Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Specials

Meerdaagse vaartochten met een sloep

Meerdaagse vaartochten met een sloep
Gepubliceerd op 23 mei 2022

‘JE KUNT MEER MET EEN SLOEP’

Een goed gevulde rieten mand met stokbrood, brie en voldoende rosé, zo kennen de meeste watersporters de gemiddelde sloepvaarder. Toch lijkt dat een eenzijdig beeld. Er kan zoveel meer gedaan worden met een sloep dan alleen een gezellig dagje uit. Rob en Esther Steenbrink weten daar alles van. Zij maken Meerdaagse vaartochten met een sloep en delen hun ervaringen in een boek. 

Door Marjolein Scherrenberg

Esther en Rob zijn echte outdoor mensen. “Van oorsprong zijn we kampeerders en buitensporters. We genieten onder andere van bergwandelen, skiën en golfen. Vanwege onze drukke bezigheden, we hadden een eigen bedrijf dat in-middels verkocht is, waren we op zoek naar meer rust. Een boot was een logische keuze”, begint Esther hun verhaal. Rob legt uit waarom de keuze op dit type boot viel: “We wonen in Leiderdorp en vinden het belangrijk om onder de Leidse bruggen door te kunnen varen. Een kajuitboot viel daarmee af.” Het echtpaar begon hun sloepavonturen in 2013 met een Antaris van 5 meter, die gedeeld werd met vrienden. Een tweedehands Makma van 7 meter volgde in 2016. Het varen gaf zoveel plezier dat de wens ontstond om meer met de sloep te doen, daar hoorde een iets ruimere boot bij. Dat werd de boot die ze nu hebben, een Seafury 800 uit 2019 die de naam ‘Tranquility’ kreeg. Deze sloep is van alle gemakken voorzien: een 80 liter dieseltank, een handig toilet, een koellade van 30 liter, een watertank met 30 liter en een dekdouche. Rob vertelt dat zij ook bij koeler weer varen: “Bij een draaiende motor is er verwarming onder de buiskap. Dat maakt het comfortabel om van maart tot november op het water te zijn.” In 2020 lieten zij een hoge achtertent maken, die ze in delen kunnen aanritsen. “Dat is prettig bij langere vaartochten”, aldus Esther. “We hebben zo meer leefruimte gecreëerd.”

Meerdaagse vaartochten met een sloep
Meerdaagse vaartochten met een sloep

Ook de technische uitrusting is op meer vaargemak en veiligheid afgestemd. “Qua techniek hebben we een diepte-meter, een standaard Vetus dashboard, twee accu’s (één startaccu en één voor de accessoires), een zoeklicht, claxon en walstroom. Dat laatste is vooral handig onderweg in jachthavens. Voor de navigatie gebruiken we een waterdichte Samsung Active Pro tablet. Voor de veiligheid hebben we een handheld marifoon, type Standard Horizon HX300E. Dat is vooral praktisch op de grote rivieren en bij bruggen en sluizen”, aldus Rob.

ERVARING

Esther en Rob hebben inmiddels veel ervaring opgedaan. Zij varen gemiddeld 250 uur per jaar. Het meerdaags varen met een sloep kan iedereen, zo vinden zij. Esther: “Je kunt onderweg in een hotel of B&B slapen als je liever op de wal overnacht. Wat dat betreft zijn er volop mogelijkheden. Aan boord is ook een prima optie. Je kunt dan bij een jachthaven met alle voorzieningen gaan liggen, maar het kan ook meer spartaans bij een eilandje of voor anker. Het is maar net wat je wilt, waar je je comfortabel bij voelt en of je van improviseren houdt. Hoe groter de sloep hoe makkelijker het wordt. Hoe kleiner de boot, hoe beter de omstandigheden moeten zijn. Je hebt immers minder leefruimte aan boord waar je fatsoenlijk beschut bent.” Rob vult aan. “Onze sloep kan officieel tot windkracht 6 Bft en golven tot 2 meter hebben, maar dan varen we liever niet.” Esther slaapt graag aan boord. “Het geeft ons een knus gevoel. Je ligt heerlijk op het water. We hebben voor meer comfort een topper op de vrij stevige matrassen gelegd. ‘s Morgens rollen we dat heel praktisch op, zodat het overdag niet in de weg ligt.”

Meerdaagse vaartochten met een sloep
Esther en Rob Steenbrink. Meerdaagse vaartochten met een sloep

Een goede voorbereiding is alles, geeft Rob aan: “We kijken van te voren welke bruggen en sluizen we gaan passe-ren op de geplande route en welke stops we kunnen doen onderweg. Daar blijven we flexibel in, want de praktijk kan anders verlopen. Een alternatief plan is handig.” Esther wijst erop dat de weersverwachtingen heel belangrijk zijn. “Ik navigeer en kijk op alle weerapps. We zijn niet bang voor kou en een bui is niet erg maar varen is niet fijn als het hard regent of flink waait.” Rob: “De taken zijn bij ons mooi verdeeld. Ik let vooral op de techniek en Esther navigeert. Varen wisselen we af, dat vinden we allebei leuk om te doen. We zijn goed op elkaar ingespeeld en accepteren el-kaars commentaar.”

GEVOEL VAN VRIJHEID

Varen met de sloep door Nederland geeft het echtpaar een groot gevoel van vrij zijn. Rob: “Het is mooi om het land vanaf het water te zien, met een sloep heb je vrij uitzicht en kun je rondom kijken. Je bent echt samen op avontuur.” Ze varen graag op de grote rivieren. “Langs al die enorme schepen varen is ontzettend leuk. Je moet misschien een beetje lef hebben, maar het zit ‘m meer in de voorbereiding. Je schip goed kennen is een voorwaarde en daarnaast is het verstandig om via de marifoon te communiceren met de grotere schepen.” Ook een tocht naar de Waddeneilanden schuwen ze niet. “Rustig blijven,” zegt Rob, “dat is het allerbelangrijkste. Zorgen dat je niet in paniek raakt, blijven nadenken. Ik hou altijd rekening met iedereen en ga ervan uit dat ik voor iedereen moet uitwijken, dat vaart wel zo veilig.”

Meerdaagse vaartochten met een sloep zijn mits goed voorbereid prima te doen.

FACEBOOKGROEP

In de facebookgroep ‘Sloepen en Tenders,’ postten Rob en Esther hun meerdaagse sloepentochten. Rob: “We kregen daar veel enthousiaste reacties op en ook vaak vragen. Blijkbaar is er behoefte aan meer informatie rondom het meerdaags sloepvaren.” Ze kwamen toen op het idee om hun reisverhalen te bundelen en die aan te vullen met met tips en informatie. Zij bouwden daarom een website waar het boek als pdf gratis te downloaden is, maar je kan het ook bestellen als ‘hard copy’. Het boek werd inmiddels gretig gedownload en besteld. Esther en Rob zijn momenteel bezig met een nieuwe versie. Rob: “Ons doel is niet om hier geld aan te verdienen, maar om het meerdaags genieten met een sloep toegankelijker te maken, drempels weg te halen. Er kan echt zoveel meer dan je denkt. Het is een kwestie van goed voorbereiden en doen!

Meerdaagse tochten met de sloep

 

Inmiddels is de tweede versie van hun informatiegids uit. Nu met zeven nieuwe vaartochten en en 150 overnachtingsadressen aan het water. Download hem gratis via de webshop. 

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar