Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Watermerk

Crownersclub

Crownersclub
Gepubliceerd op 28 april 2022

Ontmoeten als doel

Varen in een boot van hetzelfde merk of van dezelfde werf schept een band. Veel bootmerken hebben dan ook een eigen vereniging van eigenaren. In de rubriek Watermerk brengen we deze merkenclubs onder de aandacht. In deze aflevering: de Crownersclub, die volgend jaar jubileert. 

Door Laurens van zijp

In 1995 kwam Jan van Dijk – huidig interim-voorzitter – in bezit van een RiverHoliday (9,70 x 3,40 x 0,90 meter) met open kuip, de ‘Cadans III’. Hij nam 25 jaar geleden het initiatief om een club van eigenaren te vormen en belegde daarvoor op 8 maart 1997 een bijeenkomst. Animo genoeg, zo bleek. Jan van Dijk: “Er waren heel wat eigenaren die zelf hun boot hadden afgebouwd en die waren zeer gemotiveerd om lid te worden. Ze hadden belangstelling voor andere technieken. Anderen, waaronder ikzelf, waren juist geïnteresseerd in andermans vaarbeleving en ervaringen. Het is leuk om andere Crownvaarders te ontmoeten. Dat is een belangrijk doel van de club. Als je onderweg een Crownvaarder tegenkomt, stap je er gemakkelijker op af wanneer je elkaar al eens bij de club hebt ontmoet.”

Een jaar later volgde de officiële inschrijving bij de Kamer van Koophandel van wat de ‘Crowners Club’ is gaan heten. Al snel daarna lag het ledental rond de honderd. Overigens kunnen ook niet-eigenaren lid worden en oud-eigenaren lid blijven. Er zijn twee bijeenkomsten per jaar; de jaarvergadering in het eerste kwartaal en een ‘nat treffen’ met schepen in het vaarseizoen. En er is jaarlijks een activiteit, zoals een excursie. De clubleden krijgen vier keer per jaar een clubblad, de ‘Crowners Actueel’. De papieren uitgave is volgens Jan ‘het cement van de club’. De eigenarenvereniging werkt plezierig samen met de werf, maar is onafhankelijk, benadrukt Jan.

Verder blijven de clubleden op de hoogte via een website en Facebookpagina. Door alle beperkingen de afgelopen twee jaar, is het clubleven wat roestig geworden. Dit jaar gaat er weer een frisse wind waaien, wat tevens tot uiting komt in nieuwe clubkleuren en een vers logo. Er zal ook aandacht zijn voor het 60-jarig werfbestaan, terwijl volgend jaar het 25-jarig bestaan van de club wordt gevierd. www.crownersclub.nl  

Historie van de Crownersclub

In 1962 besloten scheepstimmerlieden Chris de Koning en Jan Keyzer sr. tot samenwerking en gingen zelf boten bouwen. Ze vonden onderdak in een voormalige pannenloods aan de Does in Leiderdorp. Al snel richtte Scheeps- en Jachtwerf De Koning-Keyzer zich op semi-seriebouw: een standaardromp, waarop en waarin verschillende opbouwen en interieurs mogelijk waren. Zoals een open stalen toerboot van 5,50 meter lengte met windscherm van mahonie en hardglas, en een kajuitboot van dezelfde lengte, met een opbouw met een verlijmd houten dak. Beide voorzien van een buitenboordmotor.

Ambachtelijk en kleinschalig

Dit jaar bestaat de werf, die nu Crown Yachts heet, 60-jaar. In die zes decennia is een breed scala aan modellen uitgebracht, die bij elkaar een staalkaart van de publiekssmaak vormen. Een constante factor: de klant wil steevast iets groters. Na de 5,50 meter uit de beginjaren kwam eind jaren zestig de eerste Crown Cruiser 740 op de markt. Gevolgd door grotere lengtematen, met of zonder achterkajuit, tot en met de 970. De houten opbouw verdween en werd volledig van staal. De ‘GSAK’-uitvoering raakte in zwang: gesloten salon met achterkajuit. Voorzien van een bovenbesturing. De vraag naar motorboten was tot de jaren tachtig groot; van de Crown Cruiser 885 bijvoorbeeld werden  jaarlijks twaalf tot vijftien exemplaren gebouwd.

Crownersclub

1. Het jaarlijkse treffen van de Crownvaarders op het water. 2. De Cadans III, een RiverHoliday 950, in Frankrijk. (foto: Jan van Dijk) 3. Een recent opgeleverde Crown Cruiser.

Karakteristiek voor de vroege ‘Crowns’ was de knikspant- romp met vrij volle kop en een groot raam aan weerszijden van de kajuit. Later kwam daar een geprononceerde ‘rand’ rond de opbouw bij. Na de eeuwwisseling veranderden de modellen, want de werf schakelde over op gedigitaliseerde ontwerpen met laser-gesneden snijpakketten. Wat niet veranderde: de ambachtelijke, kleinschalige bouwwijze.

Het gros van de schepen werd in de jaren zestig en zeventig als zelf af te bouwen casco’s – al dan niet glasdicht – geleverd. Pas later ging de werf jachten kant-en-klaar opleveren. Enkele typenamen: RiverHoliday, Cruiser, Buster en Trawler. Vandaag de dag is de Crown Cruiser 10.20 het kleinste model van de werf; een cabriolet cruiser met veel ‘buitenbeleving’. Dit jaar gaat ook het nieuwste model van de werf te water, de Crown Keyzer S40. Een snel schip met V-vormig onderwaterschip, waarmee tevens goed te toeren valt. Het modellengamma bestaat uit waterverplaatsers met overhangende boeg: de Crown Cruiser 107 en 120. En steilstevens, die weer onder te verdelen zijn in de waterverplaatsende S41 en S45, en de halfglijdende S36 en S40.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar