Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Zelf doen

Magnetische peilstok

Gepubliceerd op 17 oktober 2023

Lezers van Motorboot bedenken soms onconventionele maar zeer praktische oplossingen die het leven aan boord leuker en makkelijker kunnen maken. En soms leiden ze ook nog tot kostenbesparing. Altijd mooi meegenomen.  Zo ook Rutger Wolters, die zelf een manier vond om slijtsel (metaaldeeltjes) te verwijderen uit de smering van zijn keerkoppeling. Rutger Wolters schrijft de redactie van Motorboot het volgende:

“Ik ben in het bezit van een Mitsubishi S4L2 met een Hurth ZF 10 keerkoppeling. Ieder jaar met het olie verversen zag ik een aanzienlijke hoeveelheid metaaldeeltjes (slijtsel) in de olie van mijn keerkoppeling. In bepaalde types keerkoppelingen zit een magneetje die deze metaaldeeltjes mooi opvangt, dit magneetje zit aan de aftapplug. De ZF 10 heeft dit niet. Hier heb ik iets op gevonden.”

Magnetische peilstok
Op de kop van de peilstok zit de magneet, die hierdoor van een gewone peilstok een magnetische peilstok maakt.

“Ik heb een zeer sterk magneetje boven op de peilstok geplaatst, hierdoor wordt de gehele peilstok magnetisch. Door het varen slingert de olie tegen de peilstok en blijven de metaaldeeltjes aan de peilstok kleven! In het begin heb ik regelmatig de magnetische peilstok er uitgehaald om deze af te vegen. Na twee seizoenen met dit magneetje gevaren te hebben, ziet de olie er een stuk frisser uit!! Doordat er minder metaaldeeltjes in de olie zitten zullen de tandwielen minder hard slijten.”

“Doe er u voordeel mee, het is maar een kleine ingreep die op termijn een hoop kosten kan schelen. Dit is overigens ook een idee voor als je vanwege beperkte ruimte niet bij de aftapplug kan en de olie daardoor af moet zuigen via de vulopening (peilstok).”

Rutger Wolters.
In het bezit van een Loddervlet.

Tips en trucjes

Heb jij ook leuke en praktische tips die het leven aan boord veraangenamen, misschien wil je ze dan delen met je mede-motorbootvaarders, twijfel dan niet en mail deze naar redactie@motorboot.com. Kijk ook bij vraag en antwoord.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar