Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Varkenshaas met mosterdroomsaus en fondantaardappelen

Gepubliceerd op 29 juni 2022

Als je iets bijzonders wil eten thuis of op je boot maak dan dit recept. De varkenshaas met mosterdroomsaus en fondantaardappelen is zalig! En we maken het geheel af met een heerlijke mosterdroomsaus. Het ruikt ook zo lekker in je keuken of je kombuis. Het ziet er misschien niet makkelijk uit maar dat is het echt wel. Geloof me.

Ingrediënten (4 pers.)

 • 1 varkenshaas
 • 800 gram aardappelen
 • 100 gram gerookte spekjes
 • 2 teentjes knoflook
 • 100 gram boter
 • paar takjes tijm
 • paar takjes rozemarijn
 • snufje nootmuskaat
 • 8 stronkjes witlof
 • 1 sjalot
 • 50 – 100 ml Madeira
 • 200 ml bruine fond
 • 2 eetl. Dyon mosterd
 • 1 eetl. graanmosterd
 • 100 ml room
 • 0,5 tot 1 l kippenbouillon

Bereiding

Fondantaardappelen klinken heel chique maar het zijn aardappelen die wat krokant van buiten zijn en smeuïg van binnen. Gekookt met wat boter, kippenbouillon en kruiden. Ze zijn oh zo lekker.

Neem niet te grote, vastkokende aardappelen en schil ze in een cylindervorm. Ik ga meestal van zo’n 5 tot 6 cm uit. Ik maak de boven- en onderkant vlak zodat ze op de vlakke kant in een pan kunnen staan. Neem een koekenpan met deksel (die je nu even niet gebruikt) en doe daar wat boter in. Bak de aardappelen aan één kant licht bruin en draai ze dan om. Schik ze allemaal netjes in de pan en leg de spekjes er tussen. Snijd de knoflook in plakjes en verdeel die samen met de takjes tijm, rozemarijn en een goede klont boter over de aardappelen. Doe zoveel kippenbouillon bij de aardappelen dat ze net onder staan en strooi er eventueel nog wat zout over.

Laat de aardappelen koken, maar zodra het geheel kookt, zet je het vuur lager zodat de aardappelen gaar worden en de kippenbouillon opnemen. Ze gaan dan langzaam kleuren aan de onderkant. En dat is de bedoeling. Als het te snel gaat, dan doe je er nog wat boter of bouillon bij en zet je het vuur nog wat lager. Dit duurt zo’n 25-30 minuten. Je doet de deksel wel op de pan maar de laatste 5 minuten haal je de deksel er af.

Varkenshaas

Als de aardappeltjes aan het garen zijn ga je verder met de andere ingrediënten. Neem na een minuut of tien een koekenpan en doe daar een klont boter in. Kruid het vlees met peper en zout en braad het vlees aan in hete boter. Dan zet je het vuur iets lager en bak je het vlees mooi rosé.

Snijd de lof in de lengte door midden en snijd het harde, bittere gedeelte er uit. Laat een klontje boter smelten in een pan en kleur de witlof in de boter. Doe er een beetje peper, zout en nootmuskaat bij en laat het onder een deksel zachtjes gaar stoven.

Als het vlees klaar is haal je het uit de pan maar laat de pan op het vuur staan. Je wikkelt het vlees in aluminium folie. Laat het rusten.

In de pan waar je het vlees hebt gebraden doe je nu een klontje boter. Hierin fruit je de gesnipperde sjalot. Blus dit af met de Madeira. Voeg de bruine fond toe en de Dyon- en graanmosterd. Eventueel ook nog wat peper en zout erbij. Dan voeg je de room toe en laat je de saus wat inkoken waardoor het dikker wordt.

Snijd het vlees snijd in plakken en leg het op het bord. De aardappeltjes haal je voorzichtig uit de pan en ook die op het bord. Dan de witlof erbij en maak het af met een lekkere volle lepel saus. Nu kun je genieten van heerlijk mals vlees met waanzinnig lekkere aardappeltjes, afgemaakt met een smakelijke mosterdroomsaus.

Om het compleet te maken is het lekker om bij deze varkenshaas met mosterdroomsaus en fondantaardappelen een glas Viognier of Pinot Grigio te drinken. Maar een lekkere rosé past er ook erg goed bij! Laat het smaken en geniet!

Sabina

Sabina Kuik stelt maandelijks een gerecht samen dat aan boord te maken is. Sabina vaart zelf op een motorkruiser en heeft de nodige ervaring met het bereiden van gerechten aan boord

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar