk het logboek even bijwerken, maar daarna heerlijk in de kuip met een goed boek. Niets is zo lekker als lezen met op de achtergrond de roep van de grutto’s zoals op afgelopen Koningsdag op een bijna uitgestorven Alkmaardermeer.

Laurens en Sandra de Wit

Vertier na het varen

Fijn glaasje

Zodra we liggen loopt Carla veelal eerst een rondje met onze teckel Valentijn en ruimt Annemarieke de spullen op die we tijdens het varen hebben gebruikt. Ze checkt ook het motorruim. Hoe de dag er dan uitziet is afhankelijk van het weer, de klok en de omgeving. We vinden het leuk om door een plaatsje te lopen, ergens een terrasje te pikken en/of te lunchen, een ‘fijn dat we er zijn glaasje’ op onze boot komt ook regelmatig voor. Carla heeft een kano en wil nog weleens een rondje peddelen. Ook hebben we een klein rubberbootje met elektromotor. We vinden het leuk om door havens te varen, lekker bootjes kijken! Valentijn vindt het prachtig als hij mee mag. Als Annemarieke zich aan boord bezighoud met de routeplanning voor de volgende tocht pakt Carla vaak haar accordeon of digitale piano. Met mooi weer levert dat soms spontane muzikale ontmoetingen op.

Carla Cornuit en Annemarieke Janssen

Op de fiets

Als wij na een dagje varen afmeren is dat meestal in een stad of een leuk dorp. Marianne weet vaak al van te voren welke winkels of leuke boetiekjes er zijn om lekker te gaan shoppen. En is er een weekmarkt of een braderie dan is ze helemaal in haar element. Het liefst zoeken wij samen de gezelligheid op door af te meren ergens in het centrum van een leuke plaats. Een terras is dan al snel gevonden en vaak ook wel een leuk restaurantje, al doen we dat niet dagelijks. Het moet wel leuk blijven. Ook hebben we oog voor de sfeer en de cultuur van bijvoorbeeld een grote stad. Op onze vouwfietsen kronkelen we door leuke straatjes en smalle steegjes en kijken we even binnen als er een deur open staat van een monumentale kerk of ander mooi gebouw.

Peter en Marianne de Water

Meer van dit soort leuke verhalen lezen? Abboneer je dan op Motorboot. Het blad over het plezier van pleziervaart.

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar