Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Actueel

Nieuwste waterstofboot onthuld

Nieuwste waterstofboot onthuld
Gepubliceerd op 22 mei 2023

Het TU Delft Hydro Motion Team heeft vol trots hun nieuwe vliegende waterstofboot onthuld. De boot is gedoopt door John Williams om het succes te wensen in Monaco. Het team heeft de boot zelf ontworpen en gebouwd en zal meedoen aan het wereldkampioenschap in Monaco in juli. 

Het TU Delft Hydro Motion Team heeft dit jaar gekozen voor het thema ‘Turning the tide’ en wil de maritieme industrie aanzetten tot actie voor een duurzame toekomst. De zelfgebouwde boot vaart op ‘groene’ waterstof. Dit betekent dat de waterstof geproduceerd is met duurzame energie en er dus geen broeikasgassen zijn uitgestoten gedurende het productieproces. Het team wil laten zien wat de potentie van waterstof is in de maritieme industrie.

Efficiënter

Dit jaar maakt het studententeam een lichtere en efficiëntere boot dan vorig jaar. Zo is de rompvorm geoptimaliseerd is en heeft de boot nu ook een zogeheten chine. Een chine zorgt voor minder weerstand en helpt de boot om sneller uit het water te komen. Daarnaast zijn hydrofoils (draagvleugels) onder de boot aangebracht om sneller te kunnen varen op minder brandstof. De boot gaat foilen of ‘vliegen’ bij een snelheid vanaf 25 km/u. Aan het uiteinde van de hydrofoils zijn dit jaar winglets aangebracht waardoor de boot nog minder weerstand ervaart en dus efficiënter is.

Studenten

Het TU Delft Hydro Motion Team bestaat uit 23 ambitieuze studenten van negen verschillende studierichtingen van de TU Delft. Het studententeam ontwerpt, bouwt en racet een boot, aangedreven door waterstof, in slechts één jaar tijd. Het team wil klimaatuitdagingen aanpakken door de grenzen van duurzame technologie te verleggen en mogelijkheden te laten zien aan de maritieme industrie. Elk jaar worden nieuwe duurzame technologieën verkend en geïmplementeerd met de kennis van hulp en experts en alumni. Hiermee wil het team de kloof overbruggen tussen de huidige norm en de ‘technologie van de toekomst’.

Nieuwste waterstofboot onthuld
AfbeeldingNieuwste waterstofboot onthuld
Monaco

Nu de waterstofboot gebouwd is, kan het team de boot gaan testen en zich voorbereiden op de Monaco Energy Boat Challenge die zal plaatsvinden van 3 tot en met 8 juli. Het team doet mee aan de Open Sea Class. Hier hoopt het TU Delft Hydro Motion Team wereldkampioen te worden door uit te blinken in de drie onderdelen; uithoudingsvermogen, snelheid en wendbaarheid.

Voor meer informatie: TU Delft Hydro Motion Team

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar