Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Varen en techniek

Hoe vaar ik door een sluis | Deel 1

Gepubliceerd op 23 december 2016

Hoe vaar ik door een sluis?

Voelt u de spanning stiekem even stijgen, als u onderweg moet schutten in een drukke sluis? Wees dan van één ding verzekerd: u bent niet de enige! Schutten is niet moeilijk, maar er zijn wel wat dingen waar u rekening mee moet houden. In drie afleveringen besteden we aandacht aan hoe vaar ik door een sluis.

Deze eerste aflevering gaat over het naderen van de sluis. Bij het naderen van een sluis kijkt u altijd eerst of er al schepen liggen te wachten en ook hoe de sluis ervoor staat: is er een schutting gaande, aan welke kant gaan de deuren straks als eerste open, staan de deuren wellicht al open? De sluislichten geven daar wel informatie over, maar bij rood licht weet u niet of er naar boven of naar beneden wordt geschut.

Aanroepen sluiswachter

Hoe vaar ik door een sluis Motorboot
Ook als plezierschipper kunt u per marifoon contact opnemen met een sluis. In dit geval zou de oproep kunnen luiden: “Sluis Nijkerk voor de ‘Avontuur’. Ik vaar aan de zuidkant en wil graag een schutting.”

Heeft de sluis een marifoon, dan kunt u de sluismeester oproepen. Het VHF-kanaal (meestal 18, 20 of 22) staat in de almanak, op de waterkaart en ook vaak op de wal bij de sluis zelf. Noem eerst de sluisnaam, dan de scheepsnaam en vervolgens vanuit welke richting u komt. Bijvoorbeeld: “Sluis Nijkerk voor de ‘Avontuur’. Ik kom uit de richting Nulde en wil graag een schutting.” Er zijn meer benamingen waarmee u kunt aangeven wat je positie is ten opzichte van de sluis: ‘opvarend’ of ’aan de benedenkant’, ‘afvarend’ of ‘aan  de bovenkant’, ‘aan de binnenkant’ en ‘aan de buitenkant’ (als u van klein naar groot water vaart, of andersom). En dan heb je uiteraard ook nog de noord-, zuid, oost- en westzijde. Die benamingen kunt u allemaal gebruiken.

Wachten

Hoe vaar ik door een sluis Motorboot
Als er geen plaats is aan de wachtsteiger, kunt u (als daar ruimte voor is) het best met de ‘kont’ naar de wind liggen wachten. U hoeft dan weinig te corrigeren om in positie te blijven.

Als de sluiswachter heeft verteld hoe lang het nog duurt voor u wordt geschut, maakt u zelf de keuze: afmeren op de wachtsteiger of laten drijven. Als er geen plaats is op de wachtsteiger en u het schip drijvende houdt, ga dan zo liggen dat de uitvarende scheepvaart straks geen hinder van u heeft. Als het waait, houdt u uw schip het gemakkelijkst in positie als u zoveel als mogelijk met de ‘kont’ van het schip richting de wind gaat liggen.U zult merken dat u dan weinig hoeft te corrigeren.

Stootwillen

Klaas_Klos
Klaas Klos is motorbootvaarder in hart en nieren en een van de vaste schippers van Motorboot. Als beroepsschipper voer hij in het verleden met uiteenlopende vaartuigen, van rijnaak tot bunkerboot en van directievaartuig tot snelle draagvleugel-veerboot. In de rubriek ‘Klaas schipper(t)’ legt hij veel voorkomende manoeuvres met een motorboot stap voor stap uit.

Als u aan de beurt bent om de sluis in te varen, komt de vraag: waar hangt u de stootwillen? Als u niet zeker weet of u aan stuurboord of aan bakboord zult komen te liggen, of als er na u nog andere schepen komen, is het verstandig om aan beide zijden de stootwillen op te hangen. Zorg dat u weet of u omhoog of omlaag zult worden geschut en ook wat het verval is; dan kunt u alvast bepalen hoe en waar u uw lijnen straks belegt en ook hoe lang ze moeten zijn. Houd alvast rekening met de windrichting en ook met eventuele stroming voor de sluis.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar