Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Dichtgeslibd

Dichtgeslibd
Gepubliceerd op 31 augustus 2016

Bepaal waar je naar toe wilt, stippel een route uit en, wat later, vaar de haven in. Eigenlijk is zeilen, afgezien van dat tijdrovende kruisen, zo simpel als iets. Gewoon een bestemming, een traject, een tijdje hard werken –een paar uur, dagen, weken- en zie daar de volgende haven ligt voor je klaar; Coruña, Rio, Buenos Aires, Papeete, Auckland, Marmaris of Finike. Waar we ook maar aanliepen, altijd hadden we een plek, stroom en water. Zelfs binnen Europa, Rome, Athene, Napels, Nice, na de opwinding van de tocht is er altijd de rust van de ligplaats de volgende dag.

De historische havenstad Efese –ooit Grieks en Romeins, nu Turks- is in de lange tijd van haar bestaan  herhaaldelijk verplaatst; dichtgeslibd. Telkens weer  groeiden de banken in de havenmond aan tot onneembare blokkades waarna er niets anders op zat dan de havenhandel oppakken en meer naar buiten richting zee weer opnieuw beginnen. Op luchtfoto’s is te zien hoe in de loop der eeuwen de havenstad langzaam met de rivier mee verschoof.

Dichtgeslibd

Nog in de overstap van ‘zei’ naar ‘motor’ plannen we een rondje door het Franse binnenland. Eindelijk zijn nu, verlost van mast en zeilen, havens als Parijs, Nancy, of wat minder groots, Dijon, Tournus en Macon  voor ons zonder materieel ongemak te bereiken.

Jeugdig naïef had ik me misschien wat beter moeten voorbereiden, dat geef ik toe. Alleen maar vaargidsjes bestuderen geeft toch een wat vertekend beeld.

Even voor we Parijs aan doen sturen we een reserveringsvraag aan de verantwoordelijke marina beambte. Een paar dagen later, we liggen voor de sluis naar de haven, komt het antwoord; vol. Met spijt keren we de steven. Een aantal weken later, Dijon, hetzelfde beeld; geen plaats te krijgen, alles is vol.

Dichtgeslibd

Waar we op onze rondtocht maar komen, op het water is het dankzij de sterk gezwollen rivieren ongewoon rustig, elke haven, kom, dode arm of bocht ligt vol. Waar volgens de gidsjes plaats kan worden gevonden –met water, elektra en afvalbak-, nagenoeg geen stek die niet is dichtgeslibd.

Volgend jaar Google Earth maar gebruiken bij het voorbereiden, dan kan ik zien hoeveel plek er los van de al aanwezige motorboten, beurtschepen, penniches in wisselende staten van verval, echt nog beschikbaar is.   

Vaarvrouw Diederique en Christien
Oud-zeilers Diederique (L) en Christien verkennen met hun Scalare (Vedette 10.30) de Europese (binnen)wateren en hun vooroordelen over motorbootvaren.

Diederique

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar