Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Vraag & Antwoord

Hoe voorkom ik legionella en andere bacteriën in mijn watertank?

Wat betekent de CE-categorie voor boten eigenlijk
Gepubliceerd op 5 februari 2012

Hoe voorkom ik legionella en andere bacteriën in mijn watertank? Kunt u uitleggen wat in het algemeen moet gedaan worden om besmetting met legionella, maar ook ‘gewone’ vervuiling van de watertank te voorkomen? Hoelang kan bijvoorbeeld het water in de (rvs) tank blijven zitten als de boot enkele weken stil ligt? Kan ik bij regelmatig gebruik steeds opnieuw bijvullen of moet ik de tank eerst leegpompen?

Wij drinken nooit ongekookt water. Mijn tank is 400 liter. Afgelopen winter is de tank halfvol blijven staan. Uiteraard ledig ik hem nu alvorens opnieuw te vullen. Maar ik vraag mij af of ik nog verdere handelingen moet doen om te ontsmetten.

Antwoord

De legionella kan zich snel voortplanten bij watertemperaturen grofweg tussen de 25 en 55 graden Celcius. Het is dus niet zozeer de tijd dat het water in de tank blijft die een rol speelt, maar de temperatuur. Bijna in ieder jacht loopt er wel ergens een drinkwaterleiding door de machinekamer. Ook kan het zijn dat de watertank daar staat opgesteld. Na een dagje varen is het water dan lekker opgewarmd en theoretisch zou de legionellabacterie zich dan kunnen ontwikkelen. Er zijn wel meer mogelijke bronnen te bedenken, zoals de opgerolde waterslang op de haspel op de steiger na een tijdje in de volle zon.

Fris water in de tank is natuurlijk altijd het beste. Echter niet het drinken van met legionella geïnfecteerd water is gevaarlijk, maar het inademen van besmette waterdamp. Dat kan bijvoorbeeld tijdens douchen gebeuren. Ik heb overigens nog niet gehoord dat er een legionellabesmetting aan boord van een jacht heeft plaatsgevonden.

Frits Coers, Technisch medewerker Motorboot

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar