Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Watermerk

De Barkasclub

De Barkasclub
Gepubliceerd op 25 augustus 2023

Geen fratsen en franjes

Varen in een boot van hetzelfde merk of van dezelfde werf schept een band. Veel bootmerken kennen dan ook hun eigen vereniging van eigenaren. In de rubriek Watermerk brengen we deze merkenclubs onder de aandacht. Deze maand de Barkasclub die dit jaar haar 25-jarig jubileum viert.

Door Jolanda Schneider

In 1998 nemen Annemarie en Henjo Scholten het initiatief om de Barkasclub op te richten om Barkasvaarders samen te brengen en vaarervaringen en technische tips uit te wisselen. Dick Navest, huidig bestuursvoorzitter, vertelt: “We zijn een club van echte vaarders. Veel van onze leden hebben gezeild of in de beroepsvaart of grote vaart gezeten. We houden niet van fratsen en franjes, we genieten gewoon van het varen in onze stoere boten, lekker buiten in de open kuip.

Dit jaar vieren we ons 25-jarig jubileum en daar gaan we echt een feestje van maken. We zijn er trots op dat we dat nog samen kunnen vieren met de oorspronkelijke oprichters van de vereniging én met Barkas-ontwerper Lammert Huitema. Natuurlijk gaan we hen flink in het zonnetje zetten, we hebben nog een speciale verrassing voor ze in petto.” Het jubileum wordt gevierd tijdens het jaarlijkse Zomerweekend begin september. Dit keer komt de Barkasclub bijeen in de Amsterdam Marina. “We starten natuurlijk met een steigerborrel die altijd wordt aangekleed met shantymuziek en ons clublied. Verder praten we vooral gezellig bij, we zijn in de loop van de jaren ook gewoon een mooie vriendenclub geworden. In Amsterdam maken we ook een fietstocht en we gaan samen eten, zowel aan als óp het IJ.”

Zomerweekend en winterbijeenkomst

Het jaarlijkse ‘natte’ Zomerweekend in september wordt altijd georganiseerd door steeds verschillende leden. Daarnaast vindt ieder jaar begin maart de winterbijeenkomst plaats. Dick: “Dat is vaak een gecombineerd programma waarin ook volop ruimte is om bij te praten. Voor wie wil organiseren we een lezing, workshop of rondleiding zoals afgelopen winter over de Koggewerf in Kampen. Verder is dan de Algemene Ledenvergadering en gaan we samen borrelen en eten.” De club heeft een website met veel informatie over de geschiedenis van de Barkas en de Barkasclub. Een paar keer per jaar verschijnt de nieuwsbrief met updates over clubactiviteiten, vaarverhalen en informatie over bijvoorbeeld techniek en regelgeving. Klik hier voor meer informatie.

1 Alle Barkassen bij elkaar tijdens het Zomerweekend in Appingedam. 2 De stille Barkas 1000 MK uit 1990.  3 De Barkas 1000 Classic ‘Frieda’ in een oerhollands kleurenpalet.

Historie

Barkas-ontwerper Ing. Lammert Huitema werkte al tientallen jaren in de jachtbouw voor hij in 1987 besloot om zijn idee voor een totaal nieuw ontwerp motorboot verder uit te werken. Met zijn ervaringen in het ontwerpen van vrachtschepen stelde hij een eisenpakket op met onder andere de volgende punten: het schip moest een stoere uitstraling hebben, mooie rompvorm, een grote open kuip, goede vaareigenschappen en een zo laag mogelijk geluidsniveau. De boot kreeg de naam ‘Barkas’, vernoemd naar de grootste sloep die koopvaardij- en oorlogsschepen in het verleden met zich meevoeren.

Op de website van de Barkasclub schetst Huitema tot in detail hoe de keuzes in het ontwerp van de Barkas tot stand zijn gekomen. Bijvoorbeeld hoe strikte geluidsnormen van de scheepvaartinspectie in de voormalige DDR in de jaren 60 ertoe leidden dat hij, bij de uitwerking van de eerste Barkas, eigenlijk direct begon aan de voortstuwingsinstallatie in verband met de geluidsbestrijding. Er is gekeken naar de keuze en plaatsing van de motor, het ontwerp van de schroef en het schroefraam, flexibele plaatsing van de houten stuurhuisopbouw op de stalen romp, zwevende vloeren. Huitema legde de focus allereerst op preventie van geluid en pas daarna op isolatie.

‘Wat een rust!’

‘Wat een rust!’ luidt de titel van de vaartest van de Barkas 1000 MK in Motorboot van september 1990. Getest wordt het demonstratieschip dat Huitema heeft laten bouwen om de kleinste technische bijzonderheden, zoals hij die had bedoeld, te laten zien. De test concludeert: “Zijn grote aandacht voor geluidsbestrijding heeft verbluffende resultaten: het is de stilste motorboot van deze grootte die wij kennen.” Pas boven de 2.500 toeren wordt het geluid van maximaal 67 dB(A) hoorbaar in de stuurhut.  

In 2017 test Motorboot de Barkas 1000 Classic ‘Frieda’, inmiddels doorontwikkeld door Keikes Jachtbouw. In het testverslag dat verschijnt in Motorboot van juni 2017 ligt de nadruk op het klassieke, maar springlevende ontwerp van het schip. “Komt het door het oerhollandse kleurenpalet van diep donkerblauw, rood en roomwit, of is het die volle, overnaadse romp met zijn zware kabelaring en stoere apostelen? De Barkas 1000 Classic is precies zoals een Barkas hoort te zijn: stoer, degelijk en ingetogen mooi.” Op volle snelheid blijft het geluidsniveau nog steeds keurig onder de 70 dB(A). 

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar