Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Kipfilet met kokosmelk, tomaatjes en verse limoen

Gepubliceerd op 29 september 2022

Toen ik op reis was in Scandinavië werd ik geïnspireerd door een recept. Vis met spinazie, diverse kruiden, kerstomaatjes, limoen en room. Op reis heb ik dat recept naar mijn eigen hand gezet en de vis vervangen door kipfilet en de room door kokosroom. Het echte verrassende in deze kipfilet met kokosmelk, tomaatjes en verse limoen is het gebruik van dille. Dit kruid in combinatie met de andere ingrediënten is zalig.

Kipfilet met kokosmelk, tomaatjes en verse limoen

Ingrediënten (2 pers.)

  • 2 mooie grote kipfilets

  • 250 gram kerstomaatjes

  • 1 blik kokosmelk

  • 1 limoen

  • 1 teentje knoflook

  • 200 gram spinazie

  • 20 gram verse peterselie

  • 20 gram verse koriander

  • 20 gram verse dille

  • 5 eetl. olijfolie

  • vers gemalen peper

  • zout

Bereiding

Neem een schaal en meng daarin de kokosmelk, de gesnipperde knoflook, het sap van een halve limoen en de olijfolie. Kruid het geheel met zout en goed wat vers gemalen peper. Wil je wat minder limoensap gebruiken, neem dan niet meer dan een eetlepel limoensap en snijd de rest van de limoen in plakjes.

Was de spinazie en de kruiden en zorg dat alles weer goed droog wordt. Snijd de kruiden fijn, de spinazie grof en meng alles goed door elkaar. Nadat je de tomaatjes hebt gewassen halveer je deze en snijd je de rest van de limoen in dunne plakjes. De kipfilet snijd je in blokjes van zo’n twee bij twee centimeter.

Nu kun je twee dingen doen. Of je bereidt het gerecht in de oven of je bereid het in een pan op het vuur. Voor de oven geldt het volgende. Neem een vuurvaste schaal en leg de helft van de stukjes kipfilet in de schaal. Over de kipfilet strooi je de helft van het kruidenmengsel en de spinazie. Dan giet je de helft van de saus over de kipfilet en de kruiden. Leg nu ook de andere helft van de kipfilet in de ovenschaal. Daarop gaat de rest van het kruidenmengsel met de spinazie gevolgd door de rest van de saus. Op dit alles leg je de tomaatjes en de plakjes limoen. Zet de schaal in een op 180 ºC voorverwarmde oven. En laat het geheel in ruim 30 minuten gaar worden.

Hapjespan

Als je een pan gebruikt is alles hetzelfde tot en met de gesneden kipfilet. Neem nu een hapjespan en zet die met wat olie op het vuur. Laat de olie goed warm worden en bak hierin de kipfilet aan totdat de blokjes kip wat kleur hebben gekregen. Haal alles uit de pan en leg even opzij.

Doe de saus in de pan en laat die heel warm worden. De saus mag net gaan koken, doe dan de kipfilet bij de saus en laat dit een minuut of vijf zachtjes koken. Nu kunnen ook de kruiden en de spinazie toegevoegd worden. Hierna gaan de halve kerstomaatjes in de pan. Proef de saus even. De saus moet een licht zuurtje hebben. Vind je dat je te weinig limoen proeft, doe dan de schijfjes limoen ook al in de pan. Vind je de smaak voldoende dan doe je de schijfjes limoen pas op het gerecht als je het serveert.

Als je het lekker vindt, kun je natuurlijk het gerecht ook ietwat pittig maken door wat verse rode peper te snijden en mee te laten stoven. Je kunt ook in plaats van kipfilet witte vis gebruiken. Zo heb ik het de eerste keer gegeten en dat was ook zalig!

Het is lekker om hier rijst bij te eten. Een lekkere pandanrijst of een basmatirijst. Maar het is zeker ook lekker om er stokbrood bij te eten. Die kun je lekker in de saus dopen!

Proost!

Om het af te maken kun je er een glas witte wijn bij drinken. En omdat er wat zuurtjes in het gerecht zitten is het fijn als de wijn dat kan ondersteunen. Dus denk aan een Sauvignon Blanc of een Riesling uit Australië of Nieuw-Zeeland. Een wijn uit Calabrië is ook erg lekker bij dit gerecht. Maar je kunt zeker ook een Chardonnay of een Viognier inschenken als je dat liever drinkt. En een glas rosé combineert ook goed met dit gerecht! Geniet van al dit lekkere!

Sabina

Sabina Kuik stelt maandelijks een gerecht samen dat aan boord te maken is. Sabina vaart zelf op een motorkruiser en heeft de nodige ervaring met het bereiden van gerechten aan boord

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar