Er zijn verschillende oplossingen bedacht die het bootvaarders makkelijker maken om een lijn te beleggen. Niet iedereen gooit tenslotte met het gemak van een cowboy een lijn om een bolder vanaf zijn bewegende boot. Maar wat als het online spoor naar het beoogde hulpmiddel doodloopt en dit nergens meer te koop is? Toen ontstond de aanleghulp van Kees.
DOOR BERT MAJOOR
Kort na de zomer van 2020 had onze vriend Kees een artikel gelezen over een heel handige afmeerhulp. Hij had hem online te koop gezien, dus vroeg Kees mij: “Zal ik er gelijk twee bestellen, scheelt verzendkosten.” Enkele weken later vertelde Kees dat dit product niet meer gemaakt wordt.
Later dat jaar, in november, was ik bij Kees op verjaardagsvisite. Hij had het idee achter deze aanleghulp niet los kunnen laten en had daarom een groot schepnet gekocht en een zakje met waterleidingklemmen. “Bert, hiervan ga ik zelf een aanleghulp maken.” Ik keek naar dat schepnet en de klemmen en met de nodige bedenkingen zei ik: “Ik hoop dat het gaat lukken! Succes Kees!”
‘s Zomers varen Kees en zijn vrouw Marian wel vaker een paar weken met mijn vrouw Ineke en mij op. Zo ook de afgelopen zomer. We ontmoetten elkaar in Wijk bij Duurstede en al snel kwam Kees trots met zijn ‘self made’ afmeerhulp aanzetten. “Bert dit werkt boven verwachting! Het is echt helemaal top.”
Toen we de volgende ochtend van wal staken en al snel bij sluis Amerongen aankwamen, zagen we met eigen ogen hoe zijn vrouw Marian heel eenvoudig en snel het touw over de (best grote) bolder legde. Zien doet geloven en binnen twee dagen had ik de spullen bij elkaar en maakte ik ook mijn eerste ‘self made’ aanleghulp. En inderdaad, het werkte super. Voorheen voer ik door tot we met de plecht ter hoogte van de bolder waren. Vervolgens trok ik met de boegschroef de voorzijde dichter naar de wal zodat Ineke, voorop vanuit het gangboord, met de lijn de bolder kon bereiken. Met de ‘nieuwe’ aanleghulp hoef ik de voorzijde niet meer kort naar de kant te trekken. Ineke overbrugt nu makkelijker twee meter. Nog dezelfde vakantie heb ik een tweede ‘hulp’ gemaakt met een ander type schepnet dat fijner is als de bolders in een sluis ver uit elkaar staan. Ik hoef dan minder ver achteruit te varen en niet met de hekschroef de boot bij te trekken. De aanleghulp van Kees hebben ter ere van hem ‘Keesie’ gedoopt.
Doe-het-zelf
Wie een beetje doe-het-zelftalent heeft moet in staat zijn om ook een Keesie te maken. Hier geen uitgebreide beschrijving, maar aan de hand van enkele foto’s kan ik duidelijk maken hoe de vork in de steel zit. De eerste aanleghulp maakte ik van een groot eivormig schepnet zoals te zien op foto 1 (zie slider voor eerste vijf foto’s). Foto 2 geeft de breedte van 32 cm weer. Foto 3 laat de opening zien, die ik erin gezaagd heb. Proefondervindelijk is een opening van zo’n 18 cm beter dan de 14 cm op de foto. Vervolgens toont foto 4 de diepte van zo’n 42 cm. Breedte en diepte bepalen de grootte van de bolder waar je de lijn omheen kunt leggen. En op foto 5 is te zien hoe ik het kunststof voor de zekerheid verstevigd heb met twee rvs slangklemmen om het gewicht van de lijn te kunnen dragen.
Foto 6 toont het driehoekige model schepnet (zie slder voor foto’s 6, 7 en 8). De driehoekige vorm liet me geen keuze voor de grootte van de opening. Tussen de twee zwarte hoeken zat een stuk kunststof. Dat heb ik ertussen weggezaagd en zo ontstond vanzelf een opening van 21 cm zoals te zien op foto 7. Foto 8 laat de diepte zien, die ongeveer 34 cm bedraagt. Halverwege het schepnet is de afstand tussen de twee armen zo’n 24 cm, ruim genoeg voor een gemiddelde bolder.
De foto’s 9 en 10 (zie laatste slider) laten de gebruikte klemmen (uiteindelijk gevonden bij Praxis) zien die ik aan de bovenkant bij de opening van het schepnet heb bevestigd. Hier leg je de lijn doorheen die zo de lus maakt die je over de bolder legt. De klemmen zijn voor leidingen van 22 mm dik. De opening in het klemmetje bleek te krap waardoor onze lijn van 14 mm bleef haken. Voorzichtig heb ik de opening wat ruimer gemaakt waardoor de klemmetjes de lijn nu makkelijk loslaten als we de lijn om een bolder hebben liggen.
Advies: ga je zelf deze aanleghulp maken, neem dan niet een te klein schepnet. Een groter ei-vormig schepnet werkt in de praktijk prettiger. Maak de opening aan de bovenkant niet te klein, omdat de bolder er ook doorheen moet kunnen zodra de lijn om de bolder ligt. Ik gebruik klemmetjes van 22 mm voor een lijn van 14 mm. Kijk dus zelf naar de dikte van de lijnen die jij gebruikt, voordat je de klemmen koopt. En zorg dat de stok lang genoeg (of telescopisch) is. Om van nut te zijn is 2 meter lengte het minimum.
Mogelijk interessante artikelen
Meer berichten in deze rubriek
