Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Traileren

Met de boot de weg op

Traileren
Gepubliceerd op 25 augustus 2016

Het grote voordeel van een open dagboot is dat je niet beperkt bent tot het vaargebied rond de thuishaven. Zet de boot op een trailer en de mogelijkheden zijn eindeloos! Klinkt eenvoudig, maar hoe krijg je de boot in en uit het water zonder schade, gekrenkt ego of huwelijkscrisis als gevolg? Zoals bij zoveel dingen geldt ook hiermee: een goede voorbereiding is het halve werk!

Yvonne Zwaan

Wie wel eens op een boothelling komt, kan er over meepraten: het valt niet altijd mee de zonnige stemming waarmee je bij de helling arriveert tijdens het traileren te handhaven. Hoe dat komt? Ten eerste ben je op zomerse dagen vaak niet de enige die met zijn boot het water in of uit wil en is niet iedereen zich daar even bewust van. Zo gebeurt het nog wel eens dat iemand op zijn dooie akkertje zijn lichtbalk demonteert, de spanbandjes verwijdert en nog even een sigaretje rookt, terwijl hij ondertussen de helling bezet houdt. Of je treft een auto met trailer op de helling aan waarvan de eigenaar heeft besloten eerst even de beheerder van de boothelling op te zoeken om te gaan betalen. Dergelijk gedrag kan de gemoederen flink verhitten. Daarnaast vormt het risico op schade en een nat pak voor veel bootbezitters een bron van stress. De rij wachtenden achter je helpt daar dan uiteraard ook niet aan.

Ons advies: ga als beginner eerst eens oefenen op een rustige plek, op een doordeweekse dag of wanneer het géén stralend weer is. Neem de tijd en herhaal desnoods het te water laten en het uit het water halen een paar keer, om routine en zelfvertrouwen op te bouwen. Ook de eerste keer na de winterstop kan het verstandig zijn zo’n locatie en moment zonder pottenkijkers te zoeken, om er weer even in te komen.

Traileren met de boot de weg op
Bevestig een lijn aan de boot en laat iemand op de kade deze vasthouden.

Overzicht

Een ander probleem dat veel watersporters met een trailerbare boot zullen herkennen, is dat je niet zomaar lukraak met je boot achter de auto naar een leuk watersportgebied kunt rijden. Je zult eerst moeten weten of daar een geschikte boothelling is te vinden en of er is voorzien in een parkeerplaats voor de auto. Een middagje zoeken op internet leverde de redactie welgeteld één heel leuke website op, waar precies de informatie is te vinden waar je behoefte aan hebt als je met je dagboot een niet naast de deur gelegen vaargebied wilt gaan verkennen.

Op trailerhelling.com vind je een overzicht van heel veel trailerhellingen in binnen- en buitenland. Het mooie van deze website is dat hij actueel wordt gehouden voor en door watersporters. Zodra iemand een helling heeft gebruikt, kan hij zijn ervaringen met anderen delen en zelfs een foto van de situatie ter plaatse uploaden. Een trailerhelling gevonden die nog niet op de kaart staat? Dan voeg je hem heel eenvoudig toe via de button ‘Helling melden’.
Oprichter van de website is Maarten van der Jagt. “Het idee voor trailerhelling.com ontstond in 2010, toen ik zelf ervaarde hoe spannend het is om een dure boot achter je auto te vervoeren”, vertelt hij. “Ik zocht rustige plekjes om de boot te water te laten, maar kwam al snel tot de ontdekking dat deze informatie op internet niet voorhanden was. Toen ben ik deze website begonnen.”

Traileren met de boot de weg op
Rijd rustig naar achteren, totdat de eerste rollers het water raken. Vaak is dat ver genoeg om de boot te water te kunnen laten.

Inmiddels telt het overzicht aan trailerhellingen in Nederland volgens Van der Jagt al meer dan 1.000 en wordt de website goed bezocht. “Tijdens het vaarseizoen zie je dat de database dagelijks wordt aangevuld door gebruikers met actuele informatie en recenties”, aldus Van der Jagt.

Do’s en Don’ts

Naast boothellingen is er op de website van Van der Jagt ook nuttige informatie te vinden over hoe je het best je boot te water kunt laten. Zo adviseert trailerhelling.com het materieel voor gebruik te controleren. Is de bandenspanning in orde? Werkt de verlichting op de trailer? Hoe staat het met het rollend vermogen van de kielrollers en kimrollers? Is de lierband niet beschadigd en functioneert de lier naar behoren? Vergeet ook niet de lagers van de trailer na een aantal maanden stilstand te smeren en check of de motor van de boot in goede staat verkeert. Toch jammer als je er pas na transport en tewaterlating achter komt dat er mankementen zijn…

Een andere gouden tip is om boot en trailer niet op, maar voordat je de helling op gaat zo ver mogelijk in gereedheid te brengen. Zo kun je de lichtbalk al verwijderen, de spanbanden weghalen, eventuele bagage aan boord tillen en – last but not least – de aftapplug plaatsen. Vergeet ook niet het staartstuk van de hekdrive of buitenboordmotor op te trimmen, om beschadiging bij het te water laten te voorkomen.

Traileren met de boot de weg op
Laat de boot met de lier te water glijden en maak daarna zo snel mogelijk plaats voor de volgende boot!

Klaar voor actie? Zorg dan dat omstanders en met name kinderen op veilige afstand staan en niet tussen auto en trailer in kunnen komen. Rijd de trailer rustig achteruit de helling af en stop zodra de eerste rollers het water raken. Vaak is dat al ver genoeg om de boot met de lier van de trailer te kunnen laten glijden. Vergeet niet de auto op de handrem te zetten en bevestig een lijn aan de boeg van de boot, die je iemand op de kade of steiger laat vasthouden. Wat de website niet vermeldt, maar wij in de praktijk vaak fout zien gaan: wees erop beducht dat een helling glad kan zijn! Met teenslippers in het water gaan staan om de boot te begeleiden is vragen om een uitglijder en ook niet nodig!

Trekkracht

Voordat je met de boot de weg op gaat, is het verstandig na te gaan of de auto over voldoende capaciteit beschikt om de boot de veelal gladde en soms steile helling weer op te trekken na een dagje varen. Hiervoor moet de auto zogenaamde ‘overcapaciteit’ hebben. Op de website Caravantrekker.nl kun je heel gemakkelijk de trekkracht van jouw auto berekenen en nagaan hoeveel gewicht de auto mag trekken. Aan de hand van de ingevoerde gegevens over de auto en de trailer wordt een rapportje opgemaakt waarin wordt aangegeven hoe de desbetreffende combinatie zal presteren en welk rijbewijs vereist is. Doorgaans is Rijbewijs B voldoende, maar is de maximaal toegestane massa (gewicht) van auto en boottrailer samen meer dan 3.500 kg, dan is Rijbewijs BE vereist. Let wel: het gaat om het laadvermogen van de trailer en niet om het daadwerkelijke gewicht van de boot die er op staat. Het kan dus zijn dat auto, trailer en boot onder de grens van 3.500 kg blijven en Rijbewijs B toch niet afdoende is.

Bij het bepalen van de maximaal toegestane massa die de auto mag trekken, is het ook van belang of de boottrailer geremd of ongeremd is. Tot een gewicht van 750 kg mogen trailers ongeremd zijn. Vanaf 750 kg moet de boottrailer niet alleen geremd, maar ook zijn voorzien van een kenteken en registratiebewijs. Een trailer wordt voor de wet gelijkgesteld aan een aanhangwagen. Heb je een trailer met remmen, dan mag de auto meer kilo’s trekken dan wanneer je over een trailer zonder remmen beschikt. Deze informatie kun je onder meer vinden op het kentekenbewijs van de auto, of door je kenteken in te voeren op de website van de RDW. Meer weten over de wetgeving omtrent het rijden met een boottrailer? Caravantrekker.nl legt onder het kopje ‘Regelgeving’ in begrijpelijke taal uit hoe het zit met zaken als de maximum snelheid, papieren en verzekering, spiegels en nog veel meer.

Onbegrensd

Wat nu als je een boot op een trailer hebt waarmee je naar het buitenland wilt? Geen probleem! Verdiep je in dat geval wel even in de wetgeving die geldt in het land waar je naartoe gaat en ook in de landen waar je onderweg doorheen reist. Ieder land hanteert namelijk zijn eigen maximum snelheden voor het rijden met een aanhanger en soms kan de maximaal toegestane breedte verschillen. In Nederland geldt een snelheidslimiet van 80 km⁄uur voor auto’s met aanhanger. Voor de aanhanger – inclusief de boot – geldt een maximale breedte van 2,55 meter. Op de website van De Witte Smid Aanhangwagens vonden wij een handig overzicht van de geldende maximum snelheden en toegestane breedtes voor het rijden met een aanhanger in de EU.

Dit verhaal is tot stand gekomen in samenwerking met Motorboot

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar