Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Watermerk

Groep van de Amulet Vlet Club

Groep van de Amulet Vlet Club
Gepubliceerd op 23 februari 2024

Oude kennis in een nieuw jasje

Varen in een boot van hetzelfde merk of van dezelfde werf schept een band. Veel bootmerken kennen dan ook hun eigen vereniging van eigenaren. In de rubriek Watermerk brengen we deze merkenclubs onder de aandacht. Deze maand de actieve Facebookgroep ‘Groep van de Amulet Vlet Club’.

Door Jolanda Teering

Groep van de Amulet Vlet Club
Groep van de Amulet Vlet Club
Groep van de Amulet Vlet Club
Groep van de Amulet Vlet Club

1 De Amulet Vlet 765 ‘Hester’ aan de steiger in Amsterdam.  2 De Amulet Vlet 975 ‘Solina’ in 1970. 3 De Solina anno nu. 4 Een Amulet Vlet 765 op papier.

De oorsprong van de Amulet Vlet ligt bij Jachtwerf Jonkerpaans, die in 1961 startte met de bouw van kleine pleziervaartuigen op een binnenplaats in een oude stadswijk in Dordrecht (zie de website van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten www.ssrp.nl). De capaciteit van de werf groeide snel. Naast de bouw van motorboten en zeeschouwen werden ook opdrachten van commerciële rederijen uitgevoerd. Het bedrijf verhuisde in 1963 naar de Kilkade in de Dordtse Wilhelminahaven. In 1968 presenteerde Jonkerpaans drie lengtematen van de Amulet Vlet op de Hiswa: de 600, de 765 en de 975. Het markeerde de doorbraak van de werf in de pleziervaart in binnen- en buitenland. De Amulet Vlet werd ook wel gezien als de ‘ronde Doerak’, het populaire scheepje dat een paar jaar eerder op de markt was gekomen. De Amulet Vlet 765 is het meest verkocht. Door de toegenomen concurrentie en afgenomen vraag naar motorboten staakte Jonkerpaans de jachtbouw in 1973 en richtte zich uitsluitend nog op de beroepsvaart. De bouw van de Amulet Vlet is nog enkele jaren overgenomen door Jachtbouw De Watermolen in Baarn. In 1980 werd Jachtwerf Jonkerpaans gesloten. 

In de familie

Robert Clercx was met zijn ouders bij de Hiswa 1968 en vertelt: “Mijn vader was op zoek naar een motorboot waar wij met ons tienen op konden slapen. We hebben zowel de Doerak als de Amulet Vlet bekeken. Bij de Eistawerf kon aan de Doerak geen aanpassing worden gemaakt en zo viel bij ons de keuze op de Amulet Vlet 975. Bij Jonkerpaans kon mijn vader zelf het hele interieur ontwerpen. In het vooronder werden twee stapelbedden gemaakt zodat hij al zijn kinderen kwijt kon aan boord.” Tijdens de bouw van de Amulet Vlet is Robert meerdere malen met zijn vader mee geweest naar de werf aan de Kilkade.

In 1970 kon de boot worden opgehaald en werd ‘Solina’ gedoopt. “We hebben er veel plezier op gehad en veel tochten mee gemaakt. Mijn vader is helaas in 1973 op veel te jonge leeftijd overleden en de boot moest worden verkocht. Lang verhaal kort. Ik ben zelf ook met een Amulet Vlet gaan varen, een 765. Tot ik door super toeval de boot van mijn vader weer op het spoor kwam. Het duurde even voor ik er echt van overtuigd was dat het onze boot was, op oude foto’s konden we de nerfstructuur van verschillende houten kastjes controleren. In 2015 heb ik de Amulet Vlet 975 weer gekocht. Ik heb de oorspronkelijke naambordjes, die bij mijn broers waren terechtgekomen, weer teruggeplaatst en ze pasten precies. De Solina gaat nu nooit meer weg!”

Toen Robert de Solina terug kocht heeft hij zijn Amulet Vlet 765 verkocht aan zijn broer Peter. In een oorspronkelijke folder van de 765 werd de boot al aangeprezen als een verrassend royale familiekruiser, deugdelijk afgewerkt en met volop stahoogte binnen. Peter: “Onze Amulet Vlet 765 ‘Hester’ is een heerlijke boot om mee te varen, ruim maar ook klein genoeg om onder veel bruggen door te varen. We zitten vanuit Amsterdam zo op het Markermeer, maar we maken ook graag tochtjes over klein water.”

Facebookgroep

Robert, Peter en ook Henk Woelderink zijn enthousiast lid van de Facebookgroep ‘Groep van de Amulet Vlet Club’. De groep is enkele jaren geleden opgericht door Amuleteigenaren die op zoek waren naar tekeningen en technische informatie over hun boot. Henk: “De Amulet werd al decennia niet meer gebouwd en het was onduidelijk of en waar alle documentatie gearchiveerd was. Door via Facebook in contact te komen met andere eigenaren konden we ineens veel documenten en kennis bijeenbrengen en vragen en ideeën uitwisselen.”

Dit blijkt nog steeds de basis van de Facebookgroep te zijn. “Zo komen er regelmatig vragen voorbij over het onderhoud van de boot, het vervangen van oude onderdelen van de Leyland motor of een betaalbare leverancier van bijvoorbeeld de specifieke plexiglas ramen”, vult Henk aan. “Het lijkt ons ook heel mooi om eens met een groep Amuletvaarders bijeen te komen, maar de organisatie ervan schrikt toch een beetje af. We zoeken elkaar natuurlijk wel op als we elkaar onderweg tegenkomen en stappen op Amuletvaarders af die nog geen lid zijn van de groep. Dat levert altijd weer mooie verhalen op en het is zo leuk om bij elkaar aan boord te kijken.” De Facebookgroep telt nu 186 leden. Naar verwachting zijn er nog veel meer Amuletvaarders en Robert, Peter en Henk nodigen hen van harte uit om lid te worden van de Facebookgroep.

Facebook: Groep van de Amulet Vlet Club

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar