Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Watermerk

De Doerakclub

Gepubliceerd op 28 juli 2023

Rustige deugnieten

In de allereerste Motorboot van augustus 1983 is één artikel specifiek gewijd aan een botenmerk: de Doerak. De Eista werf in Nederhemert-Zuid, waar de Doerak oorspronkelijk gebouwd werd, is dan al enkele jaren dicht. Jachthaven Pro Aqua in Meppel heeft zich toegelegd op de bemiddeling bij de verkoop van tweedehands Doeraks en  onderhoud en reparatie ervan. Bedrijfsleider G.H.C. Versfeld, geruime tijd verkoper geweest bij de Eista werf: “We zijn erop uit om de 2.500 klanten (die varen in een Doerak, red.) vast te houden, ik heb daarbij het voordeel dat ik er zeker 1.500 ken en dat ik de boten tot in detail kan dromen.” Versfeld is er trots op dat de belangstelling voor Doerak-motorboten is gebleven, na sluiting van de Eista werf, en dat de Doeraks hun waarde hebben weten te behouden. “Ik ben het nooit eens geweest met mensen die een Doerak lelijk vinden. Ik kijk er altijd met plezier naar vanwege de praktische en doelmatige schoonheid van het schip. De Doerak is geen gril of bevlieging geweest, maar een totaal nieuwe benadering van de jachtbouw, die een comfortabel en karakteristiek motorjacht binnen het bereik van zeer veel mensen heeft gebracht.”

De Doerakclub

De Doerakclub
De Doerakclub

Foto’s: 1 – De Doerak 900 Salon uit de Motorboottest in 2004. 2 – Een Doerak bij de ingang van jachthaven Pro Aqua in Meppel (1983). 3 – Onderweg met de Doerakclub.

Door de jaren heen heeft de Doerak regelmatig in Motorboot gestaan. De laatste vaartest is gepubliceerd in Motorboot van oktober 2004. Holiday Boatin in Sneek, met toen een huurvloot van 45 Doeraks, bouwde sinds enkele jaren nieuwe Doerak motorboten. In de test in 2004 stond de Doerak 900 Salon centraal. “Maar,” zo vroeg auteur Albert Eefting zich af, “mag het eigenlijk nog wel een Doerak heten? Het nieuwe schip laat weinig over van de alom bekende uitermate spartaanse Doerak.” Hij concludeerde dat het sprookje van de lelijke eend die een zwaan werd waarheid is geworden. Net als oudere modellen heeft de Doerak 900 Salon de stalen knikspant romp met markante stompe boeg en een praktisch ruimtegebruik. De nieuwe, dichte stuurhut en ronde afwerking van het interieur geven de boot een luxe uitstraling.

Doerakclub

De Eista werf nam in 1968 het initiatief om een reünie te organiseren voor de eerste bezitters van een Doerak. Deze groep besloot al snel om vaker samen te komen en richtte nog hetzelfde jaar de Doerakclub op. Dit werd de start van vele jaren van gezamenlijke vaartochten en uitwisseling van ervaringen. De Doerakclub groeide door de jaren heen tot meer dan 600 leden. Theo Rieu, PR-man van de club: “We zijn één grote familie. Onderweg op het water herkennen we elkaar aan de Doerakclubvlag. We toeteren dan even of varen een stukje samen op. De onderlinge verbondenheid is groot. We varen weliswaar een ondeugende Doerak maar we zijn allemaal heel rustig. Kan ook niet anders met 7 tot 8 kilometer per uur. We genieten van de omgeving en van onze boot. De meeste Doeraks zijn tip top in orde. Ook veel jonge mensen kiezen voor een Doerak juist omdat ze makkelijk varen en er nog wat te klussen valt.”

Een grote club is mooi maar vraagt ook extra organisatie. Theo lacht: “Het is een hele happening als we samenkomen op onze vaartochten en bij de Doerakclubdagen buiten het vaarseizoen. Dit jaar vieren we ons elfde lustrum en in augustus liggen we met 90 Doeraks in de haven van Ossenzijl. Natuurlijk is dat een heerlijk weerzien van elkaar. Er worden veel vaarverhalen uitgewisseld en iedereen is nieuwsgierig naar de andere boten. Dit jaar organiseren we natuurlijk extra activiteiten in verband met ons jubileum, de meesten doen hier ook aan mee.” Naast de landelijke clubactiviteiten zijn er ook regionale Meet & Greets die door leden worden georganiseerd om elkaar ook in een wat kleiner gezelschap te ontmoeten. En af en toe wordt er een bedrijfsbezoek of workshop georganiseerd. Beginnende Doerakvaarders kunnen een beroep doen op zogenaamde ‘coachende schippers’, dat zijn ervaren leden van de Doerakclub die meevaren met nieuwe schippers en tips geven over de boot. Deze ondersteuning is ook beschikbaar bij zogenaamde Stertochten vanaf een locatie ver weg naar een landelijke lustrumbijeenkomst. Theo: “Leerzaam én gezellig! Sowieso staan we als club klaar om vragen van leden te beantwoorden. Op onze website is veel informatie te vinden over de verschillende Doerakmodellen en technische onderwerpen en we hebben een technische commissie bestaande uit drie doorgewinterde Doerakvaarders. Zo houden we de Doerakkennis op pijl!”

www.doerakclub.nl

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar