Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Actueel

Studenten uit Delft zijn wereldkampioen

Studenten uit Delft zijn wereldkampioen
Gepubliceerd op 11 juli 2023

Het Hydro Motion Team van de Technische Universiteit Delft is wereldkampioen geworden met een vliegende waterstofboot. Het team, bestaande uit 23 studenten, heeft binnen een jaar tijd een boot ontworpen, gebouwd, getest én gewonnen in de Monaco Energy Boat Challenge Open Sea Class 2023. 

De Monaco Energy Boat Challenge is een internationale wedstrijd die innovatieve oplossingen op het gebied van duurzame energie en de maritieme industrie samenbrengt. Ieder haar staat een nieuwe groep studenten uit Delft op om de competitie in Monaco aan te gaan met een zelfgebouwde boot. Net als vorig jaar werd dit jaar gekozen voor een foilende boot die vaart op waterstof. De studenten willen hiermee de potientie van waterstof in de maritieme sector laten zien.

Studenten uit Delft zijn wereldkampioen
De Monaco Energy Boat Challenge

Tijdens de wedstrijd in Monaco moest het studententeam zich onderscheiden van andere deelnemers in snelheid, wendbaarheid en uithoudingsvermogen. Het Hydro Motion Team uit Delft was het enige deelnemende studententeam. Ze hebben het opgenomen tegen teams van professionele bedrijven. Bij het onderdeel wendbaarheid moest het studententeam zo snel mogelijk een parcours met boeien afleggen, voor- én achteruit varend. Het team behaalde op dit onderdeel de tweede plaats.

Lastige omstandigheden

Om het uithoudingsvermogen van de boot te testen moest de studenten in vier uur een zo groot mogelijke afstand afleggen. Tijdens deze wedstrijd trok de wind flink aan en ontstonden hoge golven. De meeste teams, ook het team uit Delft, koos er na bijna drie uur voor om terug te trekken naar de haven. De studenten hadden op dat moment 78 kilometer afgelegd met hun boot en zijn eerste geworden. Ook bij de snelheidswedstrijd was nog sprake van hoge golven. Het studententeam heeft evenwel alles gegeven. Maar het binnenstromende water zorgde voor technische problemen en de boot moest terug naar de haven worden gesleept. Veiligheid staat altijd voorop. De prestaties van het Hydro Motion Team door alle competitie-elementen heen bleken wel voldoende om de winst in de wacht te slepen. De studenten uit Delft zijn wereldkampioen geworden.

Klink hier voor meer informatie.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar