Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Varen en techniek

Hoe vaar ik met zijwind een ligbox in

klaas-klos-schippert-met-zijwind-0
Gepubliceerd op 11 juli 2022

Het probleem waarvoor we ons deze keer zien geplaatst is het volgende: Hoe vaar ik met zijwind een ligbox in. we willen vooruit een krappe ligbox invaren, met een stevige dwarswind of -stroming. Waar het bij deze lastige manoeuvre vooral op aan komt, is een goede timing.

De box die we willen invaren naderen we bij voorkeur tegen de wind in. Mocht je de wind of stroom toevallig in de rug hebben, vaar de box dan liever even voorbij, zodat je hem daarna alsnog tegen de wind of stroming in kunt aanvaren. Het gemakkelijkst maak je het jezelf, als je de ruimte neemt en je je schip reeds in de goede positie legt nog voor je de box binnenvaart: met de boeg naar voren in de lengterichting van de box. Mik het zo uit, dat je wat uit het midden van de box komt te liggen aan de bovenwindse of bovenstroomse kant, voor je de box gaat binnenvaren. Vaar vervolgens zonder al te lang te aarzelen zo dicht mogelijk langs de bovenwinds of -strooms geleden dwarssteiger op de box in. Al te bang dat je deze steiger zult raken hoef je niet te zijn; de wind of stroom zal je er immers bij vandaan duwen. Geef bij het invaren van de box zoveel gas, dat je maximaal effect hebt van je roer. Ben je te voorzichtig, dan zal de wind of stroom je al snel te veel wegzetten. Geef echter ook weer niet te véél gas, want dat is vragen om schade!

Hulplijn

Lukt het niet om op de hierboven beschreven manier de box in te varen, of heb je er geen goed gevoel bij, gebruik dan een hulplijn. Dat kan eigenlijk alleen als je met z’n tweeën bent. Ga als volgt te werk: vaar met de boeg naar de bovenwinds of -strooms gelegen steiger en laat je partner daar de hulplijn over een bolder of meerpaal gooien. De lus van deze lijn ligt om de voorbolder van het schip, het andere uiteinde wordt in de hand gehouden. Draai vervolgens met motor en roer de achterzijde van het schip in de goede richting en vaar dan, terwijl de lijn langzaam wordt gevierd, gecontroleerd de box binnen.

klaas-klos-schippert-met-zijwindMocht de kracht op de lijn te groot zijn om hem goed vast te houden, dan kan hij eventueel met een slag om de bolder worden gelegd. Je hebt er dan meer controle over. Bij het laten vieren moet er precies genoeg lijn worden gegeven om het schip langzaam maar zeker richting de steiger te sturen waaraan je de boot wilt vastmaken – dat maakt deze manoeuvre tot een kwestie van goed samenwerken!

Volgende keer

Volgende keer maken we een noodstop, rekening houdend met het wieleffect van de schroef. Wat is in dat geval beter: een linkse of een rechtse schroef? Uw reactie is altijd welkom: redactie@motorboot.com.
Tenzij anders vermeld, gaan we in deze rubriek steeds uit van een een motorig schip met een schroefasinstallatie. Boeg- en hekschroef laten we uit.

klaas-klos-schippert

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar