Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Specials

Boot Holland 2024

Boot Holland 2024
Gepubliceerd op 16 februari 2024

Verschuiving van segmenten

Wie vorig jaar op Boot Holland is geweest zal het niet zijn ontgaan: de onder motorbootvaarders zo geliefde watersportbeurs heeft niet meer het karakter van de stalen botenshow van weleer. In plaats daarvan groeit het aanbod polyester boten. 

Door Yvonne Zwaan

Beursmanager Gerda Brouwer geeft het met pijn in het hart toe: de verschuiving tussen de verschillende motorbootsegmenten die na 2020 zichtbaar werd is onomkeerbaar. “We zien het aantal deelnemers van snelvarende boten, sloepen en tenders toenemen terwijl de animo onder staalbouwers om zich op Boot Holland te presenteren achter blijft. Ik vind het heel jammer dat deze typisch Hollandse boten nog maar zo beperkt vertegenwoordigd zijn op onze beurs, maar deze trend is niet alleen bij ons zichtbaar. Op Boot Düsseldorf was het aantal stalen motorboten ook op één hand te tellen.” Als gevolg van deze verschuiving in het botenaanbod is de motorbotensteiger dit jaar weer een stukje korter dan vorig jaar. Bovendien zijn de motorboten niet langer in de Saksenhal, maar in de kleinere Frankenhal te vinden. Hier staan ook de snelvarende polyester jachten opgesteld. Onder meer de Tigo 1050 van Bootcentrum Geertsma, de Heechvlet 10.80 van Argos Jachtbouw/Veldman Yacht Charters en de Vri-Jon Contessa 42 AC zijn hier te bezichtigen, evenals enkele houseboats van Scheepsmakelaardij Goliath.

Boot Holland 2024
Boot Holland 2024
Boot Holland 2024
Boot Holland 2024

Terug na jaren van afwezigheid op Boot Holland zijn Vetus en Yanmar, die een gezamenlijke stand hebben in de Frankenhal. Naast enkele dieselmotoren en aanvullende producten voor de voortstuwing zijn de Vetus E-Line en E-POD te zien. Nieuwkomer op Boot Holland is Blue Lobster Yachts, dat de stand vult met een Lomac RIB en Beneteau Flyer 8 Sundeck. Verder is De Vaart Yachting in deze hal te vinden met een Nimbus 305 Coupé en een Aquador 250 HT.

“In de Saksenhal hebben we alle open dagboten van polyester en aluminium ondergebracht, zodat de bezoeker een mooi overzicht van het aanbod aan sloepen en tenders krijgt voorgeschoteld”, vervolgt Gerda. “Hier zal Rivéra Nautic zijn opwachting maken met een grote stand waar diverse modellen van Maxima Boats te bewonderen zijn. Ook Boot Akkrum pakt flink uit met diverse sloepen, tenders en rubberboten.”

Palaver

Voor wie even genoeg heeft rondgeslenterd langs alle boten, accessoires en motoren kan even bijkomen bij het Palaver. Hier worden dagelijks lezingen en workshops gehouden. Zo bespreekt ‘Varen doe je samen!’ de mogelijkheden met betrekking tot het legen van de vuilwatertank,  de voorhanden zijnde alternatieven voor antifouling en duurzame schoonmaakproducten. Komend seizoen eindelijk eens op eigen kiel naar het Wad? Schuif dan aan bij de presentatie van Marianne van der Linden van Scheepswijs en Dolf Siere van Altijdwadt en ontdek alles over geulen, verzanding, bakens, foerageergebieden en droogvallen. En mocht Duitsland op de planning staan, dan zijn de lezingen van ‘onze’ Henk Nooter niet te missen! Van zijn hand zijn de boeken ‘Varen naar Denemarken’ en ‘Varen naar Duitsland’ in de Watersport Praktijkreeks.

Carrière

Tijdens Boot Holland is er ook aandacht voor de carrièremogelijkheden in de watersport. De beursorganisatie heeft de handen ineen geslagen met brancheorganisaties HISWA-Recron en NJI, om samen op het Werken & Leren Paviljoen te laten zien wat voor opleidingsmogelijkheden en banen er zoals zijn. Nieuw dit jaar is het Recreatiepaviljoen, specifiek bedoeld voor wie interesse heeft in het huren van een boot. Hier doe je inspiratie op voor aanlegplaatsen, ontdek je welke routes er gevaren kunnen worden en waar je het beste kunt overnachten. Ook is er informatie te vinden over veiligheid en vaarregels op het Veiligheidsplein.

Hoewel de opzet dus wat anders is dan voorgaande jaren, belooft het weer een inspiratievolle aftrap van het vaarseizoen te worden in Leeuwarden. Natuurlijk is Motorboot ook weer van de partij. Je vindt ons op stand 8004, in de gang die Entree West met de Frankenhal en Saksenhal verbindt.

Boot Holland 2024

Boot Holland wordt gehouden van woensdag 6 tot en met zondag 10 maart in het WTC Expo in Leeuwarden. www.boot-holland.nl

Locatie
WTC Expo
Heliconweg 52
8914 AT Leeuwarden

Openingstijden
Woensdag 6 maart: 10.00-18.00 uur
Donderdag 7 maart: 10.00-21.00 uur
Vrijdag 8 maart: 10.00-18.00 uur
Zaterdag 9 maart: 10.00-18.00 uur
Zondag 10 maart: 10.00-17.00 uur

Toegangsprijzen
Aan de kassa: € 17,00
Online voorverkoop: € 12,50
Kinderen t/m 12 jaar (vergezeld door een volwassene): gratis
Parkeertarief: gratis. In verband met de bouw van het nieuwe Cambuur-stadion is het aantal parkeerplaatsen direct bij ingang West van het WTC Expo beperkt. Bezoekers aan Boot Holland kunnen ‘Stadionplein’ invoeren in de navigatie en worden door parkeerwachters naar een parkeerplek geleid.
Klik hier voor Primeurs en Noviteiten op Boot Holland 2024.
Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar