Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Actueel

KNRM heeft rustig en spannend reddersjaar

KNRM heeft rustig en spannend reddersjaar
Gepubliceerd op 19 januari 2024

Minder hulpvragen dan gemiddeld in 2023

De KNRM heeft rustig en spannend reddersjaar achter de rug. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij had gemiddeld minder hulpvragen dan de afgelopen zes jaar. Het was spannend vanwege de voorbereidingen van het 200-jarig jubileum in 2024.

De KNRM komt onder alle weersomstandigheden in actie bij noodoproepen en assistentieverzoeken op het water. Daarvoor liggen 75 reddingboten langs de kust paraat, die bemand worden door ongeveer 1.200 vrijwilligers. Aan de wal zorgen nog eens 300 vrijwilligers voor ondersteuning. Zij brachten afgelopen jaar 3.397 personen (4.005 in 2022) en 123 dieren veilig aan wal. Het alarm ging op de 45 reddingstations in totaal 2.363 keer (2.520 in 2022) voor zoek- en reddingsacties.

De vijf artsen van de KNRM Radio Medische Dienst (RMD) zijn dag en nacht bereikbaar voor medische vragen van zeevarenden wereldwijd. Deze adviezen gaan over het behandelen van zieke of gewonde bemanningsleden en zijn geregeld levensreddend voor de zeeman of -vrouw midden op de oceaan. In 2023 gaven de artsen 749 medische consulten (997 in 2022). Minder dan de afgelopen drie jaar, toen corona voor extra vragen zorgde. Zoals elk jaar komen 98 procent van de adviesverzoeken van de beroepsvaart.

Voor de 30 vrijwillige operators van het telefonisch KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC) namen in 2023 het aantal telefoontjes van watersporters met niet-spoedeisende hulpvragen toe tot 1.183 (1.034 in 2022). In 131 van de gevallen werden de hulpvragen telefonisch opgelost en hoefde geen reddingboot te varen. Vaker dan voorgaande jaren namen melders direct vanuit de KNRM Helpt-app contact op met het KAC. De KNRM probeert met preventiecampagnes watersporters zelfredzamer te maken.

Ook 90 KNRM Lifeguards op de Friese Waddeneilanden en in Wassenaar hadden met 703 hulpverleningen (844 in 2022) een rustiger jaar. Mede door het slechtere zomerweer in juli en augustus waren er minder recreanten op het strand en zwemmers in zee.

Bijzondere reddingen in 2023

De brand aan boord van autocarrier Fremantle Highway op 25 juli trok dit jaar de meeste aandacht. KNRM-reddingstations Ameland en Schiermonnikoog, Rederij Noordgat en de Kustwachthelikopters wisten alle opvarenden op het nippertje te redden. De reddingboten brachten zeven zwaargewonden aan wal.

KNRM heeft rustig en spannend reddersjaar

Ook storm Poly op 5 juli, één van de zwaarste zomerstormen in 50 jaar, heeft iedereen nog op het netvlies. Terwijl op land duizenden bomen knakten of omwaaiden, bleef het aantal reddingsacties op het water beperkt tot twee. Alleen de reddingstations Marken en Urk moesten uitvaren in windkracht 11.

Miraculeus

In mei, tegen donker worden, sloeg een catamaran solozeiler overboord op het IJsselmeer. Zijn vermissing werd pas uren later ontdekt. Doordat hij een reddingsvest droeg kon hij zichzelf zwemmend in veiligheid brengen door op een voor anker liggende duwbak te klimmen. Daar bracht hij de nacht door en werd de volgende dag gevonden door de gealarmeerde reddingstations Enkhuizen en Urk. Twee dagen ervoor moest reddingstation Enkhuizen ook al in actie komen voor een zeiler die hetzelfde overkwam, maar het helaas niet overleefde omdat hij geen reddingsvest droeg.

De KNRM blijft benadrukken hoe belangrijk het is om goed voorbereid het water op te gaan. En daarbij ook de KNRM Helpt-app te gebruiken om een vaartocht aan te melden. Dat zorgt ervoor dat de laatste positie van een boot bekend is. Dat zou heel wat zoekwerk gescheeld hebben toen op 4 juli KNRM Ameland, Schiermonnikoog en Eemshaven zo’n zeventien uur zochten naar een vermist zeilbootje met twee jongemannen aan boord. Gelukkig werden ze gevonden en konden ze in Eemshaven in goede gezondheid herenigd worden met hun familie.

200 jaar KNRM in 2024

Op 11 november 2023 startte de KNRM haar 200e levensjaar, een jubileumjaar vol feestelijke activiteiten. De KNRM staat in dit jubileumjaar ook stil bij het verleden, herdenkt de redders die hun leven gaven voor anderen en kijkt vooruit naar de toekomst.

Het nieuwe jaar werd ingeluid met de release van het lied Wat als de storm komt. Begin januari brachten zangers Stef Bos en Fleur Rateland op tien reddingstations het nummer onder de aandacht. Vanaf 18 maart volgt een wekelijkse, indrukwekkende podcastserie met presentator Roelof Hemmen in gesprek met redders en geredden. Tegelijkertijd openen exposities in regionale en landelijke maritieme musea, verschijnt een uniek fotoboek, een YouTube-serie van Govert Sweep, een speciale jubileumzegel door PostNL, herdenkingsmunten en zal er een KNRM-tulp worden onthuld. Het jubileumjaar wordt in oktober afgesloten met het muziekspektakel Symfonie van het water in het Nieuwe Luxor in Rotterdam.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar