Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Varen en techniek

Met de boot door Friesland

Gepubliceerd op 21 juli 2017

Saamhorigheid het water

Lenie Hiemstra (52), geboren en getogen in Friesland, is de drijvende kracht achter de Facebook-pagina ‘Met de boot door Friesland’. De pagina telt ruim 2.600 volgers, allemaal watersporters die op hun boot genieten van het varen door de Friese provincie. Ze delen foto’s en ervaringen, geven adviezen én bieden elkaar de helpende hand.

Lisette Vos

Met de boot door Friesland
1 Lenie Hiemstra bij de jachthaven in Grou.

Wie de Facebook-pagina Met de boot door Friesland volgt, weet direct wat pleziervaarders op en bij de Friese wateren bezighoudt. Veel volgers van de pagina posten met trots foto’s van hun boot of een mooie plek in de watersportprovincie. Andere leden van de online community vragen om advies – of het nu gaat om techniek, een slimme vaarroute of een leuke haven voor kinderen van 8 jaar. Ook minder leuke zaken komen aan bod, zoals pech onderweg of een oproep om uit te kijken naar een gestolen boot. Enkele leden genieten des te meer van de mooie verhalen op Facebook, omdat ze zelf niet meer kunnen varen. Zijn ze er toch nog een beetje bij.

Met de boot door Friesland
2 Het Lauwersmeer in de mist.

DRIJVENDE KRACHT

De drijvende kracht achter de community op Facebook is Lenie Hiemstra (52). Samen met haar man heeft ze een Grundel Motor, maar die ligt nog in de loods voor onderhoud. Toch is ze aan het begin van het vaarseizoen al dag en nacht bezig met haar hobby, als beheerder van de pagina. Ze is – eerlijk gezegd – een beetje beduusd van het succes van de Facebook-pagina, zo vertelt ze op het terras bij Het Theehuis in Grou, met uitzicht op het water Pikmar. Maar leuk is het ook: mensen die haar herkennen, reageren altijd positief. “’Wat een leuke groep’, zeggen ze dan. Maar ook: ‘Wat moet dat veel werk zijn’.” Het ís veel werk, maar Lenie doet het als vrijwilliger met veel plezier. Ooit begon ze met het posten van foto’s die zij tijdens haar vaartochten maakte. Dat doet ze nog steeds op de pagina Met de Boot door Friesland, maar daar blijft het niet bij. “Het gaat om veel meer dan foto’s delen”, stelt Lenie. “Op het water zijn watersporters niet altijd even sociaal. Op Facebook zie ik dat mensen elkaar willen helpen. Ik vind het geweldig om alle reacties te lezen als iemand meldt dat hij pech heeft. Ik hoop dat de Facebook-pagina mensen stimuleert om op het water vriendelijk met elkaar om te gaan. Een goed voorbeeld op Facebook doet hopelijk volgen.”

FOTO´S

De foto’s die op deze pagina’s staan afgebeeld, zijn gemaakt door Lenie Hiemstra. Zij maakt vooral foto’s van de mooie natuur in de watersportprovincie. De foto’s zijn eerder gedeeld op de Facebook-pagina Met de boot door Friesland.

ELKE SECONDE TELT

Alle watersporters van de community weten samen veel meer dan één. Adviezen op de Facebook-pagina zijn dan ook meer dan welkom. Een tip die Lenie Hiemstra elk jaar opnieuw deelt, is dat iedereen het nummer op de aanlegsteigers moet noteren. Ze legt uit waarom. “De gemiddelde leeftijd van de watersporters gaat omhoog. Als er iets gebeurt, moeten zij aan de hulpdiensten direct kunnen doorgeven waar ze liggen. Soms telt elke seconde. Dan is het niet genoeg om te zeggen dat je aan de linkerkant op het eilandje tegenover Oostmahorn ligt.”

Met de boot door Friesland
3 De zon kleurt het Dokkumerdiep oranje.

Mooie foto’s van bijzonder plekjes in Friesland, waar het allemaal mee begon, zijn op de Facebook-pagina nog steeds in trek. Lenie Hiemstra vindt het leuk om op ‘Met de Boot door Friesland’ de mooie watersportprovincie te promoten. Favoriete locaties van Lenie zijn het water De Zwemmer en het Lauwersmeer. Regelmatig haalt ze haar camera of smartphone tevoorschijn om foto’s voor Facebook te maken. Lachend: “Mijn man roept weleens dat ik niet zoveel foto’s moet posten, omdat we straks anders nergens meer in Friesland van de rust kunnen genieten.”

Met de boot door Friesland
4 Op steeds meer boten wappert de vlag van de Facebook-groep. 5 Lenie Hiemstra maakt foto´s met haar smartphone bij het Prinses Margrietkanaal. 6 Zeilboot op het Lauwersmeer.

ACHTERAFSLOOTJE

Veel volgers denken dat Lenie Hiemstra alles over boten en Friesland weet, maar dat is – zo verzekert ze – niet het geval. Zelfs Lenie die van jongs af aan op de Friese wateren vaart, krijgt soms tips over plekjes waar ze nog nooit met haar motorboot is geweest. “Velen willen hetzelfde als ik, zij zoeken natuur en rust. Zo vertelde iemand mij over een achterafslootje bij Leeuwarden. Ik ben daar met de auto naar toe gereden, omdat ik nieuwsgierig was. Met onze kruiser kunnen we daar niet komen. Het bleek het slootje te zijn waar ik als kind met mijn broer regelmatig in een ijzeren puntertje roeide. Dat vond ik zó leuk, dat die plek er nog was.”

En zo komt het gesprek als vanzelf op haar liefde voor het varen en het avontuur. “De vrijheid op het water heeft mij altijd getrokken. Mijn broer en ik roeiden vroeger zover we konden. Ik was 8, 9 jaar oud. Het liefst trokken we erop uit als het stormde. Het gevecht tegen de elementen is prachtig. Het gevoel dat je iets moet overwinnen. Als we doodop waren, maakte mijn broer een zeiltje van een oud kleed. Op de wind voeren we terug. Waarom we dat deden? Tja… de een blijft lekker thuis, de ander gaat naar de Noordpool.”

JONGEREN KOESTEREN

Tot haar grote vreugde zijn er niet alleen leeftijdsgenoten, maar ook jongeren actief op de Facebook-pagina. “Dat vind ik geweldig”, zegt ze. “We moeten het koesteren dat jonge mensen kiezen voor de watersport. Het is zo heerlijk op het water. Volwassenen die graag varen, weten het eerder te waarderen. De natuur is gratis. En er zijn zoveel mensen die het nodig hebben om in hun drukke leven rust te vinden. Dat kan prima op het water. En varen hoeft niet duur te zijn, zoals sommigen denken. Met een open bootje, een tentje en een gasstelletje kan je ook van het water en de natuur genieten.”

Alle volgers van Met de boot op Friesland – met veel gasten uit het buitenland – zijn door de Facebook-pagina nauw met elkaar verbonden op het water. In het echte leven weten de leden elkaar steeds beter te vinden, omdat Lenie Hiemstra – alleen voor leden – een vlaggetje heeft ontworpen en laten maken. Op de laatste editie van Boot Holland in Leeuwarden, waar Hiemstra aanwezig was om de Facebook- groep en waterprovincie Friesland te promoten, waren de vlaggetjes ook te zien. Op steeds meer boten wapperen de vlaggen in de wind, tot vreugde van Lenie. “Ze dragen bij aan saamhorigheid op het water. Als je ziet dat een andere boot met hetzelfde vlaggetje vaart, maak je sneller een praatje. Zonder vlaggetje zijn de leden van de Facebook-groep niet te herkennen. Zo simpel is het.”

Met de boot door Friesland
7 Het Lauwersmeer blijft verrassen.
MET DE BOOT DOOR FRIESLAND

Lenie Hiemstra (52) heeft de Facebook-pagina Met de boot door Friesland opgezet en beheert de community vrijwillig, samen met mede-moderator Auke Denekamp. De groep, met ruim 2.600 volgers, is toegankelijk voor iedereen die van varen in Friesland houdt. Op de pagina staat een kort regelement om het in de groep ‘gezellig en leuk’ te houden. Aanmelden kan via: www.facebook.com/MetdebootdoorFriesland (Het kan even duren voordat de aanmelding is afgehandeld).

MEER PLANNEN

Lenie Hiemstra heeft meer plannen met de community Met de boot door Friesland. Zo denkt ze erover om koffi ebijeenkomsten te organiseren voor de leden. “Het is leuk om elkaar in het echte leven te treffen.” Mocht het zover komen, dan heeft Lenie wel de inzet van andere vrijwilligers nodig. Want nu is het werk eigenlijk al niet meer te doen: alle berichten worden voor plaatsing eerst goedgekeurd. “Ik heb er nooit bij stilgestaan, maar mijn telefoon krijgt dag en nacht berichtjes. Sommige leden posten midden in de nacht een foto. Als ik wakker ben, dan beantwoord ik het bericht. Gelukkig heb ik sinds kort een moderator die mij helpt, één van de leden van de groep.” Blijft de vraag waarom ze dit allemaal doet. “Misschien ben ik wel een beetje gek. Ik doe graag iets voor andere mensen. Dat zit in mijn karakter.” En, zo besluit ze lachend: “Ik houd het vol, omdat ik een hele lieve man heb die mij steunt.”

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar