Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Actueel

“Reddingsvest maakt het verschil”

Reddingsvest maakt het verschil
Gepubliceerd op 16 mei 2023

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) rukte afgelopen weekeinde twee keer uit voor noodgevallen op het IJsselmeer. In beide gevallen betrof het overboord geslagen zeilers. “Zaterdag verdronk een zeiler bij Enkhuizen. Hij droeg helaas geen reddingsvest. Maandagochtend werd een zeiler bij Urk gered, 14 uur nadat hij van zijn catamaran was gevallen. Hij overleefde het dankzij zijn reddingsvest”, aldus de KNRM.

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) voer zaterdagmiddag 13 mei uit voor een zeiler die overboord was geslagen van een zeiljacht nabij Enkhuizen. De man is door een klap van de giek vermoedelijk bewusteloos te water geraakt en direct onder water verdwenen. Er is urenlang naar hem gezocht. Hij is gisteren levenloos onder water gevonden door de politie. De man droeg geen reddingsvest.

Zondagavond 14 mei viel een zeiler overboord van zijn éénpersoonscatamaran nabij Urk. De catamaran zeilde door en de man wist na uren zwemmen een onbemande, voor anker liggende duwbak te bereiken. Daar werd hij maandagmorgen, 14 uur later en onderkoeld, gevonden door de redders van de KNRM. De man overleefde het dankzij zijn reddingsvest en zeilkleding.

Reddingsvest maakt het verschil
AfbeeldingDe geredde zeiler wordt in het boothuis van KNRM Urk onderzocht door een arts van de Kustwacht-helikopter. Hij maakt het goed en dankt zijn leven aan zijn reddingsvest (linksvoor) en goede zeilkleding. (Foto KNRM Urk).
Wie drijft kan gevonden worden

De KNRM stelt dat Het ieder jaar weer gebeurt dat watersporters te water raken zonder reddingsvest en overlijden door verdrinking of onderkoeling. “Gemiddeld zo’n acht keer per jaar zoekt de KNRM vergeefs naar overlevenden. En dat terwijl een reddingsvest ervoor zorgt dat iemand blijft drijven en snel gevonden kan worden.”

“Uit onderzoek blijkt dat slechts 25 procent van de watersporters met enige regelmaat een reddingsvest draagt,” aldus de KNRM. “In de meeste gevallen wordt het vergeten of onnodig gevonden dit essentiële beschermingsmiddel aan boord te dragen. Er bestaat voor watersporters geen verplichting tot het dragen van een reddingsvest, in tegenstelling tot de beroepsvaart.” De KNRM adviseert dringend het reddingsvest uit gewoonte altijd te dragen aan dek. Liefst zelfs voordat je aan boord stapt van een boot, want zelfs in jachthavens verdrinken mensen die misstappen en niet meer aan boord kunnen komen.

Zeg niet ‘nooit’

De grootste risico’s lopen zeilers, gevolgd door snelle motorbootvaarders. Maar zelfs sloepvaarders doen er goed aan op ruim open water een reddingsvest te dragen. Het aanbod aan kleine, soepele reddingsvesten met veel bewegingsvrijheid is groot. Ze vullen zich automatisch met lucht na het te water raken. “Beschouw het als je veiligheidsgordel die je in de auto ook draagt. Zeg niet dat je het nooit nodig denkt te hebben, maar wees blij het te dragen als het tóch nodig is.”

De KNRM geeft veel informatie over reddingsvesten op haar website. Voor deskundig advies en een goede keuze ga je echter naar een watersportzaak. Daar kies je het reddingsvest dat past bij jouw watersportplezier. Meer informatie: https://www.knrm.nl/preventie/veilig-het-water-op/reddingsvesten. Of klik hier en lees de uitgebreide reddingsvestentest die Motorboot hield in 2020. Hieruit valt onder meer informatie te halen over welk type reddingsvest het beste past bij een bepaalde lichaamsbouw.

Reddingsvest maakt het verschil
AfbeeldingDe KNRM-reddingboten van Urk. (Foto Flying Focus)
Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar