Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Dode hoek

Dode hoek
Gepubliceerd op 14 september 2016

Vrachtauto’s, bussen, ongeladen binnenvaartschepen; maar ik? Nee, als ik me nergens van bewust ben, –of eigenlijk was- dan is dat toch wel mijn dode hoek.

Staand achter het stuurwiel, midscheeps op de zeilboot, had ik een prima zicht. Stapje naar bakboord en ik kon links van me kijken; stapje naar rechts en ik kon stuurboord goed overzien. Nee, aanleggen, in havens of in sluizen, hoe moeilijk dat ook was met een zeilboot zonder midzwaard of kiel, aan de dode hoek heeft het niet gelegen.

Dode hoek


Jeugdig enthousiast kruip ik achter het stuurwiel op onze motorboot, nog genietend van het comfort van een heuse stuurstoel Een waarlijke vooruitgang na duizenden mijlen staan.

Netjes de steven schuin naar de wal en hup, even de neus weg sturen en we liggen keurig recht langs de wal. Door de ruit naast mijn koninginnezetel kan ik het hele proces mooi volgen, langzaam vooruit 30 centimeter van de wal, tot ik precies bij de bolder of klamp naast me achteruit kan slaan. Tenminste als we aan stuurboord aanleggen. Helaas, net, gezien het wieleffect, onze verkeerde kant.

Als een wandeling in een vreemd huis op de tast. Alsof ik geblinddoekt een garage in moet rijden, geen idee waar de deurpost begint, laat staan hoe ver ik nog van de muur aan de andere kant af ben.

Dode hoek

Hoever nog? Maatje Christien verstaat me in het geruis van motor en sluis niet eens. Ze steekt vingers op; maar hoe ik die moet interpreteren? Ze staat er voor, ik zie zo niets. De laatste drie meter voor de bakboordwal –zeker bij laag geplaatste bolders of klampen- tast ik compleet in het duister. Een flinke duw – verder dan vast tegen de wal kan toch niet- met boeg en hekschroef geeft uiteindelijk soelaas. Het lukt, maar of het nou de mooiste oplossing is?

Een sluis later proberen we het nog eens. Ik meet het maar af aan de posities van de bolders aan andere kant. Op die hoogte zullen ze aan bakboord ook wel op de wal staan. Mis dus. De sluiswanden zijn bij deze sluis blijkbaar afkomstig van verschillende tekentafels.

Een stevig verschil met het sturen van de zeilboot; tijd om iets te doen aan mijn ‘dode hoek’.

Vaarvrouw Diederique en Christien
Oud-zeilers Diederique (L) en Christien verkennen met hun Scalare (Vedette 10.30) de Europese (binnen)wateren en hun vooroordelen over motorbootvaren.

Diederique

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar