Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Actueel

Nieuwe reddingboot in Den Oever

Nieuwe reddingboot in Den Oever
Gepubliceerd op 12 juni 2023

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft een nieuwe reddingboot in gebruik genomen voor het reddingstation in Den Oever. De negen meter lange reddingboot Op Dreef is een schenking van wijlen mevrouw Ronny de Kroes uit Rotterdam. Een nichtje en de zus van mevrouw De Kroes onthulden de naam en doopten de boot. De reddingboot is de blikvangerbij het World Maritime Rescue Congress van 18 tot 20 juni in Rotterdam. 

De nieuwe reddingboot dankt haar naam aan de schepen van de familie De Kroes: allemaal droegen ze de naam Op Dreef. Mevrouw Ronnie de Kroes groeide op in een watersportfamilie, heeft zelf altijd gezeild en woonde een deel van het jaar op een woonboot. In haar testament liet zij opnemen van haar nalatenschap een reddingboot te schenken aan de KNRM. Haar nichtje Daphne Koeners en haar zus Karin de Kroon-De Kroes verrichtten de naamonthulling en de doop van de reddingboot.

Reddingbootklasse Nikolaas

Habbeke Shipyard in Hoorn bouwde de reddingboot, zoals vrijwel alle reddingboten van deze Nikolaasklasse. Het ontwerp is van de Dutch Special Marine Group. De reddingbootklasse is door de KNRM speciaal ontwikkeld om te kunnen opereren op het ruime binnenwater, zoals het IJsselmeer, de Waddenzee en de deltawateren in Zuidwest-Nederland. De nieuwe Op Dreef is inmiddels de 15e reddingboot van dit type. In Blaricum nemen ze binnenkort de 16e boot in gebruik. Daarmee zijn alle beoogde reddingstations op het ruime binnenwater van deze klasse voorzien.  

Doop nieuwe reddingboot in Den Oever

Nieuwe reddingboot in Den Oever
Nieuwe reddingboot in Den Oever
Nieuwe reddingboot in Den Oever

Foto’s: KNRM – Martijn Bustin.

Capaciteiten

Het schip weegt 3,4 ton, is 9 meter lang en 3 meter breed, heeft een bemanning van vier personen en een gereddencapaciteit van twintig personen. Een opblaasbare kantelzak maakt de boot zelfrichtend in het geval de boot zou kapseizen. De aandrijving bestaat uit twee Steijr motoren van 250 pk, elk gekoppeld aan een Ultrajet waterjet. Daarmee haalt de boot een maximum snelheid van 34 knopen (63 km/u). Het is de eerste Nikolaasklasse reddingboot waarvan de motoren geschikt zijn voor het varen met HVO100-brandstof. Dit levert 90 procent reductie van CO2-uitstoot op. Een belangrijk winstpunt in de doelstellingen naar meer duurzaamheid binnen de KNRM. 

Vrijwillige bemanning

Dertien enthousiaste, vrijwillige bemannen in Den Oever de reddingboot . Het reddingstation komt zo’n twintig keer per jaar in acties op het IJsselmeer of op de Waddenzee. De bemanning is professioneel opgeleid voor het reddingwerk en wordt periodiek bijgeschoold in tal van vaardigheden.

Vervangt de Johanna Margareta

In Den Oever vervangt de nieuwe reddingboot de huidige Johanna Margareta. Deze reddingboot, met dezelfde lengte als de nieuwe boot, was sinds 2004 een éénling in de vloot. De reddingboot stond weliswaar model voor een nieuwe klasse, maar uiteindelijk is gekozen voor de Nikolaasklasse. De Johanna Margareta was een schenking van de heer Van Wesel en mevrouw Anneveld-Van Wesel. Zij zien de reddingboot niet verdwijnen, maar zullen die nog lang kunnen aanschouwen in IJmuiden, waar de boot wordt ingezet als opleidingsvaartuig voor nieuwe vrijwilligers.

Blikvanger

Na de doop zal de reddingboot van 18 tot 20 juni te bewonderen zijn bij het World Maritime Rescue Congres in Rotterdam. De KNRM is gastheer van het congres. De reddingsmaatschappij organiseert het congres in samenwerking met de International Maritime Rescue Federation.

KNRM-directeur Jacob Tas kijkt met grote verwachtingen uit naar het congres: “Het thema van het congres ‘Towards sustainable maritime SAR. Building on our history to secure our future’ is wereldwijd bij reddingsorganisaties een belangrijk aandachtspunt. Bovendien bestaat de KNRM volgend jaar 200 jaar en ziet duurzaamheid als één van de belangrijkste strategische thema’s voor de komende decennia. Met alle kennis die we in twee eeuwen hebben opgebouwd zien we veel kansen voor een duurzame toekomst. Daarom zullen alle toekomstige reddingboten, net als de Op Dreef, een aandrijving krijgen, die de uitstoot met 90 procent reduceert. Eveneens is in onze strategie is er ook veel aandacht voor sociale aspecten, zoals vrijwilligerswerk en veiligheid, naast zorgvuldig toezicht en transparantie”. 

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar