Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Zelf doen

Een ander roer onder een Broesder kotter

Een ander roer
Gepubliceerd op 26 mei 2023

De heer Koopman las in Motorboot van november 2022 het artikel waarin Jeroen Droogh laat zien hoe hij zelf een nieuw roer maakt. De heer Koopman herkende de situatie en besloot om naar voorbeeld van Droogh een roer voor zijn Broesder kotter te maken. Hieronder zet de heer koopman kort uiteen hoe hij te werk is gegaan:

Ik heb een plan gemaakt naar aanleiding van het artikel om aan de hand van een NACA-profiel een roer te maken. Dit in de hoop de stuureigenschappen van mijn kotter te verbeteren.

De eerste stap was het oude roer exact opmeten. Deze meetgegevens heb ik verwerkt in een AutoCAD-tekening. Dit werd voor mij de basis om verder te gaan met ontwerpen met als uitgangspunt het NACA0028-profiel (daar waar Droogh het 0018-profiel nodig had voor zijn Barkas).

De constructie van de hennegatkoker en de hak met de taatspot waren totaal anders dan bij de Barkas van Jeroen Droogh. De hak heb ik door moeten slijpen en een beugel moet maken die weer zuigend over de hak paste om alles weer aan elkaar te verbinden.

Na alles in AutoCad te hebben uitgewerkt met alle maten, stralen, et cetera heb ik de gehele AutoCad-tekening schaal 1:1 op MDF-plaat uitgetekend en nog een keer nagemeten.

Voor het nieuwe roerblad moesten de roeraanslagen ook worden veranderd want het nieuwe roerblad zou twee maal zo breed worden als het oude roerblad. Ik heb de roeraanslagen van buitenboord naar binnenboord gebracht. De roerliever heb ik nu gebruikt met een nieuwe aanslagconstructie om de roeruitslag te begrenzen naar stuur- en bakboord.

Vervolgens heb ik alle benodigde onderdelen zoals, roeras, platen en strips besteld bij een groothandel in staal, rvs en aluminium in Den Hoorn.

Voor bouwen en lassen mocht ik gebruik maken van de ijzerwerkplaats van Jachtwerf van den Berg in Zuidland. Ik maakte daar aardig wat lawaai tijdnes het slijpen van het metaal. Om vrienden te blijven met de werknemers van de werf, heb ik daarom wel een paar keer op koeken moeten trakteren. Al het samenstellen en hechten en gedeeltelijk lassen heb ik zelf gedaan. Een professionele lasser heeft geheel afgelast.

Bij de montage van het roer in de hennegatskoker bleek de roeras toch iets kromgetrokken te zijn tijdens het lassen, ondanks dat het te lassen oppervlak gespreid is gelast. De roeras was gelukkig een kant uitgetrokken en met domme kracht hebben de roeras weer kunnen richten zodat deze weerstandloos in de taatspot van stuurboord naar bakboord kon draaien.

Het roerblad heb in de epoxy primer gezet en geplamuurd.

Een nader roer: werkzaamheden in beeld

Een ander roer
Een ander roer
Een ander roer
Een ander roer
Een ander roer
Een ander roer
Een ander roer
Een ander roer

Toen kwam het spannendste moment; wat zou het effect zijn van het nieuwe roerblad op het vaargedrag van de kotter. Het roer reageerde niet meer zo zenuwachtig bij de minste geringste stuurcorrectie en de boot is nu koersstabieler. Verder merk ik bij het manoeuvreren geen verschil met het oude roer ondanks dat het balansdeel van het roer met 10 mm is ingekort aan de hand van de rekenregels die gelden voor het NACA0028-profiel.

Het gedetaileerde verslag van Jeroen Droogh val te lezen in het novembernummer van 2022. Bent u abonnee van Motorboot, dan kunt u hier klikken. De digitale versie van het blad verschijnt dan waarbij u op pagina 20 het verslag van Jeroen Droogh kunt lezen.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar