Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

De leukste ‘poortwachter’ van de Delftse Princehaven

Gepubliceerd op 28 juli 2017

Met weemoed denken we soms aan de tijd dat je een brug- of sluiswachter nog gewoon zag staan. Nu spreek je met een centrale van waaruit meerdere bruggen worden bediend. Op die centrale zien ze jou bij de brug via camera’s, maar jij ziet hen niet. Maar gelukkig gaat het soms nog in persoon. Zo’n leuke uitzondering is Dick Hoogenboom. Hij is de ‘poortwachter’ Delftse Princehaven.

Door Pim van der Marel

Dick is eigenlijk de ‘poortwachter’ van de Delftse Princehaven tegen wil en dank. Om het drijfvuil uit de haven te houden is de toegang afgesloten met een net. Om in- en uitvaren mogelijk te maken moet dat net natuurlijk even open. Dat kun je – weliswaar met wat halsbrekende toeren – zelf wel vanuit je boot doen. Maar gemakkelijker is om het even aan de poortwachter te vragen. De Princehaven is een bewonershaven en die bewoners houden graag het oog op bezoekers. En niet in het minst de poortwachter zelf, want die is ook behoorlijk nieuwsgierig.

Hoe is het om netbeheerder te zijn?

“Doordat wij aan de ingang van de haven wonen, is het logisch dat het net van de haven naar onze steiger loopt. Van oudsher zit het vastmaakpunt aan onze kant. In het begin waren er amper boten, dus was het geen moeite. De laatste jaren wordt het steeds drukker met boten. Dat is in de eerste plaats natuurlijk veel gezelliger, maar het betekent ook wel meer werk.”

Maar je hoeft toch helemaal dat net niet open te doen?

“Daar heb je gelijk in. Maar in de praktijk loopt het meestal anders. Als we buiten zitten en we zien iemand aankomen, is het een kleine moeite om even te helpen. Juist omdat het vanuit je boot niet eenvoudig is, zijn we geneigd even een handje toe te steken. Het nadeel is wel dat mensen daarop gaan rekenen. Maar het is nog niet zo dat mensen durven te toeteren. Hoewel er wel een enkeling is die even belt dat-ie er aan komt!”

Hoe is de bewonershaven verder georganiseerd?

“Onze haven is georganiseerd als Vereniging van Eigenaren. Het is een bijzondere vorm van gebonden mede-eigendom waaraan een akte van mandeligheid ten grondslag ligt. Iedere eigenaar moet daarom alle andere eigenaren toegang geven tot de mandelige zaak (watergang en steigers). En gezamenlijk draaien we op voor het onderhoud ervan. Soms is dat wel eens even lastig met nieuwe bewoners, want die realiseren zich het gemeenschappelijk karakter niet altijd. Maar dat maken we ze dan wel duidelijk.”

Waarin wordt de meeste energie gestoken?

“Het meest in het oog loopt de noodzaak de steigers te onderhouden. We laten doorlopend slechte stukken vervangen. Verder moeten we elk jaar wel iets doen aan de waterplanten. We laten meestal de bodem een keer ‘maaien’. Minder in het oog lopend is de beschoeiing, maar dat is nog wel een ‘dingetje’. Ik denk dat we een keer stalen damwanden zullen moeten slaan, maar dan moeten we wel eerst een tijdje sparen!”

Is Delft interessant genoeg als ligplaats?

“Delft heeft gek genoeg als waterstad geen grote naam. Terwijl het op een ideale driesprong ligt. Je hebt drie vaargebieden direct om de hoek: Rotterdam, Midden-Delfland en Den Haag/Leiden. En die vaargebieden kun je ook nog eens aan elkaar plakken via de Maas. Bovendien is het tegenwoordig  op beperkte schaal toegestaan de Delftse grachten elektrisch te bevaren. Feitelijk is het dus ideaal als ligplaats. Het ontbreken van een reputatie op dit gebied komt doordat er tot nu toe weinig werk van is gemaakt.”

Vaar je zelf ook?

“Ja, ik heb een sloep waarmee ik graag in onze drie vaargebieden rondtoer. Vanwege een serie tamelijk lage bruggen is hier je doorvaarthoogte belangrijk. Als je daarop let, heb je geen beperkingen. Lekker uit eten en ’s avonds laat naar huis is dan geen probleem ! Mijn sloep voldoet uiteraard aan de eisen…”

Heb je nog een advies voor andere poortwachters?

“Jazeker: hang een klomp aan een stok en hengel er een beetje mee als je de poort open doet! Dat levert gezellige gespreksstof op en je leert je buurtgenoten er heel goed door kennen.”

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar