Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Actueel

Reddingmuseum breidt zijn varende collectie uit

Gepubliceerd op 18 september 2020

Het Nationaal Reddingmuseum breidt zijn varende collectie uit met een reddingsboot van historisch belang. Het gaat om de reddingboot Abraham Fock. Dit is een van de eerst gebouwde houten motorstrandreddingboten. Het schip is vernoemd naar een van de oprichters van de NZHRM.

Reddingmuseum breidt zijn varende collectie uit

Ondanks deze rumoerige tijd kijkt  het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers weer vooruit. Het Reddingmuseum wil het hele verhaal van het reddingwezen in Nederland onder de aandacht brengen bij een breed publiek. Van vroeger en van nu. Daarom breidt het museum de collectie uit met objecten van de periode vanaf 2002 tot nu en objecten die een kenbaar historische rol hebben gespeeld in het reddingwezen.

Reddingboot Abraham Fock heeft zo’n belangrijke historische rol gehad in de ontwikkeling van het reddingwezen. Het was namelijk een van de eerst gebouwde houten motorstrandreddingboten. Vroeger werd dit type reddingboot door paarden de zee in getrokken. Later werd dit gedaan door een rupstractor. Het Reddingmuseum greep de kans om deze prachtige boot te verwerven en toe te voegen aan haar vloot van varende historische reddingboten. Specialisten werken de komende maand aan de reddingsboot om hem vaarklaar te maken. Daarna zet het museum de boot in  voor commerciële vaartochten en evenementen.

Abraham Fock

De motorstrandreddingboot Abraham Fock is gebouwd in Katwijk tussen 1936 en 1937. In 1937 ging de reddingboot in dienst bij NZHRM station op Ameland totdat de boot in 1950 naar Terschelling vertrok. NZHRM was de voorloper van de huidige KNRM. Na gestationeerd te zijn in Terschelling, Schiermonnikoog en IJmuiden ging de reddingboot in 1958 naar KNRM station Wijk aan Zee, waar deze tot 1986 blijf varen. Met name in de oorlogsjaren maakte de reddingboot diverse gevaarlijke tochten.

Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers

Het Reddingmuseum vertelt het verhaal over de geschiedenis van het Nederlandse reddingwezen op zee. Er is van alles te vinden wat met water en ‘overleven’ te maken heeft. Het is vernoemd naar Dorus Rijkers (1847-1928), één van de bekendste Nederlandse redders. Te zien is onder meer een soortgelijke boot waarmee hij reddingacties uitvoerde. Voor jong en oud is er van alles te beleven.

Reddingmuseum breidt zijn varende collectie uit

 

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar