Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Events

Voorbereid het water op

Gepubliceerd op 24 april 2024

‘Laat je niet tegen houden door onkunde’

Iedereen die wel eens bij een ervaren schipper aan boord is gestapt, zal zich de fijne vaartocht herinneren. Wie wel eens aan boord is gestapt bij iemand die van toeten noch blazen wist, heeft waarschijnlijk iets andere herinneringen. Wie echter wel eens aan boord is gestapt bij iemand die van toeten noch blazen wist, weet dat waarschijnlijk nog wel. Wil je zelf ook graag eens aan het roer staan, dan kun jij jezelf dit gestuntel besparen.

Margreet Cromjongh weet hier alles van. Margreet vertelt dat passie voor watersport en onderwijs twintig jaar geleden haar ertoe brachten om als professioneel docent marifonie en Klein Vaarbewijs te beginnen. “Ik ontwikkel zelf al het cursusmateriaal en maak veel gebruik van foto’s, filmpjes en tekeningen, zodat de deelnemers de lesstof als het ware zelf beleven.” Ze kiest bewust voor deze opzet. “Ik krijg er veel voldoening van om op een toegankelijke manier alle kennis en vaardigheden over te brengen. Ik zie graag mijn cursisten met meer kennis en vol zelfvertrouwen het water op gaan.”

Cursus marifonie en

Margreet Cromjongh geeft al twintig jaar vaarlessen.

Kleine uitdagingen

Margreet vertelt uit eerste hand waar je zoal mee te maken krijgt: “Als je voor het eerst zelfstandig gaat varen, komen er automatisch een paar vaardigheden bij die je moet leren. Je maakt je boot niet zomaar met een gewone knoop vast want dan kan ie losschieten. Je moet even weten welke knoop je in situaties gebruikt en hoe je de stootwillen ophangt. Als er een groot schip langs vaart en er komen enorme golven is het prettig als je boot netjes blijft liggen en niet tegen de steiger aan beukt. En dan vaar je weg, heerlijk de vrijheid tegemoet. Maar je bent niet de enige op het water. Het lijkt wel of iedereen weet wat hij doet en jij hebt geen idee hoe of wat.  Voor de zekerheid ga je voor iedereen aan de kant. Maar vaart dat nog wel prettig? En als je op een mooi plekje voor anker gaat en je krijgt hem niet meer los, wat doe je dan? Moet je dan het water in of kan het ook anders? Dat soort dingen.” Lachend vervolgt ze: “Vooruit varen lukt over het algemeen prima. Maar als je in de krappe box moet aanleggen aan het eind van de middag en iedereen aan jouw steiger zit in hun boot met een drankje te kijken hoe jij peentjes zwetend je box in invaart? Niet echt een fijn vooruitzicht. Dat zijn van die kleine uitdagingen die je allemaal gratis erbij krijgt als je voor het eerst gaat varen.”

Margreet is helder als het gaat om hoe je dit voorkomen kunt: “Laat je alsjeblieft niet tegenhouden door onkunde. Daarvoor is varen veel te leuk. Je kunt ervoor kiezen om iemand in te huren om jou praktijkles te geven of gaat regelmatig op incourante dagen/tijden, wanneer je vrijwel alleen bent in de haven rustig te oefenen op allerlei manoeuvres, zodat je de boot onder de knie krijgt.” 

Maar voor de regels op het water is het toch ook handig als je de theorie kent. Margreet: “Wat de voorrangsregels, borden op het water, betonning en de gebruiken betreft, kun je ervoor kiezen om een cursus klein vaarbewijs 1 te volgen. Het vaarbewijs is verplicht als je boot sneller kan varen dan 20 kilometer per uur of als hij groter is dan 15 meter. Maar het is sowieso handig om de regels te kennen. Het geeft veel meer zelfvertrouwen als je weet wat je moet doen en wat de borden betekenen.”

Cursus

Margreet geeft via haar vaarschool Vaarbewijsexpert al meer dan twintig jaar mondelinge cursus vaarbewijs in de provincie Utrecht. De cursus kost inclusief werkboek, USB-stick en met 600 oefen-examenvragen € 169,-. Als je de cursus gevolgd hebt kun je – als extra voorbereiding/herhaling – nog  eens veertien filmpjes bekijken over de lastigste onderwerpen. “Normaal gesproken kosten deze aanvullende filmpjes, waar je twee maanden lang toegang tot hebt, €14,95. Voor Motorbootlezers bedragen de totale kosten, inclusief de veertien filmpjes nu € 169,-.”

Meer weten? Ga naar www.vaarbewijsexpert.nl voor meer informatie. Heb je vragen of wil je je liever telefonisch aanmelden, bel dan vaarbewijsexpert.nl op 06-34142360.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar