Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Terug in Nederland

Gepubliceerd op 24 augustus 2016

FullSizeRenderHet was een buitengewoon mooie en vlotte reis en sedert jaren varen we weer door Nederland. In de vorige column, bij het begin van deze reis was er nog sprake van een “kleine vergissing”. Ik schreef aan het einde: Over 973 Km en 207 sluizen hopen we op de werf van Jaree Tinnemans aan te komen.”  Geen idee hoe het kwam maar we hadden gewoon wat stukken niet goed berekend of overgeslagen. Kennelijk had al het afscheid nemen meer aandacht gevraagd dan het uitrekenen van de route. De werkelijkheid was 1050 km en 330 sluizen. Dat lijkt veel en dat is het ook. Maar op kanalen als het kanaal “Entre Champagne et Bourgogne” met 224 km en 114 sluizen en daarna door via het kanaal “Lateral de la Marne”; Kanaal “de L’Aisne à la Marne” naar het kanaal “des Ardennes”, met ook al weer 212 km en maar liefst 81 sluizen telt het snel aan. En, eerlijk is eerlijk, eigenlijk merk je het niet eens zo erg. In deze route zitten veel prima geautomatiseerde sluizen die je steeds met een afstandsbediening tijdig open kunt zetten. Het wordt een routine en als je in de loop van de middag weer een leuke ligplek hebt gevonden sta je soms verbaasd over wat je zo’n dag allemaal achter je hebt gelaten. Hier en daar een rustdagje wanneer er een mooie ligplek is of wanneer er interessante bezienswaardigheden in de omgeving te vinden zijn en al met al vliegt de tijd voorbij. Op het lange kanaal van de Champagne naar de Bourgogne (via het interessante Langres) troffen we soms ook weer warm tot zeer warm weer. De automatische sluizen worden hier al ’s morgens om zeven uur aangezet en reageren dan ook al prompt op de afstandsbediening. Heerlijk om bij die weersomstandigheden zo tijdig weg te kunnen varen. Werd het in de loop van de middag erg warm dan lagen wij niet zelden al ergens een beetje in de schaduw. Na een paar honderd kleine sluisjes is het vervolgens op de Maas met steeds grotere sluizen een luxe als je langzamerhand steeds meer ruimte ter beschikking krijgt. Je vaart weer op groot water met een mooie diepte onder je en op weg naar het Noorden met een gerieflijke stroom in de rug. Mooie ligplekken vonden we zeker ook hier. Op het stuk rond Luik en Seraing na, wat voor de pleziervaart nog steeds niet zo veel mogelijkheden te bieden heeft.

Al met al hebben we het gevoel een mooie en interessante reis achter de rug te hebben.

Kort nadat we in Nederland bij de mooie Marina Maastricht Pietersplas naar binnen voeren stonden kinderen en kleinkinderen gereed om op bezoek te komen. Wat een welkom! Zelf namen we ook nog even de gelegenheid te baat om Mestreech uitvoerig te bezoeken. Altijd leuk met mooi weer in deze stad vol terrassen.

En dan nu de laatste dagen voordat we ons bij de werf vervoegen. Opnieuw is het prachtig weer en we hebben de rust opgezocht van de plas ‘de Koeweide’kort bij Thorn. Het is nog vakantietijd maar meestentijds is de plas grotendeels leeg. Wonen op een boot is toch dikwijls wonen op de mooiste plekjes. We genieten er nog even van voordat er ongetwijfeld drukke dagen aan gaan breken als we uit het water worden getild in Panheel. We zullen u in enkele artikelen mee laten genieten van de reis. Voor ons nog even een terugbeleven…..!

Ton Wilhelm

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar