Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Dood of de gladiolen

Dood of de gladiolen
Gepubliceerd op 23 mei 2017

Dood of de gladiolenEigenlijk is het andersom, eerst gladiolen –eer en trots- en dan onvermijdelijk … “Die, die is al zo oud hij schrijft niet meer, benieuwd hoe lang zijn boek nog wordt bijgewerkt. Oh,ja en die, hij is helaas overleden. Zij is wat anders gaan doen en schrijft niet meer. Tja, en die reeks, de “Vaarwijzers”, de uitgever stopt er mee. Hij heeft zijn boot verkocht. Stopt met varen, daar komt niets meer vandaan.”

Ik ben in gesprek met een aantal nautische uitgevers en boekhandelaren. Al pratend passeert, elk gesprek opnieuw,  boek na boek, schrijver na schrijver de revue. De algemene ondertoon is toch dat het is afgelopen met de minder gangbare vaargidsen.

Dood of de gladiolenEen dag of wat later – bezig met reisvoorbereiding- struikel ik over de verkrijgbaarheid van een aantal Franse vaargidsen.  Uitverkocht, in herdruk/ verschijning onbekend, niet meer verkrijgbaar. Niet echt hoopvol. Weer hetzelfde gesprek, het beeld wordt niet echt anders. Het loont niet meer.

Zelfs de gedachte dat je een oude versie van een nieuwe datum voorziet en weer op de markt brengt – volgens mij gebeurt dat al een tijd- oogst weinig bijval. Terecht, maar het lost de moeilijke verkrijgbaarheid niet op.

Met de vergrijzende generatie en de komst van internet en online raadpleging lijkt het of de markt voor traditionele pilots en vaarboeken is weggezakt. Een enkel boek wordt nog geprobeerd als E-boek op de markt te brengen. Of dat een lang leven beschoren is, is nog maar de vraag. Daarbij, het voortdurend online raadplegen is met de tarieven van buitenlands internet ook niet aantrekkelijk.

Vaarvrouw Diederique en Christien
Oud-zeilers Diederique (L) en Christien verkennen met hun Scalare (Vedette 10.30) de Europese (binnen)wateren en hun vooroordelen over motorbootvaren.

De crisis van de afgelopen jaren, de hogere pensioenleeftijd, het lijkt er sterk op dat de lange tochten, maanden van huis, minder worden opgepakt. Een onderzoek een paar maanden geleden, liet bijna een halvering -2015 ten opzichte van 2005/2010- van het aantal boten onderweg op de wereldzeeën zien. Het zou me verbazen of het op de binnenwateren van Europa veel anders is.

Nog even en alle schrijvers van nautische pilots zijn uitgestorven. Nog even en een beetje bundel vaaraanwijzingen wordt een collectorsitem. Staan er nog nieuwe pilotschrijfsters op, of halen we straks een oud exemplaar -als pdf- op van internet?

Diederique

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar