Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Varen en techniek

Afmeren op stromend water

hoe-kun-je-afmeren-op-stromend-water-klaas-klos
Gepubliceerd op 25 november 2016

Hoe kun je afmeren op stromend water. Als je manoeuvreert met een motorboot, kunnen wind en stroming het je nog behoorlijk lastig maken, vooral als er meer wind staat of als het water sneller stroomt dan jij je had gerealiseerd.

Maar… wind en stroom kunnen je ook helpen. Als je daar op de goede manier gebruik van weet te maken, wordt je manoeuvre juist gemakkelijker in plaats van moeilijker. Dat geldt ook bij het afmeren op een stromende rivier. In deze aflevering laten we zien hoe dat werkt, aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk: afmeren bij een bunkerstation, op een snel stromende rivier.

klaas-kos-schippert-motorboot-afmeren op stromend water
Afmeren op een stromende rivier gaat het gemakkelijkst tegen de stroom in. Je kunt dan bijna stil liggen ten opzichte van de wal, terwijl je door het langs stromende water tóch je roer kunt gebruiken om te manoeuvreren.

Tegen de stroom in

Afmeren op stromend water gaat het gemakkelijkst als je tegen de stoom in vaart. Dus vaar je toevallig stroomafwaarts, dan zul je moeten keren. Het best doe je dat – als daar ruimte is – ongeveer ter hoogte van of net voorbij het bunkerstation waar je straks wilt tanken. Tegen de tijd dat je bent gekeerd, heeft de stroming je dan namelijk net ver genoeg weggezet om vervolgens keurig tegen de stroom in aan te komen varen.
Tegen de stroom in varend kun je bijna stil liggen ten opzichte van de wal, terwijl je door het langs stromende water tóch je roer kunt gebruiken om te manoeuvreren. Het gemakkelijkst maak je het jezelf, als je ter hoogte van het station precies genoeg gas geeft om de stroom ‘dood’ te varen en vervolgens voorzichtig roer te geven in de richting van de plek waar je wilt komen te liggen. Je zult merken dat je daar dan bijna als vanzelf naartoe ‘schuift’. Zorg dat de stootwillen overboord hangen en ook dat er iemand op het voorschip staat om een lijn te leggen naar een van de bolders op het bunkerstation. Ligt het voorschip eenmaal vast, dan zal het schip door de stroom op zijn plaats blijven liggen. Vervolgens kan ook de achterlijn worden vastgemaakt. Na het tanken de motor starten, iets gas geven om de spanning van de lijnen te halen en dan losmaken. Zodra je de boeg iets van de kade wegdraait, zal de stroom je helpen om bij de kade vandaan te komen.

klaas-kos-schippert-motorboot-afmeren op stromend water
Met de stroom mee afmeren kan ook. Om de stroom ‘dood’ te varen moet de motor dan echter in zijn achteruit en meestal krijg je dan te maken met het wieleffect van de schroef.

Met de stroom mee

Met het achterschip tegen de stroom in afmeren kan overigens ook. Dit ‘kopvoor afmeren’, zoals dat wordt genoemd, is echter moelijker. Om de stroom ‘dood’ te varen moet dan namelijk de motor in zijn achteruit en meestal krijg je dan te maken met het wieleffect. Wil je het toch proberen, denk er dan aan dat je bij deze manoeuvre niet de lijn op het voor- maar die op het achterschip als eerste moet vastmaken!

Klaas_Klos
Klaas Klos is motorbootvaarder in hart en nieren en een van de vaste schippers van Motorboot. Als beroepsschipper voer hij in het verleden met uiteenlopende vaartuigen, van rijnaak tot bunkerboot en van directievaartuig tot snelle draagvleugel-veerboot. In de rubriek ‘Klaas schipper(t)’ legt hij veel voorkomende manoeuvres met een motorboot stap voor stap uit.
Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar