Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Watermerk

Vereniging ‘De Schottelboot’

Schottel
Gepubliceerd op 23 juni 2023

Mensen met stoere boten

Varen in een boot van hetzelfde merk of van dezelfde werf schept een band. Veel bootmerken kennen dan ook hun eigen vereniging van eigenaren. In de rubriek Watermerk brengen we deze merkenclubs onder de aandacht. Deze maand de Vereniging ‘De Schottelboot’ die zich inzet voor het behoud van (ex)patrouillevaartuigen met schottelaandrijving.

Door Jolanda Schneider 

Tijdens de watersnoodramp in 1953 werden twee opmerkelijke bootjes ingezet die opvielen door hun snelheid en extreme wendbaarheid. Ze werden gestuurd met een schroef die 360 graden kon draaien. De bootjes waren afkomstig van de firma Schottel uit Oberspray in Duitsland en wekten al snel de interesse van de Nederlandse Rijkspolitie te Water, Koninklijke Marechaussee, Rijkswaterstaat en Douane. In 1962 werd een ‘Schottelwerf’ gerealiseerd in Warmond en in de loop van de jaren zijn de Duitse bouwtekeningen meer en meer aangepast naar de eisen van de Nederlandse opdrachtgevers. De kleine bootjes groeien uit tot vaartuigen van 10 tot 23 meter lengte en de opbouw, die aanvankelijk ronde vormen heeft, krijgt een rechte en strakke vormgeving. Geen schottelboot is hetzelfde, ze zijn alle gebouwd voor de functie waarvoor ze zijn ingezet. Boten voor Rijkswaterstaat zijn uitgevoerd met een achterdek en een kraantje, politieboten worden gekenmerkt door een opbouw en douaneboten zijn specifiek toegerust om snel te kunnen varen. 

de Schottelboot

Type 10 ‘Ostrea’ is in 1970 gebouwd en heeft tot 1995 in de Rotterdamse haven dienst gedaan als douaneboot ‘Tureluur’. Het schip is 10,80 meter lang en 3,20 meter breed en wordt voortgestuwd door een Mercedes OM346 (185 pk, 6 cilinders) welke de Schottel SRP100 roerpropeller aandrijft. Type 12 ‘Bootsman’ is in 1977 gebouwd en heeft tot 1995 als RP35 (later P35) gevaren voor de politie in Groningen. Daarna heeft het schip gevaren voor de Provinciale Waterstaat van de provincie Drenthe. Het schip is 12,90 meter lang en 3,80 meter breed en wordt voortgestuwd door een Mercedes OM403 (250 pk, 10 cilinders) die de Schottel SRP100 roerpropeller aandrijft. Beide schottelboten hebben een maximum snelheid van ongeveer 30 km/uur. De eigenaren hebben de boten in de loop van de jaren van binnen verbouwd om comfortabel te kunnen recreëren, terwijl ze van buiten hun stoere looks hebben behouden.

Vereniging 'De Schottelboot'

De Schottelboot
De Schottelboot
Schottel

De Vereniging

Een kleine advertentie in de Waterkampioen, dertig jaar geleden, leidde tot de oprichting van de Vereniging De Schottelboot. Het beantwoordde aan de behoefte om de kennis over deze boten en de schottelaandrijving voor de toekomst te behouden. Bestuursleden Harold Oldenbeuving en Joey Godefrooi schetsen die beginperiode: “Bezuinigingen en reorganisaties bij onder andere de Rijkspolitie te Water hebben destijds geleid tot de verkoop van schottelboten via Domeinen en soms ook via jachtmakelaars. In diezelfde periode raakten stoere boten ‘in’ en zo kwamen veel schottelboten in particuliere handen. De een wilde de boot in zo goed als oorspronkelijk staat behouden, terwijl de ander zijn boot verbouwde tot een comfortabel jacht.” In de laatste jaren wordt, door de huidige generatie eigenaren, steeds meer geïnvesteerd in het comfort aan boord. Joey: “De groep schottelbootvaarders is heel divers, van vrachtwagenchauffeur tot goudsmit, het zijn echte liefhebbers met interesse in techniek. De sfeer in de groep is altijd heel prettig en in de loop van de jaren informeler geworden. Dat komt zeker ook door de verjonging in de groep. De bijna zestig leden zijn bovenal echt geïnteresseerd in elkaars boten en willen elkaar graag helpen.” 

De Vereniging De Schottelboot organiseert jaarijks verschillende bijeenkomsten. In februari vindt de jaarvergadering plaats, die vaak wordt gecombineerd met een gastspreker of (technische) presentatie. Tijdens het Hemelvaartweekend is het Schottelweekend en treffen de schepen elkaar ergens centraal in het land. Dit jaar was het een extra aangekleed jubileumweekend in Amersfoort (scan QR code voor filmpje). De vereniging heeft een website waarop voor leden alle technische informatie en bouwtekeningen van alle in Nederland gebouwde schottelboten is terug te vinden. Hier is ook een forum om de uitwisseling van vragen en kennis verder te vergemakkelijken. Zo blijft Vereniging De Schottelboot tot in haar haarvaten ook de behoudsorganisatie die ze altijd heeft willen zijn. De vereniging is dit voorjaar officieel toegetreden tot de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN). Samen optrekken onder deze vlag helpt enorm in de belangenbehartiging van oude boten, bijvoorbeeld als het gaat om onderwerpen als duurzaamheid. Het is bovendien een belangrijke stap om aangesloten schottelboten te kunnen registreren in het Register Varend Erfgoed Nederland (RVEN). 

www.deschottelboot.nl

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar