Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Vraag & Antwoord

Hoe sluit ik een boiler aan op mijn DAF 575?

Wat betekent de CE-categorie voor boten eigenlijk
Gepubliceerd op 5 februari 2012

Wij willen in onze motorkruiser met een daf 575 een boiler plaatsen. De boiler is een allpa 60 liter die verwarmt word door het koelwater van de motor en door walspanning. De boiler komt onder het bed in de achterkajuit te staan en de aansluitslangen komen onder de vloer over het vlak naar de achterkajuit en dan onder het bed omhoog naar de boiler.

Nu komt de vraag: zitten er op het blok van een daf 575 aansluitingen voor de boiler, en zo ja waar zitten die? Moet ik de slangen aftakken ven de slangen van de interkoeling? Ontlucht de boiler zich zelf als de slangen aangesloten zijn of moet ik de motor laten draaien voordat ik de retour leiding aansluit? Kortom: Hoe sluit ik een boiler aan op mijn DAF 575?

Antwoord

Normaliter worden, indien er een boiler op het interne koelsysteem van een Daf DD 575 wordt aangesloten, de aansluitingen gebruikt waarop oorspronkelijk (in een vrachtauto) de kachel is aangesloten. De aansluitingen worden bij het mariniseren in de regel afgeblind met een plug. De toevoer naar de boiler wordt aangesloten op het thermostaathuis (nog voor de thermostaat) en de retour kunt u vinden aan de linkerzijde van het motorblok vlakbij de aftapplug.

De plaats van de toevoer (naar de boiler) is van belang want als de thermostaat (nog) gesloten is, zal de interne koelwaterpomp al kunnen rondpompen over het tapspiraal in de boiler hetgeen ontluchten bevorderd. De retour komt minder precies en kan ook een t-stuk zijn welke is geplaatst in de koelwaterleiding tussen de koelwaterkoeler en de aanzuig van de interne koelwaterpomp.

De interne koelwaterpomp is van het type lage-druk-centrifugaalpomp en geschikt voor de circulatie van het interne koelwater die slechts een kleine overdruk levert. Daarom is het naar beneden en weer omhoog laten gaan van de leidingen van en naar de boiler geen goed idee, het is maar de vraag of de koelwaterpomp voldoende druk op kan brengen om een eventuele luchtbel uit de boiler of in de leidingen geforceerd eruit te kunnen krijgen, (en dat is niet alleen de eerste keer na het opstarten, er kan altijd wel een luchtbelletje in het koelwatersysteem ontstaan).

Veel beter is het de leidingen praktisch horizontaal naar en van de boiler te laten gaan zodat zich nergens een luchtbel kan vormen die de goede werking van de boiler (en soms ook het gehele koelsysteem) kan beïnvloeden. Plaats de boiler onder het niveau van de expansietank.

In de praktijk een moeilijke opgave, geadviseerd wordt om de plaats van de boiler zo te kiezen dat deze zo dicht mogelijk bij- en in 1 lijn met de motor is. Afsluiters, geplaatst zo dicht mogelijk bij de motor in toe- en afvoer, in de leidingen van de boiler kunnen worden gesloten als er zich problemen voordoen (bijvoorbeeld overstromen van de expansie tank door een luchtbel) tijdens de vaart.

Frits Coers, Technisch medewerker Motorboot

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar