Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Watermerk

KusterKring

KusterKring
Gepubliceerd op 24 juni 2022

Ideale reisgenoot

Varen in een boot van hetzelfde merk of van dezelfde werf schept een band. Veel bootmerken hebben dan ook een eigen vereniging van eigenaren. In de rubriek Watermerk brengen we deze merkenclubs onder de aandacht. In deze aflevering: de KusterKring.

Door Laurens van Zijp

De vereniging van eigenaren werd in januari 2002 opgericht en bestaat dit jaar dus 20 jaar. De leden van de KusterKring, zoals de clubnaam luidt, delen vaarervaringen en de historie van de schepen met elkaar. Voorzitter Maarten Molenaar: “Door verscheidene activiteiten te organiseren worden de onderlinge contacten warm gehouden. Er is een voorjaarstocht van ongeveer een week en een treffen in de herfst. Soms is er tussendoor nog een bezigheid. Deze activiteiten worden door leden georganiseerd met ondersteuning vanuit het bestuur. En uiteraard is er een jaarlijkse algemene ledenvergadering met ook weer een activiteit. In het kader van het 20-jarig bestaan was er aansluitend aan de voorjaarstocht een gezamenlijke boottocht door Friesland met buffet voor alle leden. En in het najaar is er een ‘Maritiem Event’ op de Meyerwerf Papenburg in Duitsland.” 

De website is recent vernieuwd en de communicatie van de leden onderling verloopt via verschillende app-groepen.  Zo is er een groep voor vaarinformatie en ervaringen van leden (zoals tochtinformatie, goede ligplaatsen en restaurants), een tech-app voor technische vragen en ervaringen en een app-groep voor algemene informatie.

Niet onvermeld mag blijven dat KusterKring-leden Ron en Tak van der Most vele reisverhalen hebben gepubliceerd in Motorboot. Met hun Kuster 42, Noaber genaamd, maakten zij lange tochten tot ver buiten Nederland. www.kusterkring.nl 

Historie van de Kuster

De eerste Kuster A38 liep in maart 2000 van stapel bij de toenmalige werf Consonant Yachts in Vriezenveen. Het was een zwaargebouwde waterverplaatser, getekend door ontwerper Willem Nieland. Die ontwierp een zeewaardig motorjacht (CE-categorie B) in opdracht van de werf, voorzien van een drie gangen tellende multiknikspant romp. Een stoer schip, met een ‘scheepse’ uitstraling. Het heeft een uitgekiend lijnenplan, doordachte constructie en gewichtsverdeling, een zeeg, gewelfde vormen en uitstekende vaareigenschappen. De verlaagde verschansing midscheeps vergemakkelijkt het op- en afstappen. Na de 38 bouwde Consonant ook Kusters van 31, 42, 45 en 47 voet. De aanduiding A betekent een open kuip; een C staat voor een campagnedek. De Kusters werden geafficheerd als ‘Uw ideale reisgenoot’.

In 2007 kreeg de Kuster A42 het predicaat ‘HISWA Motorboot van het Jaar’. In 2010 werd de slankere en meer zeewaardige Noaber 47 geïntroduceerd. Consonant Yachts was succesvol en bouwde ruim zeventig jachten totdat de economische crisis van 2008 voelbaar werd. De vraag naar jachten viel terug en de werf kwam in 2014 in zwaar weer terecht. Toen gebeurde er iets opmerkelijks: een groep Kustereigenaren nam de activiteiten over en ging op zoek naar een nieuwe partij om de bouw en het onderhoud van de Kusters en Noabers voort te zetten. 

1. Kusters in de haven van Gent. 2. Een Kuster 38, gebouwd door Kuster Yachts. 3. De Noaber van Ron en Tak van der Most, een Kuster 42.

Waardevolle aanvulling

Die werd gevonden in Harlingen. Sipko van Sluis, directeur van North-Line Yachts, zag in de Kuster- en Noaber-modellen een waardevolle aanvulling van zijn eigen portfolio. North-Line bedient immers het hogere segment van snelvarende, zeewaardige motorjachten, in polyester gebouwd. De komst van Consonant Yachts bracht een verbreding in het aanbod met haar zeewaardige waterverplaatsers in staal, eveneens in het hogere segment. De Kustereigenaren hadden met Kuster Yachts weer een gespecialiseerde werf voor winterstalling, reparatie, onderhoud en refit. 

Van Sluis besloot de ontwerpen eigentijdser te maken, met behoud van het DNA. Als eerste werd de Kuster A38 onder handen genomen. Dat ging verder dan gedacht. Jachtarchitect Arthur Mursell van TT Boatdesign, ontwerper van de North-Line, verbeterde de Kuster-romp op een aantal punten. De aanpassingen zorgden voor een verbeterde aanvangsstabiliteit, driftbeperking en koersvastheid. Tevens werd het brandstofverbruik gunstiger. Ook boven de waterlijn werd het model aangepast, waardoor een complete 2.0-versie van de Kuster A38 is ontstaan. Perfect voor de doelgroep van de Kuster en Noaber-jachten: actieve vaarders, waaronder veel oud-zeilers, die graag langere reizen ondernemen óók op zout water. In de Motorboot van juli 2018 is het testverslag van de ‘comfortabele zeebonk’ Kuster 38 terug te lezen.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar