Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Surinaamse kip Masala

Surinaamse kip Masala
Gepubliceerd op 24 december 2021

Gelukkig Nieuwjaar! 2022 beginnen we met goede moed en een positieve geest! Voortvarend streven we naar gezondheid, geluk, begrip, respect en verbondenheid. Thuis en op het water!En als we kunnen zo vaak mogelijk in een fijn gezelschap zijn om samen te genieten van bijvoorbeeld een heerlijke maaltijd. Daarom deze maand Surinaamse kip Masala met roti om het jaar goed te beginnen. Eventueel thuis voorbereiden en meenemen naar de boot of gewoon thuis genieten.

Surinaamse kip Masala

Ingrediënten (4 pers.)

 • 500-600 g kippendijen
 • 2 uien
 • 3-4 knoflookteentjes
 • 1 madame Jeanette peper
 • 1 kippenbouillon blokje
 • 2 tomaten
 • 1 eetl. tomatenpuree
 • 1-2 eetl. Hindoestaanse garam masala
 • 1 theel. komijnpoeder
 • 1 theel. koriander poeder
 • 4 eieren
 • 4 aardappelen
 • peper en zout
 • eventueel selderijblad
 • eventueel 400 g kousenband of sperziebonen
 • eventueel 1 extra ui
 • zonnebloemolie

Bereiding

We beginnen met de voorbereidingen. Snijd de kippendijen in kleinere stukken en snijd de knoflook en uien fijn. De tomaten mogen wat grover. De aardappelen kun je schillen en dan in stukken snijden. Ik heb de schil er niet afgehaald. Verder leg je de andere ingrediënten klaar op het aanrecht.

Verwarm de olie in een ruime pan en bak de uien en knoflook kort aan. Hierbij doe je de garam masala, het korianderpoeder en komijnpoeder. Laat het even kort meebakken. Dan kan de kip erbij samen met de tomatenpuree. Meng alles goed. Tijdens het mengen braad je de kip aan en je bak je de tomatenpuree. Dat laatste is belangrijk. Je moet tomatenpuree namelijk altijd even bakken om de zuren die er inzitten vrij te laten komen. Dan wordt de smaak veel beter. Nu kun je de aardappels, de stukjes tomaat en het bouillonblokje toevoegen. Voeg ook zoveel warm water toe dat alles nog net boven water uitsteekt.

Je legt de madame Jeanette peper boven op het gerecht en je laat alles afgedekt zo’n 30-40 minuten pruttelen. Zo nu en dan roer je alles even door elkaar. Maar zorg dat de peper heel blijft! Want als hij stuk gaat wordt het gerecht erg pittig. Als je gerecht klaar is, haal je de peper eruit. Voor de pittige touch aan het gerecht kun je wat Surinaamse sambal op tafel zetten. Als alles gaar is, proef je de saus en kijk je of je nog wat peper en zout moet toevoegen.

Kousenband

Mocht je graag kousenband bij je kip eten, wat natuurlijk het gerecht af maakt, fruit dan een gesneden uitje in een pan en doe daar de in kleine stukjes gesneden kousenband bij. Even mee laten fruiten en dan wat water toevoegen. Na zo’n 10-12 minuten is de kousenband gaar. In diezelfde tijd kook je de eieren nog net niet hard. Laat ze even schrikken en pel ze. Nou kun je ze, na het koken, in olie even bakken, maar dat vind ik minder lekker. Op het laatste moment bak je de roti pannenkoeken in een pan of je verwarmt ze in de magnetron. In de magnetron blijven ze wel wat kleurloos en zacht.

Leg de roti pannenkoeken op een bord en leg daarop een portie kip masala en een doorgesneden ei. Daarnaast wat kousenband en eventueel wat gesneden selderijblad. Mocht je de kip masala thuis al gemaakt hebben, verwarm hem dan als je op de boot bent en als hij bijna klaar is, maak je dus de kousenband en de roti.

Het is heel lekker om hier een glas wijn bij te drinken. Denk dan aan wijnen met niet te veel zuren of een hoog alcoholpercentage. De zuren versterken de pittigheid in het gerecht en het hoge alcoholpercentage doet eigenlijk hetzelfde. Het beste is een Gewürztraminer uit Italië of Duitsland, of een Pinot Gris uit de Elzas. Eén van deze wijnen is een fijne combinatie met dit gerecht. 

Laat het smaken!!

Sabina

Sabina Kuik stelt maandelijks een gerecht samen dat aan boord te maken is. Sabina vaart zelf op een motorkruiser en heeft de nodige ervaring met het bereiden van gerechten aan boord.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar