Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Watermerk

Pilotclub

Pilotclub
Gepubliceerd op 22 december 2023

Eigenzinnig clubje

Varen in een boot van hetzelfde merk of van dezelfde werf schept een band. Veel bootmerken kennen dan ook hun eigen vereniging van eigenaren. In de rubriek Watermerk brengen we deze merkenclubs onder de aandacht. Deze maand de Pilotclub die is ontstaan om de kennis over de stoere Pilots op peil te houden.

Door Jolanda Teering

Pilotclub
Pilotclub
Pilotclub

1 De Pilotclub in Sneek, najaar 2023. 2 De stoere maar verfijnde Pilot 44 ‘Poolbeer’ uit 1994. 3 ‘Net even anders’, de Pilot 40 ‘Tuimelaar’ uit 2009.

Geestelijk vader van de Pilot is jachtontwerper Willem Nieland. ‘Een schip gebouwd door Willem Nieland is anders, om iets toe te voegen aan wat al bestaat’ vermeldt zijn website www.willemnieland.nl. In al zijn ontwerpen stelt Nieland functionaliteit centraal. Een schip mag mooi, innovatief of trendy zijn, maar het moet vooral doen waarvoor het gemaakt is. Dat heeft precies ook betrekking op de Pilots die zijn geïnspireerd op de Engelse loodsboten. Nieland schetste de eerste Pilot in 1991 (zie ook Motorboot 8-1991). De realisatie van dit ontwerp volgde drie jaar later: de Pilot 44 werd in 1994 met groot succes gepresenteerd op de Hiswa te Water.

Boottest

Motorboot testte de eerste Pilot 44 ‘Poolbeer’ (Motorboot 12-1994): een origineel schip, vol met fraaie en praktische vondsten, dat iets weg heeft van een stoere maar verfijnde werkboot. De lage opbouw van de Pilot 44 en het achterop geplaatste stuurhuis maken dat de kop van de boot weinig gevoelig is voor zijwind. De boot luistert braaf naar de rustig snorrende Yanmar en het forse roer. Nieland, die met de boot buitenom naar de Nederlandse en Duitse Wadden is geweest, vertelt: “Ook op zee is het een lekker lui schip dat rustig op koers blijft als je het roer los laat. Het geeft je een veilig gevoel, ook als het gaat waaien.” 

‘Net even anders dan anders’ was de Pilot 40 ‘Tuimelaar’, die 15 jaar later door Motorboot werd getest (Motorboot 4-2009). Deze halfglijder was uitgevoerd met 2 x Volvo Penta D6 van 330 pk en kon een snelheid van maar liefst 35 knopen behalen. Maar het meest verrassend was het interieur, waarbij Nieland de uitdaging was aangegaan om een 15-meterinterieur in een 12-meterboot te passen. Hij schroomde daarbij geen onorthodoxe maatregelen, waaronder een uit de kluiten gewassen U-bank in de stuursalon. “De enige manier om een bank te maken waar je ‘s middags met z’n tweeën even lekker languit een tukkie op kunt doen”, aldus Nieland. De robuuste Pilot 40 reageert tijdens het varen opmerkelijk direct, een echt ‘vaardersschip’ om heel aangenaam uren achtereen mee te kruisen.

Pilotclub

Pilots zijn achtereenvolgend door verschillende werven gebouwd. Nadat de VDL-werf begin deze eeuw zijn activiteiten had gestaakt, besloten enkele enthousiaste Pilot-eigenaren contact te leggen met andere eigenaren om de informatie over de stoere Pilots op peil te houden. In 2005 was de Pilotclub een feit. De club is nooit een officiële vereniging geworden, dat past niet zo bij de Pilotvaarder. Voorzitter Niek den Oudsten, destijds ook betrokken bij de oprichting van de club, legt uit: “Pilotvaarders zijn bijzondere, een beetje eigenzinnige mensen. Pilots zijn geen goedkope boten en tegelijk wel geschikt om comfortabel lange tochten over ruim water te maken. Dat doen veel Pilotvaarders dan ook graag. De meesten hebben veel vaarervaring en maken lange reizen naar Scandinavië, Engeland, de Donau of de Middellandse Zee. Ze zijn ondernemend en flexibel en volgen graag hun eigen plan. Dat los-vaste is echt wat ons bindt in de club.” Steeds meer ex-zeilers vinden hun weg naar een Pilot. Bij de club vinden ze de technische informatie over hun boot, tijdens bijeenkomsten, op het forum op de website en in de bouwdossiers van de diverse Pilotmodellen die de club heeft kunnen bemachtigen. 

Door de jaren heen is de Pilotclub een echte vriendenclub geworden. “We komen twee keer per jaar bij elkaar, vaak met zo’n 12 à 13 boten, in het voorjaar en najaar. De bijeenkomsten vinden verspreid door het land plaats en worden georganiseerd door een van de leden. De laatste keer in Sneek waren de meeste boten al twee dagen voor de start van de bijeenkomst aanwezig in de haven. Iedereen vindt het fijn om elkaar weer te zien en verhalen uit te wisselen over reizen die gemaakt zijn of over techniek en vernieuwingen aan boord. Ook worden er activiteiten georganiseerd, zo hebben we in Sneek Weduwe Jouwstra bezocht. Maar het kan ook een museumbezoek zijn of een stadswandeling. En vaak wordt er gedineerd in een goed restaurant.” De Pilotclub is steeds weer op zoek naar nieuwe leden die in het bezit zijn van een Pilot. Ook aspirant-Pilotvaarders die nog op zoek zijn naar een Pilot kunnen zich melden bij de club. Wanneer er binnen de club een boot te koop komt, kan vanuit de club het contact worden gelegd tussen potentiële kopers en verkopers.

www.pilotclub.nl

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar