Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Lava cake met een gouden hart

Lava cake - uitgelicht
Gepubliceerd op 26 november 2021

Het jaar is zo goed als voorbij en 2022 staat voor de deur. In deze laatste maand van 2021 genieten we nog van een aantal leuke feestdagen en zitten we gezellig met familie of vrienden aan de feesttafel, dat kan thuis of op de boot. Wij zullen dit jaar ook op de boot kerst vieren. Ik maak dan een lekker kerstmenu en daar genieten we samen volop van. Het heeft echt iets om daar met een kaarsje aan lekker aan tafel te zitten. Het dessert dit jaar is een heerlijke lava cake met een warm vloeibaar gouden hart. Ik doe thuis de voorbereiding en de rest doe ik aan boord. Je hebt er niet veel werk aan en dit feestelijke dessert is echt om te smullen! 

Lava cake

Ingrediënten (4 pers.)

  • 100 g pure chocolade
  • 110 g boter
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 80 g suiker
  • 50 g bloem
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • extra boter
  • poedersuiker

Bereiding

We gaan eerst het vloeibare hart maken en dat wordt Dulce de Leche! Dit is een Latijns Amerikaanse zoetigheid, een soort karamel pasta. Erg lekker! Het wordt gemaakt van melk en suiker en heeft dus een zachte smaak die op karamel lijkt. Wij maken het met gecondenseerde melk en vullen hiermee het hart van de lava cake. Voor dit recept koken we één blikje gecondenseerde melk maar ik zou er direct een paar tegelijk koken, want je kan de Dulce de Leche in een ongeopend blik een paar maanden bewaren. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken op pannenkoeken, als vulling in een taart, op desserts, op je boterham enzovoort. Kinderen zijn er ook gek op!

Neem een ruime pan en doe daar bijvoorbeeld drie ongeopende blikken gecondenseerde melk in. Vul de pan met koud water en zorg dat de blikken ruim onder water staan. Je laat het water 2 tot 2,5 uur zachtjes koken. Zorg er voor dat het waterniveau wel op peil blijft, dus als het nodig is vul je wat water bij. Ik houd sowieso de deksel op de pan, dan verdampt er minder water. Dan haal je de drie blikken met een tang voorzichtig uit het water en je laat ze afkoelen. Zo makkelijk is het om een een voorraad Dulce de Leche te maken!

Lava cake

We verwarmen de oven voor op 200 graden en vetten 4 ovenschaaltjes lichtjes in met wat boter. In een steelpannetje doen we 110  gram boter en de chocolade. Dit laten we zachtjes smelten zonder dat het gaat koken. Daarna mag het een beetje afkoelen.

De eieren mengen we met de eidooiers en de suiker en we kloppen dit tot het schuimig is. Schep daarna de gesmolten chocolade met de boter er door en voeg de bloem er al roerend aan toe. Vul de schaaltjes voor de helft met het beslag en schep daar een goede eetlepel Dulce de Leche in. Vervolgens vul je de bovenste helft van de schaaltjes met het beslag. Zet de schaaltjes in de oven en bak ze 10-12 minuten. Houd ze wel in de gaten want als de bovenkant gaar is, kun je ze er uit halen. Als je ze te lang door bakt heb je namelijk geen vloeibare kern meer.

Neem een warm mesje en snijd de cakejes los van de zijkant en stort ze dan op een bord. Dus een bord op het schaaltje leggen en dan omdraaien. Haal het schaaltje er voorzichtig af en bestrooi het cakeje met poedersuiker. Je kan eventueel een sjabloon erop leggen zodat je bijvoorbeeld een ster op het cakeje krijgt. Serveer het direct, eventueel met een bolletje vanille ijs. Drink een glaasje Pedro Ximinez sherry bij dit zalige kerstdessert, dat is een hele lekkere combinatie! Fijne feestdagen en een goed en gezond 2022!!! 

 

Sabina

Sabina Kuik stelt maandelijks een gerecht samen dat aan boord te maken is. Sabina vaart zelf op een motorkruiser en heeft de nodige ervaring met het bereiden van gerechten aan boord.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar