Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Gekonfijte eendenbout met sinaasappelsaus

Gekonfijte eendenbout met sinaasappelsaus
Gepubliceerd op 28 januari 2022

Gekonfijte eendenbout is makkelijk om aan boord te hebben. Je kan ze in blik of gevacumeerd kopen en ze zijn lang houdbaar. Je kan ze het best verwarmen in je oven of in de koekenpan en ze dan verder ‘aankleden’. Of je kan ook, na verwarming, ‘pulled duck’ van maken en bij een salade eten of op een broodje. Wij gaan nu een eenvoudige klassieker bereiden. Deze gekonfijte eendenbout maken we met een lekkere sinaasappelsaus.

Gekonfijte eendenbout met sinaasappelsaus

 

 

 

 

Ingrediënten (4 pers.)

 • 4 gekonfijte eendenbouten
 • 1 ui
 • 3 perssinaasappels
 • 2 teentjes knoflook
 • 2-3 eetlepels sojasaus
 • 2-3 cm gember
 • 150 ml kippenbouillon
 • 2 eetlepels honing
 • mespuntje tijm
 • peper en zout
 • goede boter

Bereiding

Gekonfijte eendenbout is vlees dat heel langzaam gegaard is in heet vet van gevogelte. Op deze manier wordt het vlees heel mals en zacht. Als je een blik koopt, zet het blik dan zo’n 15 minuten in heet, niet kokend water. Het vet smelt dan en je kunt de bouten makkelijk uit het blik halen. Als je dit niet doet, trek je ze al snel uit elkaar en dat is zonde.

Je kunt de eendenbouten op verschillende manieren verwarmen, zoals bijvoorbeeld in de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en leg de bouten met het vel omhoog in een ovenschaal. Zet de schaal 15-20 minuten in het midden van de oven. Kijk na 15 minuten of de bouten kleuren. Laat ze niet te donker worden.

Als je ze in de koekenpan wilt verwarmen, gebruik dan geen boter want aan de eendenbouten zit voldoende vet. Verhit een koekenpan en leg de bouten met het vel naar beneden in de pan en verwarm ze zo. Zet het vuur niet te hoog. Ze moeten warm worden en wat bijkleuren. Natuurlijk mag je ze zo nu en dan omkeren.

In een sauspan of een andere pan gaan we de sinaasappelsaus maken. Snijd de ui, de knoflook en de gember heel fijn. Doe wat boter in de pan en fruit ze een minuut of twee. Doe de tijm er bij en laat het even geuren. Dan gaat het sap van de sinaasappels, de kippenbouillon, de sojasaus en de honing erbij. Roer alles goed door en laat het zachtjes inkoken. Als de saus voldoende is ingekookt, kruid je deze af met wat peper en zout. Doe er als laatste een klontje koude boter door. Zo bindt de saus iets en gaat wat meer glanzen. Als je wat sinaasappelpartjes op je vlees wilt leggen is het een goed idee om ze de laatste paar minuten even mee te laten warmen. Anders ligt er een koud sinaasappelpartje op het warme vlees.

Leg de eendenbout voorzichtig op het bord en doe de sinaasappelsaus er over. Leg je bijgerecht er naast en je kunt smullen. Je kunt ook de sinaasappelsaus bij de eendenbouten in de pan doen en dan zet je de pan op tafel. Eventueel met de sinaasappelpartjes op de bouten. Zo’n pan op tafel presenteert mooi en heeft bovendien iets huiselijks.

Ik heb als bijgerecht voor aardappelpuree en spruitjes gekozen. De spruitjes heb ik even geblancheerd en daarna nog gewokt. Maar je kunt natuurlijk ook een spruitjespuree er bij eten. Of lekker gebakken aardappeltjes en een salade. Kies iets wat je lekker vindt en dat makkelijk is om aan boord te maken.

Wijnsuggestie

Als wijnsuggestie stel ik een rode Bourgogne voor of een Fleurie. Drink je liever een witte wijn, denk dan bijvoorbeeld aan een fruitige Chardonnay.

Geniet ervan!

Sabina

Sabina Kuik stelt maandelijks een gerecht samen dat aan boord te maken is. Sabina vaart zelf op een motorkruiser en heeft de nodige ervaring met het bereiden van gerechten aan boord

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar