Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Vraag & Antwoord

Hoe verminder ik de schommelgevoeligheid van mijn motorboot?

Wat betekent de CE-categorie voor boten eigenlijk
Gepubliceerd op 5 februari 2012

Ik heb een Cascaruda motorboot van 8,5 m lang en 2,85 m breed. Die is nogal schommelgevoelig. Daarom heeft de vorige eigenaar veel ballast op het laagste punt aangebracht (plastic bakken met afvalijzer, ongeveer 750 kg). Is die schommelgevoeligheid op een andere manier te verminderen, bijvoorbeeld door in de lengterichting aan de buitenzijde haaks platen op te lassen? Zo ja, hoe lang groot moeten die dan zijn. Kortom: Hoe verminder ik de schommelgevoeligheid van mijn motorboot?

Antwoord

U kunt de losse ballast in het schip zeker vervangen door bijvoorbeeld aan de onderzijde van de kiel (zo laag als mogelijk) een hele dikke stalen plaat aan te brengen. Onder de dooskiel is het charmantst en zal de weerstand door het water niet of nauwelijks beïnvloeden. Omdat deze stalen plaat zich lager in (op) het schip bevindt dan de ballast die thans in plastic bakken staan, zal de invloed van de ballast op de stabiliteit groter zijn.

Om het precies uit te rekenen zal eerst het zogenaamde metacenter moeten worden bepaald, dit kan aan boord door de zogenaamde slinger proef uit te voeren. Na wat rekenwerk kan het gewicht van de nieuwe stalen (ballast) plaat worden vastgesteld.

Gevoelsmatig (zonder te rekenen) denk ik dat een stalen plaat van circa 500 kg, uitgesneden in de vorm van de bodem van de dooskiel, zelfs nog een verbetering van de stabiliteit op moeten leveren. Deze plaat weegt ondergedompeld circa 450 kg. Gesteld dat de dooskiel gemiddeld 300 mm breed is en 3000 mm lang, dan zou de plaat 70 millimeter dik moeten worden: 500 kg gedeeld door lengte van de dooskiel (in meters), gedeeld door de breedte van de dooskiel (ook in meters) en gedeeld door het soortelijk gewicht van staal (7.9).

Frits Coers, Technisch medewerker Motorboot

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar