Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Oesters

Gepubliceerd op 12 april 2017

Moeizaam wurm ik me aan een steiger tussen een mooi zeiljacht, een motorjacht  en de wal achter me; een nachtje gemengd liggen in het verschiet. Hoewel luiken en ramen open staan lijkt de zeilboot voor ons onbewoond. Oesters

Als we even later dankzij de inmiddels vertrokken motorboot iets door kunnen schuiven kruipt een zeilboot in het gat. Ze is als zeilboot wat meelijwekkend. Haar mast ontbreekt, de ziel lijkt ontsnapt aan de boot. Een kunstig bouwsel met stoomlicht en tv antenne geeft, getooid met een heuse windex, het idee van een soort noodtuig; toch nog wat zeilwaardigheid. Zoals zeilers betaamt, een oog naar de horizon en een oog op de windex.

Het blijft een compromis, zo’n ontmande boot. Ik geef eerlijk toe we hebben het ook overwogen als de verkoop van onze oceaanreus langer zou duren dan verwacht. Het blijft moeilijk, ben je zo ontmast nu een te betreuren zeiler of ben je juist een motorboter in de overgang?

OestersHet antwoord laat nauwelijks op zich wachten. Al voor ze vast ligt staat de zeiler uit de boot achter ons al klaar om bij de lijnen te assisteren. De opmaat naar een langdurig gesprek van zeilers onderling. Terwijl de vrouw des boots herhaaldelijk langs ons op de steiger heen en weer loopt, zijn de mannen alvast begonnen. Van alles op zeilgebied passeert hoorbaar de revue, tot zelfs de constatering dat motorboters maar angsthazen zijn die niet eens volgas door de modder durven gaan; een overigens wat mij betreft juiste constatering. Te vaak heb ik in het verleden na het droogvallen te vroeg de motor gestart en zo de slijtage van de koelwaterpomp extra verhoogd.

Zoals veel zeilschepen blijkt onze ontmaste achterbuurman nog altijd 1,5 meter diep te steken. Een diepte die menigmaal geraakt wordt bij zijn tocht door ons waterrijke land. De beide bemanningen houden zich nog lang met elkaars stoere avonturen bezig. Voor die twee motorboot”oma’s achter ze in hun open kuipje hebben ze in elk geval geen enkel oog.

Vaarvrouw Diederique en Christien
Oud-zeilers Diederique (L) en Christien verkennen met hun Scalare (Vedette 10.30) de Europese (binnen)wateren en hun vooroordelen over motorbootvaren.

Motorbootvaarders; het is net als met oesters, je houdt van ze of je blijft er ver van weg.

Diederique

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar