Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Sleepje

Gepubliceerd op 21 juli 2022

De marifoon kraakt: “Wir schiessen heute mit groβ Kaliber.” 

We zijn een uurtje onderweg op de Oostzee, op weg naar Kiel. Er staat een mooie oostenwind, we varen ‘met een knik in de schoot’ onder grootzeil, fok en kluiver. Het zeewater bruist en gorgelt aan lij; het log wijst 6,5 knoop aan. De lucht is helder en op de horizon ligt een groot marineschip. Mm, waarom gaat het ene na het andere jacht overstag? Op de kaart lees ik dat dit ‘schiessgebiet’ is. Toch maar eens wat beter uitluisteren op 16. We worden als ‘Segeljacht’ opgeroepen en krijgen te horen dat we een enorme bocht moeten maken; er wordt geschoten! We gaan overstag en varen urenlang richting het Deense Langeland. De doffe klappen zijn nog lang te horen.

Het is al avond als we in Kiel-Holtenau aan de Tiessenkai afmeren. De laatste uren hadden we bakstagwind en de beweging van de boot laat zich het beste vergelijken met een kurketrekker; de golven rollen schuin van achter onder de boot door. Uur na uur. Eenmaal voor de wal, het maal achter de kiezen en de vaat aan de kant, tel ik mijn knopen: morgen het Kielerkanaal (Noord-Oostzeekanaal, red.), circa 100 km. Dat is tien uur varen, dus dertig liter dieselolie. Ik pomp de dagtank op tot 60 liter en dan slaat de pomp lens; de grote tank is leeg. Nou ja, morgenochtend eerst maar even tanken, dan kunnen we er de rest van de zomer tegen. 

De volgende morgen doen we boodschappen en drinken koffie in de kuip. Lekker, zo in het zonnetje! Hee, daar gaat de sluis open en een stoet van jachten vaart in. Wij ook? Wij ook! Dat tanken kan later ook nog. Even later varen we met een gangetje van 5 knopen het kanaal op. Altijd leuk om te doen; de zeevaart glijdt met een rustig vaartje voorbij en de omgeving is de moeite waard. En: geen zeilpak, maar T-shirt, dat is wat anders dan gisteren en we zien wel hoever we vandaag komen. 

Joke hoort als eerste dat het toerental wisselt. Als ik meer gas geef zakt de motor juist terug en bij minder toeren loopt de motor weer een poosje constant. Na tien minuten valt de motor stil. In een flits weet ik wat er fout is: door het slingeren van gisteren is er vuil losgekomen en dat heb ik ‘s avonds de dagtank ingepompt! Actie! Nu! We sturen direct naar de wal. Gelukkig, een passerend Duits jacht geeft ons een sleepje. Joke neemt het roer over en ik duik de motorruimte in. Tank dicht en het filter los. Het filter is roetzwart, ik zet het in een bakje en blaas zo hard mogelijk in de opening. Een dikke drab puilt naar buiten. De waterzak van de dagtank is snel schoon en met schone diesel spoel ik het filter. “Gaat het?,” roep ik naar boven. “OK, en bij jou?” Ja, het gaat wel, maar wat voel ik me een sukkel! Het filter gaat weer terug, het ontluchten lukt goed, de motor start direct en komt snel op toeren. We varen weer! De sleeplijn kan weer los en we maken een armzwaai naar de buren: “Vielen dank und gute Fahrt.”  We zetten ons aan de troostkoffie en maken een plan. Eenmaal in Brunsbüttel zal ik het vuil rustig laten bezinken en aftappen, de dagtank schoonmaken en alle filters vervangen: tenslotte moeten we nog via de Duitse Bocht naar de Wadden. Ik kan er nog steeds niet over uit dat ik in deze val getrapt ben, de KNRM geeft dit als een van de hoofdoorzaken van hulp aan. 

Het Duitse jacht vaart nog steeds voor ons. “Zullen we die mensen eens een flesje wijn geven?, oppert Joke. Natuurlijk! Ik loop met een fles naar voren, we halen juist het jacht wat in. De schipper staat op het voordek met een lijn in zijn hand. Hij negeert de fles en roept: “Onze motor is afgeslagen, we hebben gisteren met ruw weer op de Oostzee gevaren. De brandstof is vervuild.”

Bij Rendsburg meren we naast elkaar af en praten nog lang na.

Bret de Boer

Over Bret en Joke

Bret en Joke de Boer varen al bijna een halve eeuw. Ze kennen de vaarwateren in Europa en zwerven graag weken aaneen rond op de Nederlandse vaarwateren. Ze hebben gezeild maar varen nu al jaren in hun ‘Älskling’, een Haringvlietkruiser uit 1960. Bret heeft een aantal ‘Journaaltjes’ geschreven: een blog waarin Bret de belevenissen van Joke en hem op het water heeft opgetekend.
Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar