Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Watermerk

Smelneclub

Smelneclub
Gepubliceerd op 27 oktober 2023

Samen varen schept een band

Varen in een boot van hetzelfde merk of van dezelfde werf schept een band. Veel bootmerken kennen dan ook hun eigen vereniging van eigenaren. In de rubriek Watermerk brengen we deze merkenclubs onder de aandacht. Deze maand de Smelneclub die graag weer nieuwe, enthousiaste Smelnevaarders verwelkomt.

Door Jolanda Schneider

Smelne Yachtcenter is een familiebedrijf dat in 1968 startte als werkplaats naast de boerderij van de familie Veenje in Smalle Ee. Het bedrijf is in de jaren 70 twee keer verhuisd. De werf bevindt zich sinds 1979 op de huidige locatie aan De Steven in Drachten. Niet gehinderd door sluizen ontstond er ruimte voor de bouw van steeds grotere Smelne kruisers en vletten en Veenje kotters. Smelne Yachtcenter is uitgegroeid tot een all-inclusive werf en jachtmakelaar en biedt een compleet pakket aan diensten waaronder onderhoud, reparatie en winterstalling. De Smelnewerf is tevens dealer van de Noorse Nidelv S-line en de Engelse Haines motorjachten.

Boottest

Smelne staat bekend om haar degelijkheid en luxe afwerking. Daarbij schroomt de Smelnewerf niet om maatwerk te verrichten. In Motorboot van januari 2000 is een testverslag opgenomen van de Smelnevlet Salon 1485. De boot is het resultaat van de samenwerking met een Duitse klant die belangstelling had voor een Smelnevlet, maar dan net iets groter, iets comfortabeler, iets veelzijdiger. De gehele constructie van de vlet werd onder de loep genomen. “Het resulteerde in een fraaie en opmerkelijke boot, die opnieuw aantoont hoeveel er mogelijk is met de oude vertrouwde Hollandse vlet.” Het schip werd onder andere geschikt gemaakt om een snelheid van 10 knopen te kunnen varen, boven haar rompsnelheid van 16,5 kilometer per uur. De romp werd aangepast en uitgevoerd met een zwemplateau met een dubbele functie: doordat deze enkele graden negatief ten opzichte van de waterlijn was geplaatst, fungeerde het ook als trimvlak.

In 2021 werd een custom built Smelne trawler 1600 ‘Amity’ opgeleverd voor een Engelse eigenaar die heel precies wist wat hij wilde. Er zijn veel tekeningen gemaakt voordat er een compromis was. Zo is het schip een meter langer geworden dan aanvankelijk bedoeld omdat de indeling anders niet paste. Veel aandacht is besteed aan geluidreductie om te voldoen aan de voorwaarde van maximaal 55 dB(A) in de salon op kruissnelheid. Bij de oplevering vroeg de eigenaar of de motor gestart kon worden, maar die bleek al te lopen. De geluidstest was geslaagd.

Smelneclub

Smelneclub
Smelneclub
Smelneclub

1 De Smelneclub op weg naar Bremerhaven, voorjaar 2023. 2 De Smelnevlet Salon 1485 kan een snelheid van 10 knopen varen. 3 Smelne Trawler 1600 ‘Amity’ is volledig custom built.

Smelneclub

Zes enthousiaste Smelne-eigenaren richtten in 2004 de Smelneclub op om zo het plezier in het varen met een Smelnejacht met elkaar te delen. Wypke Veenje, eigenaar van Smelne Yachtcenter, was betrokken bij de opzet van de club en heeft op allerlei manieren bijgedragen aan zowel de organisatie van de club als aan de clubactiviteiten. Op dit moment bestaat de club uit 32 leden/boten. Joep en Maaike ten Brink waren actief lid van de Smelneclub: “Het is een beetje een gek verhaal, we hebben onlangs onze Smelnekruiser te koop gezet omdat we de kans kregen een andere droom te verwezenlijken. Maar we hebben met zoveel plezier met onze Smelne gevaren en de contacten binnen de club altijd enorm gewaardeerd. Zo organiseren we dit najaar de najaarstocht nog. Het zou enorm leuk zijn, als we met een verhaal over de Smelneclub in Motorboot weer nieuwe Smelnevaarders kunnen bereiken om lid te worden. Het was best lastig om de club actief te houden door de coronajaren heen, ook tegen de achtergrond dat leden ouder worden. De Smelneclub verdient het om weer enthousiaste nieuwe leden te verwelkomen.”

Jaarlijks wordt door leden van de Smelneclub een voorjaarstocht en een najaarstocht georganiseerd. De jaarvergadering wordt altijd gecombineerd met de voorjaarstocht. Joep en Maaike blikken samen terug op de tocht van afgelopen voorjaar: “Dat was een bijzondere vaartocht met negen boten vanuit Delfzijl via Leer en Oldenburg naar Bremerhaven. Onderweg hebben we regelmatig samen gegeten en gedronken. Maar voor de rest ben je tijdens zo’n tocht ook vrij om je eigen ding te doen. Voor ons was het de eerste keer dat we met zo’n lange tocht zijn meegegaan. Dat je allemaal met hetzelfde merk boot vaart schept een band. Onderweg wissel je met elkaar vaarverhalen en technische vragen uit. Smelnevaarders zijn mensen die trots en zuinig zijn op hun boot. Dat wat je met elkaar uitwisselt is heerlijk herkenbaar, je kunt er zo mee aan de slag.” Veel Smelnejachten hebben hun weg naar een Duitse eigenaar gevonden, de Smelneclub kent daarom ook verschillende Duitse leden. Een vaartocht naar Duitsland is dus zeker geen uitzondering en veel informatie binnen de club, bijvoorbeeld in nieuwsbrieven, wordt steevast ook in het Duits vertaald.

www.smelne.nl/smelne-club/

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar