Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Watermerk

Waterlandclub

Waterlandclub
Gepubliceerd op 26 januari 2024

Geen vraag onbeantwoord

Varen in een boot van hetzelfde merk of van dezelfde werf schept een band. Veel bootmerken kennen dan ook hun eigen vereniging van eigenaren. In de rubriek Watermerk brengen we deze merkenclubs onder de aandacht. Deze maand de Waterlandclub specifiek voor alle eigenaren met een polyester Waterland.

Door Jolanda Teering

Waterlandclub
Waterlandclub
Waterlandclub |

1 De Waterlandclub onderweg. 2 Uit de oorspronkelijke folder van de Flevowerf: de Waterland 850. 3 De Elna 750 beschreven in Motorboot van oktober 1986.

De geschiedenis van de Waterland laat zich niet zo eenvoudig beschrijven. De aanvankelijk stalen kruiser met houten opbouw, ontworpen door Willem de Vries Lentsch en gebouwd bij Beijnes Jachtbouw, werd in 1960 gepresenteerd op de Hiswa te water. Er werden er gelijk zestig van verkocht. De Waterland kruiser werd de eerste in serie gebouwde motorkruiser in Nederland.

Na sluiting van de Beijnes fabriek zette Joosten Jachtbouw in Amsterdam de bouw voort. Vanaf 1962 bracht de Flevowerf in Kampen de eerste polyester Waterland 600 en Waterland 700, ook ontworpen door de Vries Lentsch, op de markt. Na het faillissement van de Flevowerf begin jaren 80, namen jachtbouwer Theo Elzenaar en jachtwerf de Watertoerist in Kampen de mallen van de polyester Waterlandmodellen 700 en 750 over en doopten de naam van de kruiser om tot Elna. Jachtwerf de Evenaar in Breukelen nam de mallen van de Waterland 850 over en doopten dit model om tot EV 850. De laatste kruisers van dit model liep eind jaren 90 van stapel.

Archief

De Waterlandclub beschikt over een rijk archief met daarin een pdf van de Waterlandfolders van de Flevowerf. De werf omschrijft de Waterland 850 hierin als “Een fraai gelijnde kruiser van moderne vormgeving. Opvallend veel ruimte in dit kloeke schip dat zich op alle wateren voorbeeldig gedraagt. De diepe cockpit, het hoge vrijboord, de brede gangboorden en het ruime voordek geven extra veiligheid aan alle bemanningsleden van klein tot groot. Aan de stevige hardtop kan een degelijke waterdichte cockpittent worden bevestigd zodat ook slecht weer de bemanning niet deert.”

In oktober 1986 beschreef Motorboot de Elna 750, gebouwd door Elzenaar en de Watertoerist. “De kruiser was ondanks zijn afmetingen van 7,50 x 2,75 x 0,75 meter opmerkelijk ruim. Het polyester casco, de rvs preekstoel en zwemtrap, het aluminium windscherm en de voortstuwingsinstallatie behoefden weinig onderhoud. De belangrijkste ingreep van Elzenaar in de bouw van de 750 was het  plaatsen van een Yanmar dieselmotor die 28 pk levert, lichter, rustiger en zuiniger dan de eerdere benzinemotor.”

Waterlandclub

In 2005 werd de website www.waterland850.nl opgericht, aanvankelijk alleen bedoeld voor de uitwisseling van kennis en ervaringen tussen eigenaren van een Waterland 850. Dit initiatief groeide heel snel en kreeg ook veel belangstelling van eigenaren van andere polyester Waterlandmodellen. Met onder andere Peter Rietveld als kartrekker ontstond in 2012 de Waterlandclub, voor alle eigenaren met een polyester Waterland.

Peter: “Er varen misschien nog wel duizend Waterlandkruisers rond in Nederland ondanks dat ze al een hele tijd niet meer gebouwd worden. Het is gewoon een heel fijne, tijdloze boot. Omdat de werf niet meer bestaat is er een grote behoefte aan kennisuitwisseling onder eigenaren. Onze website is nog steeds een belangrijke pijler binnen de club. Die moet ten alle tijde goed bereikbaar zijn en goed werken, daar hebben we hoog op ingezet. Wanneer leden hierop inloggen hebben ze de beschikking over heel veel informatie, bouwtekeningen en handleidingen van de verschillende Waterlandmodellen. En bijvoorbeeld ook toegang tot het forum, en tevens archief, waarop vragen gesteld en beantwoord worden. Iedereen wil elkaar heel graag verder helpen, er is nog geen vraag onbeantwoord gebleven.”

Actief

De Waterlandclub is een informele club van ongeveer 145 leden. Naast het beheer van de website organiseert de club ook activiteiten: een winter- of najaarsactiviteit, de jaarvergadering in maart en de natte bijeenkomst met Pinksteren. “Het is altijd weer gezellig als we bij elkaar zijn”, zegt Peter lachend. “Bij de natte bijeenkomst komen we vaak met 12 tot 15 boten bij elkaar, vaak ergens in het midden van het land zodat het voor iedereen bereikbaar is. Natuurlijk gluren we even bij elkaar naar binnen, wisselen ideeën uit en gaan lekker barbecueën. In de winter of het najaar organiseren we een ander soort activiteit. Zo zijn we dit najaar bij de Grote Zeesluis in IJmuiden geweest, maar we houden ook weleens een technische avond, bijvoorbeeld over acculaders of het repareren van polyester.” Nieuwsgierig geworden? Op de website van de Waterlandclub staan uitgebreide verslagen van de verschillende activiteiten van de club.

www.waterlandclub.nl

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar