Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
We kopen een boot!

Wonen op de boot

Gepubliceerd op 23 augustus 2019

Wonen op de boot. Althans tijdelijk. Christine en Felix (60) hebben hun eerste motorboot (13 meter) gekocht, zonder enige ervaring met boten. Aan plannen voor lange reizen geen tekort, maar om zich de boot helemaal eigen te maken willen ze langer aan boord blijven. Lees hieronder hun ervaring met wonen aan boord.

Het plan om binnendoor naar Istanbul te varen is een jaar uitgesteld. We hebben een heel seizoen om Nederland te ervaren over het water. Tevens kunnen we ervaring opdoen met wonen op de boot.

Wonen op de boot

Als je langs een haven vaart zie je die vol met bootjes liggen. Op een prachtige dinsdagmorgen in juli vaar je alleen op de Fluessen. Onbegrijpelijk waarom al die mensen tegelijk in het weekend, liefst na 11.00 uur, gaan varen. Allemaal tegelijk het sluisje in en dan klagen dat het in Nederland zo druk is. Dat komt natuurlijk omdat werkende mensen gebakken zitten aan een werkweek van maandag tot vrijdag en aan de wens om in het weekend eerst uit te slapen. Allemaal heel onlogisch. Door de week klagen over de files op de weg en in het weekend klagen over de files bij de sluis en de drukte op het water.

Een andere reden voor het feit dat bootjes niet vaak uitvaren is dat watersport steeds vaker gezien wordt als een ‘dingetje’ naast hockey, oma bezoeken en het theater. Dan realiseren mensen zich ineens dat de boot wel heel weinig wordt gebruikt en dat de kosten relatief wel heel hoog zijn. De overstap naar het huren van een boot is dan snel gemaakt. Als je dan een paar keer hebt gehuurd valt dat vaak tegen. Huren is een gedoe. Het vergt planning en kost meer dan een wandeling over de Veluwe.

Jammer dat watersporters op deze manier van hun liefhebberij vervreemden. Wij hebben gemerkt dat er nog een andere manier is: ‘Wonen op je boot’ In ieder geval tijdelijk, bijvoorbeeld in de zomermaanden. Denk eens aan de enorme voordelen. Zelfs als je om 9 uur op kantoor moet zijn, is er de mogelijkheid om in de vroege ochtend een uurtje te varen. Het gevoel om in je eentje op het water te zijn op een stralende dag is onbetaalbaar. Je kan ook s ‘avonds voor anker gaan en in de vroege ochtend naar de haven terug te varen. Daar staat dan je auto om naar kantoor te gaan.  Op weg naar huis haal je nog even wat boodschappen en rond zeven uur (of eerder) ben je aan boord. Stukje varen, gezellig borrelen en eten en op tijd naar bed. Maximaal ontspannen en stressvrij werken!

En als het dan een weekje regent of je hebt even zin in je huis, dan rij je terug naar je stenen fort. Zie het als vakantie in je eigen huis. De boot concurreert dan niet meer met sporten, kinderen of sociale contacten. Dan kan allemaal vanaf de boot. De boot concurreert, net als een tweede huis, met de hoofdwoning.

Wij gaan nog wat verder. We zeggen de vaste zomerligplaats op en zwerven door Nederland. We slapen zoveel als mogelijk in de natuur of zomaar ergens aan een kade. Als we een keer water nodig hebben of naar een verjaardag gaan kiezen we voor een haven. In augustus gaan we met de familie van mijn vrouw een week naar Frankrijk. We leggen de boot keurig in de haven bij Hellevoetsluis. Voor anker gaan en ‘in het wild’ aanleggen scheelt ook aanzienlijk in de kosten. In de zomer van 2018 hebben we als passant niet meer dan €1.200,- uitgegeven aan havengelden.

Wonen op de boot

Nederland is een fantastisch land om zo te bereizen. Er is overal plaats. Zeker als je in de ochtend een belletje geeft. We hebben 10 dagen gelegen in de stadshaven van Den Bosch. Vlak bij het station en vlak bij het centrum. Een ideale plek om vrienden uit te nodigen. Maar ook Venlo, Dordrecht en Gouda hebben dergelijke faciliteiten. Soms wordt je ook verrast. Van Veghel hebben we geen hoge verwachtingen. Totdat we het hippe centrum zien aan de Noordzijde van het kanaal. Daar is een industrie terrein getransformeerd tot uitgaansgelegenheid.

Zwerven en wonen aan boord is wel even wennen. De logistiek is ineens belangrijk geworden. Welke kleding neem je mee en waar doe je de was? Hoe kom je aan koffie pads? Zolang je in Nederland blijft gaan de sociale contacten gewoon door. Alles is dichtbij en het G4 netwerk maakt alles nog overzichtelijker. Je zou zelfs kantoorwerk aan boord kunnen doen.

Het besluit om de trip naar de Zwarte Zee uit te stellen is ons zeer goed bevallen. Ik kan mij voorstellen dat je op Nederland vanaf het water niet snel uitgekeken raakt. Als U dit leest hopen wij al goed onderweg te zijn over de Rijn. Main en Donau. De ervaringen met het wonen aan boord in Nederland gaan ons dan goed van pas komen.

Lees ook: ‘Voor het eerst op eigen kiel‘ of ‘…, koop dan geen boot

We kopen een boot!
Christine en Felix

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar