Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Actueel

RWS wijzigt twintig marifoonkanalen

Gepubliceerd op 22 september 2022

RWS wijzigt twintig marifoonkanalen met ingang van dit najaar. Oorzaak is dat de World Radio Conference (WRC) enkele analoge marifoonkanalen op de VHF-band gaat gebruiken voor digitale datacommunicatie. Hierdoor zijn deze kanalen niet meer beschikbaar voor spraakcommunicatie zoals met bruggen, sluizen en verkeersposten.

Voor de communicatie met vaarweggebruikers maakt Rijkswaterstaat (RWS) gebruik van frequentiekanalen. Daarmee is contact met gebruikers mogelijk zowel via spraak (marifoon) als ook via data (AIS). Per 1 januari 2023 moet een aantal van deze marifoonkanalen op de vaarwegen worden aangepast. Dit najaar start Rijkswaterstaat daarom met het wijzigen van de marifoonkanalen van twintig opstelpunten.

VDES

De World Radio Conference (WRC) bepaalt mondiaal waarvoor welke kanalen worden gebruikt. De WRC heeft eerder vastgesteld welke analoge marifoonkanalen vanaf 1 januari 2023 voor digitale datacommunicatie worden bestemd. Daarvoor is het radiocommunicatiesysteem VDES opgestart. Dit systeem werkt in de Marine Mobile VHF-band. De consequentie hiervan is dat een aantal opstelpunten van RWS een ander marifoonkanaal moet gaan gebruiken.

RWS wijzigt 20 marifoonkanalen
RWS wijzigt twintig marifoonkanalen

Het huidige kanaal is dan niet meer beschikbaar voor spraakcommunicatie op de betrokken objecten (bruggen, sluizen, verkeerspost). Het gaat voor heel Rijkswaterstaat om twintig opstelpunten. In het bovenstaande overzicht is te zien om welke punten dit gaat. Ook staat vermeld wanneer RWS het kanaal zal omzetten naar een andere frequentie.

Voor de locaties Dorkwerd, Farmsum, Groningen, Hollum en Terschelling wordt de planning nog bekend gemaakt. Deze is binnenkort te vinden op vaarweginformatie.nl.

Aanpassing apparatuur en borden

Per 26 september 2022 start de gefaseerde aanpassing van de apparatuur. Ook wordt die dag de  bebording buiten gewijzigd. Zo is het juiste VHF-kanaal voor de gebruikers onderweg goed te zien. De twintig vernieuwde marifoonkanalen zijn ook te vinden op de website van ‘Varen Doe Je Samen!‘ en in het marifoonboekje. De nieuwe VHF-kanalen zijn vastgesteld in goed overleg met Agentschap Telecom, Belgische Agentschap Telecom (BIPT) en Port of Antwerp.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 58,- per jaar