Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Watermerk

Favoriteclub

Favoriteclub
Gepubliceerd op 24 november 2023

Liefde voor hout op ijzer

Varen in een boot van hetzelfde merk of van dezelfde werf schept een band. Veel bootmerken kennen dan ook hun eigen vereniging van eigenaren. In de rubriek Watermerk brengen we deze merkenclubs onder de aandacht. Deze maand de Favoriteclub waar ze graag even bij elkaar gluren om hun klassieke motorboot in topconditie te houden.

Door Jolanda Teering

Favoriteclub
Favoriteclub
Favoriteclub
Favoriteclub

1 en 2 De Favoriteclub in de passantenhaven van IJlst. 3 Bij de Hiswa te Water in 1987 trok de Super Favorite 1100 veel belangstelling. 4 De Mulder Favorite 1500, een eerbetoon aan de Favorite kruisers.

Dit jaar is het 85 jaar geleden dat Dirk Mulder in Voorschoten een metaalwinkel startte. Vanuit de schuur bouwde hij kleine zeilboten en zo ontstond Jachtwerf De Watersport. In de jaren 50 loopt het eerste stalen motorjacht van stapel, de voorloper van de populaire Favorite en Super Favorite jachten. In de loop van de jaren heeft Mulder Shipyard een sterke reputatie opgebouwd op het gebied van traditioneel vakmanschap, moderne technologie en kwaliteit. De werf is gegroeid en een toonaangevende speler geworden in de wereld van luxe en superjachten. Na het overlijden van zijn vader Dick in de zomer van 2022 staat Nick Mulder aan het roer van het bedrijf.

Testverslag

In 1987 testte Motorboot de Super Favorite 1100 (Motorboot 12-1987). De 11 meter lange kruiser had dat jaar veel belangstelling getrokken op de Hiswa te water vanwege de ouderwetse degelijkheid van het schip en de betrouwbaarheid. De Super Favorite 1100 beschikt over een fraaie en luxueus ogende mahonie opbouw. “Ik blijf er graag naar kijken”, aldus Mulder senior. “Het is een dankbaar stukje vakwerk dat van zo’n scheepje wat moois maakt. Het is tenslotte een jacht en geen werkbootje: het mag er best verzorgd uitzien.”

Als eerbetoon aan de vele Favorite kruisers bracht Mulder Shipyard bij haar 70-jarige bestaan de vernieuwde Mulder Favorite uit. Motorboot maakte een proefvaart met de Favorite 1500 (Motorboot 9-2011). Deze serie Favorites is ontworpen door Mulder Shipyard en Guido de Groot in samenwerking met Vripack Yacht Design in Sneek. De Favorite 1500 is volledig van aluminium gebouwd. “De keuze voor aluminium is heel bewust”, lichtte Dick Mulder toe. “Met iets meer snelheid vergroot je de actieradius enorm en dat biedt direct zóveel meer mogelijkheden.” Motorboot concludeerde: “De Favorite 1500 is een fraai gelijnd, heerlijk varend en tot in de puntjes afgewerkt motorjacht. Deze revival van een ooit beroemd type kruiser is een magnifiek eerbetoon geworden.”

Favoriteclub

In het vroege voorjaar van 1998 verkent een groepje bevriende Favoritevaarders de mogelijkheden om een Favoriteclub op te richten. De belangstelling is overweldigend, er blijkt veel behoefte onder Favoritevaarders om elkaar te leren kennen en wel en wee uit te wisselen over het varen met een stalen boot met houten opbouw. En dat is wat de club nu 25 jaar later nog altijd bindt. Voorzitter Wim Verschuur vertelt lachend: “We zijn gewoon een heel gezellige club Favorite-liefhebbers. Op deze klassieke schepen is altijd iets aan de hand. Een gevleugelde uitspraak bij ons is ‘Man wees wijzer, nooit hout op ijzer’. En dus staan we altijd voor elkaar klaar. De club telt op dit moment 63 leden. Er is binnen de groep zoveel ervaring met de Favorite kruisers, dat voor ieder probleem al een oplossing gevonden is. Maar we blijven niet steken in oude tijden hoor! We delen ook kennis en ervaringen over nieuwe verfsystemen en het plaatsen van zonnepanelen. Veel eigenaren willen hun klassieke schip op een goede manier vernieuwen.” Nieuwe Favorite-eigenaren die de club weten te vinden, komen wat dat betreft in een warm bad terecht. Manja van Daal, nu twee jaar lid, kan uit ervaring spreken. “Wij kochten de oude Super Favorite van Nienke Talstra, destijds een van de oprichters van de club. We zijn er smoorverliefd op geworden! Mijn man klust heel graag en kan op dit schip zijn hart ophalen. Als hij vragen heeft staat er altijd iemand klaar om te helpen.”

De Favoriteclub heeft een website, maar de onderlinge communicatie verloopt vooral via WhatsApp en de nieuwsbrief. Binnenkort wordt het allerlaatste clubblad gepresenteerd – nog eenmaal bomvol verhalen van alle leden – en bij de najaarsbijeenkomst aangeboden aan Nick Mulder. De Favoriteclub is dan ook uitgenodigd voor een rondleiding over de werf. Naast de voor- en najaarsbijeenkomst is er jaarlijks een Favoriteweekend in de zomer. Dat wordt steeds door andere clubleden georganiseerd en rouleert zo door het land. Er wordt samen gegeten en gedronken en er zijn uitstapjes in de omgeving. Maar vooral wordt bij elkaar aan boord gegluurd. “De boten geven echt een band”, stellen Wim en Manja eensgezind. De club is ontstaan rond de klassieke Favorite en Super Favorite kruisers, maar ook latere Favorite modellen zijn welkom wanneer ze voldoen aan het uitgangspunt: hout op ijzer.

www.favoriteclub.nl

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar