Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Actueel

H2S oorzaak overlijden

Accu’s en Waterstofsulfide
Gepubliceerd op 22 september 2023

Waterstofsulfide of H2S blijkt de oorzaak van het overlijden van een echtpaar aan boord van een huurboot in april 2021 tijdens een vaarvakantie in Friesland. Onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft aangetoond dat twee defecte accu’s onder het bed de bron waren van het zeer giftige gas.

Aan boord van de huurboot bevonden zich natte loodaccu’s, gevuld met vloeibaar elektrolyt. Het waren geen gesloten accu’s waardoor gassen via een ontgassingsopening naar buiten kunnen komen. Wanneer een accu normaal werkt is dat geen probleem en ontstaan er geen giftige gassen. Indien een accu echter defect is en deze overladen wordt, komt er eerst waterstof en zuurstof uit de accu. Vervolgens komen er zwavelhoudende en giftige gassen vrij zoals waterstofsulfide. Waterstofsulfide heeft een hogere dichtheid dan lucht, is dus zwaarder en heeft de neiging om laag te blijven hangen. Het gas kan zich daardoor ophopen in bijvoorbeeld het onderste gedeelte van de boot.

Uit het onderzoek door het NFI blijkt dat beide gebruiksaccu’s aan boord van de huurboot in zeer slechte staat verkeerden. Beide accu’s namen nauwelijks lading op en werden daardoor vrijwel meteen overladen. Aangezien het accupakket onder het bed lag in het onderste gedeelte van de boot, heeft het giftige waterstofsulfide zich opgehoopt in de hut waar de slachtoffers sliepen. Door deze ophoping van waterstofsulfide is er een dodelijke concentratie ontstaan.

Rechtzaak en uitspraak

Naar aanleiding van het onderzoek door Het NFI heeft het Openbaar Ministerie (OM) een rechtzaak aangespannen tegen de man die de boot verhuurde. Op 24 augustus 2023 kwam de zaak voor de rechtbank Noord-Nederland locatie Leeuwarden. Op 7 september 2023 heeft de rechtbank de verhuurder schuldig bevonden aan dood door schuld.

De rechtbank stelt in haar vonnis dat in de nacht van 20 op 21 april 2021 twee huurders op de door verdachte verhuurde boot overleden als zijn gevolg van blootstelling aan waterstofsulfide. “Waterstofsulfide is een sterk ruikend giftig gas met de geur van rotte eieren. Het gas kon op de boot vrijkomen als gevolg van het laden van een defecte gebruiksaccu aan boord. Doordat er geen ventilatievoorzieningen aanwezig waren op de boot, stroomde het giftige gas in de slaapkamer van de achterkajuit waar de overleden personen sliepen. De andere twee huurders die in de voorkajuit van de boot sliepen, hebben het ongeluk overleefd.”

Naar het oordeel van de rechtbank heeft verdachte aanmerkelijk nalatig gehandeld door A) niet tijdig te constateren dat de defecte gebruiksaccu aan vervanging toe was, B) geen deugdelijk onderzoek te verrichten nadat de huurders bij het betreden van de boot hadden gemeld dat zij een penetrante lucht roken, C) geen informatie te verschaffen over de mogelijke oorzaken van de penetrante lucht en geen afspraken te maken daaromtrent en D) niet te voorzien in een deugdelijk ventilatiesysteem aan boord.

“Gelet op het feit dat verdachte een professioneel verhuurder is, mag van hem vanwege de zogeheten ‘Garantenstellung’ meer verantwoordelijkheid worden verwacht dan van de gemiddelde burger,” aldus de rechter. Hoewel de rechtbank ervan overtuigd is dat verdachte het ongeluk nooit heeft willen veroorzaken en dat hij daar zelf ook onder lijdt, had verdachte als professioneel botenverhuurder anders moeten en kunnen handelen. De rechtbank legt aan verdachte een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 2 maanden op en een taakstaf voor de duur van 180 uren. De vordering van de benadeelde partij is volledig toegewezen.

Eerder artikel

Naar aanleiding van het ongeval verscheen er in Motorboot van maart 2022 al een uitvoerig verhaal over Waterstofsulfide of H2S en het mogelijke gevaar daarvan. Opvallend was dat er geen zaken in Nederland bekend waren waarbij de waterstofsulfide producerende accu’s hadden geleid tot ongelukken al dan niet met fatale gevolgen. Alleen bij een dodelijk auto-ongeval in de VS werd de link gelegd tussen de accu’s en waterstofsulfide. In het artikel is onder meer een uitgebreid advies opgenomen om het gevaar van een dodelijke vergiftiging door H2S aan boord te voorkomen.

Klik hier om het hele artikel te lezen.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar