Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Watermerk

Langenberg Cabin Cruiser Facebookgroep

Langenberg Cabin Cruiser Facebookgroep
Gepubliceerd op 26 april 2024

Jonge club

Varen in een boot van hetzelfde merk of van dezelfde werf schept een band. Veel bootmerken kennen dan ook hun eigen vereniging van eigenaren. In de rubriek Watermerk brengen we deze merkenclubs onder de aandacht. Deze maand de jonge Langenberg Cabin Cruiser Facebookgroep die in de startblokken staat om elkaar live te ontmoeten.

Jolanda Teering

Anders dan veel andere Nederlandse motorbootmerken is de Langenberg Cabin Cruiser niet het product van een specifieke werf, maar een snijpakket dat wordt gekocht bij Langenberg Jachtontwerp. Dat geldt ook voor de Langenberg sloep, vlet en Next Generation. Langenberg Jachtontwerp is een familiebedrijf dat ruim 200 jaar geleden in het Friese Nieuwebrug is gestart met de bouw en reparatie van houten werkboten. Door de jaren heen is het bedrijf uitgegroeid tot een modern ontwerpbureau voor zeil- en motorjachten, sloepen, vletten en de beroepsvaart. Snijpakketten van Langenberg motorjachten kunnen door een zelfbouwer of bij een werf naar keuze worden afgebouwd. Overwijk Yachting biedt al enkele jaren zijn kennis en vakmanschap aan voor het realiseren van een volledig custom built Langenberg Cabin Cruiser of Next Generation, in samenwerking met diverse onderaannemers. Maar ook bij Pollard Jachtbouw zijn recent vier Langenberg schepen, volledig in eigen beheer, van stapel gerold. 

Langenberg Cabin Cruiser Facebookgroep
Langenberg Cabin Cruiser Facebookgroep
Langenberg Cabin Cruiser Facebookgroep

1 Een eerste ontmoeting van Langenbergvaarders smaakt naar meer. 2 De Langenberg 760 Cabin uit 2012. 3 De Langenberg Cabin Cruiser 36 uit 2022.

Getest

In 2012 test Motorboot de Langenberg 760 Cabin (Motorboot 8-12), destijds gebouwd door Jachtwerf Haarsma. “Als je op Boot Holland een stalen kajuitboot presenteert met de charme van een sloep is onze nieuwsgierigheid gewekt”, zo wordt de test ingeleid. Het ‘eigenzinnige scheepje’ heeft een volle boeg, met negatief boeisel, kabelaring, een rechte spiegel, riante open kuip en een overnachtingsvoorziening in de roef. Het windscherm met buiskap is optioneel en de boot ontbeert een zeereling, daarvoor in de plaats zijn rvs handgrepen aangebracht. Conclusie: een heerlijk scheepje voor een eerlijke prijs.

Tien jaar later, in 2022, test Motorboot de Langenberg Cabin Cruiser 36 gebouwd door Overwijk Yachting (Motorboot 7-22). Opgemerkt wordt dat de stalen kruiser vol praktische oplossingen zit en dat de werf naar wens van de klant met zorg de boot afgebouwt. De Cabin Cruiser heeft zijn herkenbare uiterlijk met terugvallende boeg, kabelaring en lage opbouw behouden. Aan boord is het goed toeven met een licht en ruim interieur, de technische installaties zijn zorgvuldig en doordacht aangelegd. “De Cabin Cruiser 36 biedt veel waar voor zijn geld”, luidt het eindoordeel.

Facebookgroep

De Langenberg Cabin Cruiser Facebookgroep is in 2023 gestart op initiatief van Marius Leusink en Johan Koster. Marius vertelt: “Mijn vrouw Alberta en ik kochten in 2020 een Langenberg 880 Cabin. Na het eerste vaarseizoen gaven we de boot een refit om er fijn met ons gezin op te kunnen verblijven. Maar het bleef kriebelen, met twee kinderen en twee honden wilden we eigenlijk heel graag een grotere Langenberg Cabin Cruiser bouwen. We hakten de knoop door en hebben onze 880 Cabin via internet te koop aangeboden. Daar reageerden Johan en zijn vrouw Angelique op, zij waren op zoek naar een kruiser met het karakter van een open sloep. Wij bleken hun droomschip te hebben en ze kochten de boot. En wij hebben ondertussen bij Pollard Jachtbouw de Langenberg Cabin Cruiser 36 ‘Waterleus’ laten bouwen.”

Johan vult aan: “We varen nu alweer drie jaar met veel plezier met onze ‘By Pastry’. We hebben contact gehouden met Marius en zijn gezin en zijn echte watersportvrienden geworden. Regelmatig spreken we af met onze boten en gaan dan gezellig borrelen. Zo is vorig jaar het idee voor een Langenberggroep geboren.”

Heel informeel

Marius en Johan zochten contact met Hans Langenberg en Homme Overwijk om via hen zoveel mogelijk eigenaren van een Langenberg te bereiken. Alle eigenaren van een Langenberg Cabin Cruiser, Next Generation, sloep of vlet zijn uitgenodigd om lid te worden van de Facebookgroep, het maakt niet uit waar de boot gebouwd is. Bij aanmelding wordt gevraagd om een foto van de Langenberg. Inmiddels telt de Facebookgroep 33 leden en wordt er volop uitgewisseld over de boten, techniek, vakantieplannen en ieders belevenissen op het water. Ook doet de club verslag, in woord en beeld, van de voortgang van de bouw van nieuwe schepen. “In februari van dit jaar hebben we een eerste groepsontmoeting gehad bij Overwijk Yachting in Grou, ook Hans Langenberg en zijn vrouw waren hierbij aanwezig. We kregen een rondleiding over de werf, hebben natuurlijk een Langenberg in aanbouw bekeken, en heerlijk samen gegeten in een leuk restaurantje”, zegt Marius. “Onze club is en blijft heel informeel, we hebben ook niet het plan om een formele vereniging op te richten. De basis is de uitwisseling via Facebook, dat is laagdrempelig en bevalt ons prima. Wel willen we graag een ontmoeting organiseren met onze boten. Als je elkaar kent, is de uitwisseling via Facebook nog leuker!”

Facebook: Langenberg Cabin Cruisers

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar